Sizleri bu yazım ile 1985 yılında Unesco Dünya Mirası Listesi’ne adını yazdıran büyüleyici bir bölge olan Kapadokya’ya götüreceğim.
Erciyes Dağı, Hasan Dağı ve Güllü Dağlarının püskürtmüş olduğu lavların bölgeye yayılması, rüzgarın ve yağmur sularının yumuşak yapıdaki bu tüf kayaları şekillendirmesi ile Peri Bacaları oluşmaya başlamış. Roma döneminde Hristiyanlığın yasak olması, bölgede kayaların oyularak yeraltı şehirlerinin kurulmasına ve ibadet yerleri için sayısız kilise, manastır yapmalarına neden olmuş.
Kapadokya Gezilecek Yerler
Kapadokya bölgesinin şirin bir ilçesi olan Avanos doğumluyum. Sizlere lokal bir rehber olarak bu yazımı hazırladım. Sorularınız olur ise yazının altındaki e-mail adresimden ya da instagram’dan bana ulaşabilirsiniz.
Avanos’ta Görülmesi Gereken Noktalar;
Tahta Köprü
Saç Müzesi
Taş Köprü
Güray Müze
Çanak Atölyeleri
Zelve Açık Hava Müzesi
Devrent Vadisi
Ürgüp’te Gezilecek Yerler
Ürgüp’ün en çok turist çeken noktası anne, baba ve çocuk olarak tanımlanan Üç Güzeller ismindeki peri bacası oluşumu. Bir de dillere destan Asmalı Konak dizisi Ürgüp’ün ününe ün katmasını sağlamış.
Ürgüp’te Görülmesi Gereken Noktalar;
Temenni Tepesi
Asmalı Konak
Üç Güzeller
Gomeda Vadisi
Göreme Gezilecek Yerler
Kapadokya’nın kalbine hoş geldiniz. Peri bacalarına yapılmış butik otelleri, restoranları ve sabahın ilk ışıklarında gökyüzünü kaplayan sıcak hava balonları ile Göreme yerli ve yabancı turistlerin akın akın geldikleri popüler bir nokta.
Göreme’de Görülmesi Gereken Noktalar;
Göreme Açık Hava Müzesi (Unesco Dünya Mirası Listesi, 1985 )
Aşk Vadisi
Panorama Tepesi
Zemi Vadisi
Görkündere Vadisi
Uçhisar Gezilecek Yerler
Bölgenin en yüksek noktasına konumlanmış bir kale ve bu kalenin eteğine yapılmış, kaya evlerden oluşan bir kasabadır Uçhisar. İpek Yolu üzerinde bulunmasından dolayı da eski zamanlarda da hep canlı bir konuma sahipmiş. Uçhisar Kalesi’ne akşam üstü çıkıp, gün batımını Kapadokya’nın kızıla çalan güneşi ile batırmanızı tavsiye ediyorum.
Uçhisar’da Görülmesi Gereken Noktalar;
Uçhisar Kalesi
Güvercinlik Vadisi
Tığraz Kalesi
Tarihi Sokakları
Kızılçukur Vadisi
Ortahisar Gezilecek Yerler
Etiler döneminde yapılmış kalesi ve çevresindeki kaya evleri ile gelen ziyaretçilerine dünyanın hiç bir yerinde tadamayacakları enfeslikte bir görsel şölen sunuyor. Ayrıca bu küçük kasabada, kayalara oyularak yapılmış soğuk hava depoları ile de tanınmakta. 1950’li yıllardan bu yana kullanılan depolarda özellikle limon, patates, portakal ve elma gibi ürünler muhafaza edilip Türkiye’nin farklı bölgelerine buradan dağıtımı gerçekleştirilmekte.
Ortahisar’da Görülmesi Gereken Noktalar;
Ortahisar Kalesi
Panorama Noktası
Hallaç Manastırı
Pancarlık Vadisi ve Kilisesi
Çavuşin’de Gezilecek Yerler
Kapadokya bölgesinin en eski yerleşim yeri olarak bilinen, Roma Döneminde Hristiyanlığı diğer bölgelere yaymak için keşişlerin kayaları oyarak yaptıkları mağaralarda, Roma askerlerinden saklanarak yaşamlarını sürdüğü bilinmekte.
Çavuş’in Görülmesi Gereken Noktalar;
Vaftizci Yahya Kilisesi
Çavuşin Kilisesi
Paşabağ Vadisi
Eski Cami
Kapadokya Vadileri
Tozlu topraklarda, üzüm bağları arasından geçerken karşılaşacağınız peri bacaları manzaraları ile mistik atmosferi yaşarken insan kendini farklı bir dünyada gibi hissediyor. Benim de beğenerek gezdiğim, her gidişimde keyif aldığım, görsel şölen sunan vadileri sizler için sıraladım.
Aşk Vadisi (Bağlıdere Vadisi)
Kızılçukur Vadisi
Gomeda Vadisi
Güllüdere Vadisi
Kapadokya’da Yapılacak Aktiviteler
Adımınızı attığınız andan itibaren sizi büyülü dünyasının etkisi altına alacak olan Kapadokya’da canınızın sıkılmayacağını garanti edebilirim. Kendinize bir plan çıkarıp, aşağıda sıraladığım aktivitelerden 3 tanesini yapıp öyle bölgeden ayrılmalısınız! Böylelikle Kapadokya’nın tozunu yutmuş, eşsiz gün doğumu manzaraları görmüş, medeniyetlerin yaşadığı mağaralara ayak basmış olacaksınız.
Mistik bir atmosferde, büyülü Kapadokya günlerine tanıklık edip, unutamayacağınız anılar biriktirip ve belki tekrar görüşürüz diyerek ayrılacağınız güzel bir tatil geçirmenizi diliyorum.
Sevgiler,
Gökşen Çavuş Çıtırık