ABD Başkanı Barack Obama, El Kaide’nin lideri Usame bin Ladin’in Pakistan’da öldürüldüğünü canlı yayında tüm dünyaya açıkladı. Obama, bunun ABD için zafer olduğunu ilan etti.
O Usame bin Ladin ki, ABD onun için iki ülke işgal etti. Afganistan ve Irak savaşlarında on binlerce belki yüz binlerce insan öldürüldü. ABD, Afganistan ve Irak’a yerleşti.
Obama’nın başarısı
Usame bin Ladin’in öldürülmesi, kukusuz ABD Başkanı Obama’nın hanesine büyük bir başarı, büyük bir zafer olarak yazılacaktır.
ABD seçimlerine 1,5 yıl gibi bir zaman kalmışken, Obama’nın yeniden seçilmesinde avantaj sağlayacaktır. ABD Başkanı, bu operasyonla elini bir hayli güçlendirdi.
Sembol isim yok edildi
Usame bin Ladin, New York’ta İkiz Kuleler’in vurulduğu 11 Eylül 2001’den sonra, ABD’nin en büyük düşmanı ilan edildi. Ladin, bu tarihten sonra hayatta kalmak için sürekli kaçtı, yer değiştirdi, saklandı. Son yıllarda El Kaide’yi fiilen yöneten bir lider olmaktan çok sembol haline gelmişti.
ABD, Ladin’i öldürerek sembolleşmiş lideri ortadan kaldırdı. Kuşkusuz, bu başta Obama olmak üzere ABD yönetimi, halkı, ordusu ve istihbarat servisi açısından büyük moral olacaktır. Afganistan ve Irak’taki ABD askerlerinin moralini yükseltecektir.
Seçim ve terör
Ladin’in ortadan kaldırılması belki Obama’yı yeniden başkan seçtirebilir ama El Kaide’yi ve terörü bitirmez. Sembol liderin öldürülmesi, El Kaide cephesinde moral kaybına neden olacaktır ama aynı zamanda intikam duygularını da bileyecektir. Bugünden itibaren dünyada terör saldırısı korkusu ve güvensizlik duygusu artacaktır.
ABD ile onu destekleyen ülkeler ve kuşkusuz Pakistan, terörün hedefi olacaktır. Lideri ölmesine rağmen El Kaide örgütü, ortadan kalkmış değildir. Son yıllarda örgütün Ladin tarafından değil ikinci adam konumundaki Zevahiri tarafından yönetildiği kabul ediliyordu. Zevahiri’nin Ladin’in yerine geçeceğini ve yeniden örgütü terör eylemlerine yönelteceğini tahmin etmek zor değildir.
İslam dünyasına saygı
Obama da bunu bildiği için konuşmasında özenli bir dil kullandı. El Kaide’yi yalnızlaştırmak için İslam dünyasına karşı olmadıklarını, Müslümanların teröre karşı olduklarını, Usame bin Ladin’in dini bir lider değil bir terörist olduğuna sık vurgu yapmak gereği duydu.
Buna karşın İslam dünyasında, özellikle radikal kesimlerde Ladin’i bir kahraman gibi görenlerin sayısı az değil.
Ladin’in cenazesinin İslami kurallara göre hazırlandığının duyurulması da bu bağlamdadır.
Cenazenin denize bırakılması da olayın bir başka yönüne işaret ediyor. ABD’nin cenazeyi toprağa gömmek yerine denize bırakma gerekçesi olarak, “kabul edecek ülke bulamadık” açıklaması çok inandırıcı gelmiyor. Cenazesinin gömüleceği yerin radikal İslamcılar ve onu destekleyen halklar tarafından kutsal bir yer haline getirilmesi olasılığı ve ölüsünün dirisinden daha tehlikeli hale gelmesi düşüncesi ağır basmış olabilir.
Terör bitmez
Ladin’in öldürülmesinin, terörü ve El Kaide’yi çözmeye yetmeyeceği düşüncesi genel kabul görüyor. Uzmanlar, televizyonlarda yaptıkları yorumlarda bu görüşte birleştiler.
Terör uzmanı Dr. Nihat Ali Özcan, üç göstergeye işaret ediyor. Terörün bitip bitmeyeceği konusunda üç faktöre bakmak gerekir, diyen Dr. Özcan, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Bakılması gereken üç faktör vardır:
1- Terör örgütü ve ileri sürdüğü argümanlar daha büyük bir sorunun parçası mıdır? El Kaide olayında bu sorunun yanıtı evettir.
2- Terör örgütünü ayakta tutacak lojistik ve güvenlik desteği alacağı alan derinliği var mıdır? Bu sorunun yanıtı da El Kaide için evet’tir.
3- Radikal söylem ve eylemi besleyecek ekonomik, sosyal ve siyasal gelişmeler mevcut mudur? Evet, mevcuttur. Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da yaşanan ve yönetimleri deviren dalga, radikalleri besleyecek ortam yaratmıştır.
Bu nedenlerle Ladin’in öldürülmesi terörü çözmez, El Kaide’yi bitirmez.”