Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Hükümetin TBMM’ye sevk ettiği Terörle Mücadele Yasası’nda değişiklik öngören düzenlemenin yasalaşması halinde Abdullah Öcalan’a yeniden yargılama yolunun açılıp açılmayacağı tartışılıyor.
CHP ve MHP, yeni düzenlemenin, Öcalan’a yeniden yargılama yolu açacağını iddia ettiler. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay ve MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, bu yönde açıklamalar yaptılar.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise TBMM’ye sundukları tasarıda tam aksine hüküm bulunduğunu, bu iddiaların geçersiz olduğunu vurguladı. Ergin, bu konudaki sorumu şöyle yanıtladı:

‘Önleyici hüküm koyduk’
“Muhalefetin iddiaları gerçeğe uygun değil. Yaptığımız düzenleme tam aksine Öcalan’ın yeniden yargılanmasını önlüyor. Düzenlemede iki ayrı önlem maddesi var. Söz konusu tasarının 8. maddesiyle eklenen geçici 2. maddesinde şu hüküm yer alıyor: Bu kanun yürürlüğe girmeden önce yapılan yeniden yargılama talepleri Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 321. maddesi gereğince istemin esassız olması nedeniyle reddedilenler, birinci fıkradaki haktan yararlanamazlar. Birinci madde ise yeniden yargılamayı düzenliyor. Bu hüküm karşısında yeniden yargılanması mümkün değildir.”
Öcalan daha önce yeniden yargılama için başvurmuş, ancak başvurusu mahkeme tarafından istemin esassız olması gerekçesiyle reddedilmişti. İstemin esassız olması, öne sürülen yeniden yargılama isteminin dayandığı gerekçenin davanın esasına etki edecek nitelikte görülmemesi anlamına geliyor.
Yeni düzenlemeye konulan bu hüküm, tarih istisnası olmasa da yeniden yargılama yolunu Öcalan veya aynı durumda olanlar için kapatıyor.

Türmen’in yazısı
Adalet Bakanı Ergin, Öcalan için yeniden yargılama yolunun kapalı olduğunu eski AİHM yargıcı ve Milliyet yazarı Rıza Türmen’in 2 Ekim 2009 tarihli köşe yazısında gerekçeleriyle aktardığını da ifade etti. Ergin, Türmen’in bu yazıyı söz konusu tasarı düzenlenmeden önce yazdığına da dikkati çekti.

Dosya nasıl kapandı?
Rıza Türmen, Milliyet’teki köşesinde dosyanın nasıl kapandığını şöyle izah etmişti:
“İstisnanın kaldırılması Öcalan’ın yeniden yargılanmasına yol açar mı? AİHM 2005 tarihli kararında Öcalan’ı yargılayan DGM’nin askeri yargıç nedeniyle bağımsız ve tarafsız bir mahkeme olmadığına, dolayısıyla adil yargılama ilkesinin ihlal edildiğine karar vermişti. Kararın uygulamasına ilişkin olarak AİHM davanın özel koşullarını dikkate aldı ve Türkiye’ye iki seçenek tanıdı. Ya Öcalan yeniden yargılanacak ya da dava dosyası yeniden açılacaktı. Türkiye ikinci seçeneği yeğledi. Yetkili mahkeme dava dosyasını açtı, yeni bir inceleme yaptı ve Öcalan’ın yeniden yargılanmasına gerek olmadığına karar verdi. Türkiye bunu Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi’ne bildirdi. Delegeler Komitesi, yapılan işlemi yeterli buldu ve dosyayı kapatma kararı aldı. Delegeler Komitesi’nin sorunu yeniden ele alması beklenemez... AİHM, Delegeler Komitesi’nin takdir hakkına karışmaz.”
Türmen, aynı yazısında hükümetin CMK 311’deki istisna paragrafını kaldırmasının doğru bir karar olduğunu, bu kararın Türkiye’yi uluslararası alanda rahatlatacağını da savunmuştu.

0.17 metrekare
Öcalan’ın eski odasının 11.98 metrekare, yeni odasının ise 11.81 metrekare olduğu dün açıklanmıştı. Adalet Bakanı Ergin, yeni odanın eskisiyle hemen hemen aynı olduğunu vurgulamıştı. Aradaki farkın 17 santimetrekare olarak açıklanmasına ise matematikçiler “yanlış hesap” dediler. Farkın 0.17 metrekare veya 1700 santimetrekare olarak ifade edilmesi gerektiğini belirttiler. Tartışılan alanın ise 3 dosya kâğıdı büyüklüğünde olduğunu, bunun tartışmaya değer bir büyüklük olmadığına dikkati çektiler.