Turizm Forumu, ‘Mavi Ekonomi’ mottosuyla bu yıl ilk defa Bodrum’da düzenlendi. Türkiye’den ve Akdeniz çanağındaki diğer destinasyonlardan çok sayıda turizmcinin katıldığı forumda turizm-çevre, turizm-sürdürülebilirlik gibi konular tartışıldı.
Mavi Ekonomi; ekonomik büyümeyi, deniz yoluyla geçimini sağlayanların geçim kaynaklarının gelişmesini ve korunmasını desteklerken, denizlerin ve kıyı alanlarının çevresel sürdürülebilirliğini sağlamaya da odaklanıyor. Mavi kaynaklar için riskleri azaltmayı ve bu kaynakların daha iyi yönetilmesini teşvik eden bir ekonomi modeli olarak öne çıkan Mavi Ekonomi, balıkçılıktan deniz ticaretine, kıyı gelişiminden turizme, gemi yapımından yenilenebilir kaynakların üretilmesine kadar, deniz ve kıyı bölgelerindeki tüm üretim ve pazarlama faaliyetlerini kapsamına alıyor.
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, forumla Akdeniz ve Türkiye turizmini geleceğe taşıyacak sürdürülebilir projelerin gündeme getirilmesine fırsat sunduklarını, Bodrum olarak mavi ekonominin ve sürdürülebilir turizmin liderliğini hedeflediklerini söyledi.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün de turizmi etkileyen bölgesel ve küresel risklere dikkat çekti. 1.948 kilometre sahili olan Muğla’nın Fethiye, Marmaris ve Dalaman gibi turizmi ön planda olan ilçeleri olduğunu vurguladı, Bodrum için “amiral gemisi” benzetmesini yaptı.
İki belediye başkanının ve söz alan diğer katılımcıların konuşma detaylarını okumak isterseniz, Bodrum Belediyesi’nin resmi internet sayfasında bulabilirsiniz.
Özünde barındırdığı fikir, organizasyon detayları, katılımcılar, her şey çok güzel. Umut dolu geçen üç gün. Umut dedim de aklıma geldi, Ahmet Aras konuşmasında “Umutsuz durum yoktur, umutsuz insanlar vardır” diye bir cümle kullandı. Gelin görün ki, insanlar durduk yere umutsuzluğa kapılmıyor. Buyurun size birkaç örnek: Komşum Sevim, Mümtaz Ataman Caddesi’nde aylardır süren altyapı çalışmalarının son aşamasının, vaat edildiği gibi 25 günde biteceğine dair (15 günü zaten geçti gitti) umudunu tamamen yitirmiş. Hele bu cadde üzerinde dükkânı bulunan esnafın tümü son derece umutsuz! Acaba bu insanlar durduk yere mi, yolsa uzayan süreç sebebiyle mi umudunu yitiriyor diye sormak istiyor insan.
Servis dışı
Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün’ün de dikkat çektiği gibi, Fethiye, Marmaris ve Dalaman turizmi ön planda olan ilçeler. Çok şükür, şahane bir coğrafyada yaşıyoruz. Yeşili, mavisi, güneşi, tabiatı müthiş. Her gelen hayran kalıyor; geçirdikleri tatili unutamıyorlar. Şimdi size, sanırım hiç unutamayacakları bir detaydan daha söz etmek istiyorum.
Bizzat şahit olduğum ve bence son derece trajik bir olay. Sarı yazı yakalamak ve fırsat bulursak yakaladığımız gibi, tabii fırsat bulursak, bir yerlere kaçıp bu günleri değerlendirmeye çalışıyoruz. Bu yıl çok sevdiğimiz Selimiye’ye kaçtık. Selimiye, Muğla ilinin Marmaris ilçesine bağlı bir mahalle. Pek güzel ve çok huzurlu bir yer. Halkı balıkçılıkla geçinir. Türkiye’nin önde gelen yat limanlarından Sığliman koyu da Selimiye’de. Yani tekne turizmi için de önemli bir yer.
Sahildeki bir mekânda, huzur içinde sabah kahvemi içtikten sonra, mekânın tuvaletini kullanmak için yerimden kalktım. Ama o ne! Tuvalet kullanıma kapalı. Temizlik falan mı var diye sordum. Servis dışı dedi mekân sahibi. Komşu mekâna gitsem dedim; muhtemelen servis dışıdır dedi. Ben yine de gittim; servis dışı. İnatla 3-4 yer daha gezdim. Hepsi servis dışı. Şaka gibi!
Turizmi ön planda olduğu vurgulanan bir bölgede tuvaleti kullanıma açık yer bulmak uzun bir maraton. Oturduğumuz yere geri geldim. Şaşkınım! Diğer masalarda yabancı turistler oturuyor. Tuvalet niyetiyle kalkan herkes mağdur.
Umudunu yitirmiş işletme sahibinin açıklaması şöyle:
Sebep, malumunuz olduğu üzere altyapı sorunu. Böyle bir cennette, bu devirde, kanalizasyon ve arıtma yok. Fosseptik yöntemi kullanılıyor. Çukurlar doluyor ve hatta, nüfusun kalabalık olduğu dönemlerde sızıyor. Belediyeye ait vidanjör sayısı az. MUSKİ’yi arasak, bize sıra en az bir ay sonra geliyor; üstelik belediyenin verdiği bu hizmet de bedelli ve buna rağmen yeterli hizmeti alamıyoruz. Tek çaremiz, özel firmalarla çalışmak. Ben, sezonda gün aşırı 3.500 lira ödüyorum.
Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün ve Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay’ın, sadece Selimiye ile sınırlı kalmayan, Marmaris’in denize kıyısı olan diğer mahallelerinde de var olan bu sorunu kökünden çözmeye yönelik çalışmaları olduğuna dair “umudum” var. Dilerim, “umutsuz” bir durum değildir.
Aman dikkat!
Türkiye’nin elektrik dağıtım lisansı alan ilk özel sektör şirketi AYDEM (yeni adı ADM)... Selimiye halkının sizden kaynaklı sıkıntıları da var. Tüm sezon zırt pırt elektrikler kesilmiş. Kulaklarınızı bayağı çınlatıyorlar.