İstanbul özel yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen, MİT soruşturmasıyla ilgili tartışmalara açıklık getirdi.
Seçen’in yaptığı açıklama, bazı soru işaretlerine yanıt niteliğindeydi.
Başsavcıvekili, yargının yürütmeye müdahalesinin söz konusu olmadığını belirtirken, soruşturmayla ilgili çerçeveyi de çizmiş oldu.
MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve arkadaşlarının ifadeye çağrıldığı günden beri yürüyen tartışmalarda, PKK ile Oslo’da yapılan görüşmelerin soruşturma kapsamında olup olmadığı merak ediliyordu.
Oslo’yu mu tarif ediyor?
Başsavcıvekili, açıklamasında şöyle diyor:
“Sözü edilen soruşturma kapsamında, yasama ve yargı ile birlikte 3 temel erkten biri olan yürütme organı tarafından terörün önlenmesi, bitirilmesi, ülkemizin her yerinde huzur ve güvenin temin edilmesi amacıyla yürütülen iyi niyetli girişimlerin Cumhuriyet Başsavcıvekilliğimizce soruşturma konusu yapıldığı iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. Yürütme organı tarafından terörün sona erdirilmesi amacıyla belirlenen ve icra edilen tercih ve politikaların soruşturma konusu yapılması hiçbir şekilde söz konusu değildir.”
Bu ifade, terörü sonlandırmak için yapıldığı belirtilen Oslo görüşmelerini tarif eden bir izlenim veriyor. Başsavcıvekili Seçen’in de kastı buysa, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği özel yetki ve talimatla PKK’yla Oslo’da başlatılan görüşmelerin, soruşturma dışı tutulacağı sonucuna varılabilir.
Çizilen çerçeve
Başsavcıvekili, bu ifadesinin hemen arkasından soruşturmanın çerçevesini de şöyle belirliyor:
“Bu soruşturma, Cumhuriyet Başsavcıvekilliğimizce KCK terör örgütüne yönelik olarak yapılan soruşturma sırasında, bazı devlet görevlilerinin kendilerine yürütme organı tarafından verilen görevin dışına çıkarak hareket ettikleri, bu suretle örgütün eylemlerini gerçekleştirmesine yardım ettikleri şüphesini doğrulayacak deliller elde edilmesi nedeniyle başlatılmış olup, sadece bu görevlerin eylemlerine yöneliktir.”
Başsavcıvekili Seçen’in bu ifadesi de Oslo’nun soruşturma dışı olduğu izlenimini güçlendiriyor. Seçen, soruşturmanın KCK içine sızmış MİT görevlilerinin, kendilerine verilen görevin dışına çıktıkları ve KCK eylemlerine yardım ettikleri şüphesiyle açıldığını ve bununla sınırlı olduğunu söylüyor.
KCK içindeki MİT görevlileri
Bu durumda soruşturmanın KCK içine sızmış MİT görevlilerini kapsayacağı görülüyor. Bu görevlilerin görevlerinin dışına nasıl çıktıkları ve hangi KCK eylemlerinin yapılmasına yardım ettikleri soruşturulacak. Başsavcıvekili, bu yönde şüphe doğuracak deliller elde edildiğini söylediğine göre, hangi eylemlerin soruşturma konusu yapılacağı da belli demektir.
Görevin tanımı
Başsavcıvekilinin tanımı, görev tanımını önemli kılıyor. KCK’ya sızan MİT elemanlarının görevi nasıl tanımlandı? Hangi faaliyetleri görev tanımı içinde, hangileri dışında?
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, suç işlemeden örgüte sızmanın mümkün olmadığını belirtti. Ancak bu suçun tanımına da ihtiyaç var. Örgütün güvenini sağlamak için işlenebilecek suçun sınırı nedir?
Yeni yasa değişikliğiyle soruşturma kesilse bile siyasi alanda tartışma devam edecektir.