Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, muhalefet partilerini ziyaret ederek Türkiye’nin Libya için üstleneceği işlev konusunda bilgiler verdi. MHP lideri Devlet Bahçeli, Davutoğlu’nun randevu talebini kabul etmedi. Bahçeli, hükümetin Libya konusunda yalpaladığını; zamanında muhalefeti bilgilendirmediğini, kararlar alındıktan sonra usulen muhalefete gittiği gerekçeleriyle, görüşmekte bir yarar görmedi. BDP de görüşmeyi kabul etmedi.
Davutoğlu, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu ve DSP lideri Masum Türker’i ziyaret ederek, bilgi verdi. DSP lideri Türker’le dün konuştum. Bu görüşmeden edindiğim izlenimi şöyle özetleyebilirim:

Marmaris-Trablus hattı
Ankara, Marmaris-Trablus arasında oluşturulacak bir koridoru hem denizden hem havadan kontrol edecek. Türk savaş gemileri, oluşturacağı Marmaris-Trablus koridorundan sivil gemilerin güvenle geçişini sağlayacak, ayrıca Libya’ya uygulanan silah ambargosu kapsamında denetim yapacak.
Bu amaçla Türk savaş gemileri bu koridor boyunca devriye gezecek, Trablus tarafından da Marmaris tarafında da bulunacaklar. İhbar veya şüphe halinde bu koridordan geçecek gemileri arayabilecekler. Deniz ticaretinin aksamadan devam etmesini sağlayacaklar.

Türk F-16’ları
Türk Hava Kuvvetleri de aynı koridorun hava sahasını kontrol edecekler. Türk F-16’ları Marmaris-Trablus deniz koridorunun güvenliğini havadan sağlayacak, ayrıca silah ambargosu kapsamında hava sahası denetimi yapacaklar.

Gemi ve uçak sayısı
Bu görevi üstlenecek savaş gemisi ve uçaklarının sayısı ise tam olarak belirlenmiş değil. Gemi, denizaltı ve uçak sayısı, ihtiyaca göre değişebilecek. Koridorun hem geniş hem uzun olması nedeniyle şimdilik 4 savaş gemisi ve bir denizaltı olarak kamuoyuna yansıyan deniz gücü artırılabilecek. Görev alacak hava gücü de ihtiyaca ve talebe göre değişebilecek.

Kaddafi ikna oluyordu
Türker-Davutoğlu görüşmesinden yansıyan bir diğer bilgi de Türkiye’nin askeri müdahaleye gerek kalmadan Libya lideri Kaddafi’yi çekilmeye ikna etmek üzere olduğu. Ankara’nın Kaddafi’yi yönetimden ayrılıp aşiretine geri dönmesi veya Venezuela’ya gitmesi konusunda ikna etmeye çok yaklaştığı bilgisi yansıdı. Ancak Birleşmiş Milletler’in, Kaddafi’nin Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanması gerekir yönündeki açıklaması sonrasında, Kaddafi’nin görüş değiştirdiği belirtildi.

İnsani yardım
Davutoğlu’nun muhalefet liderlerine bilgi verirken öne çıkardığı iki gerekçe; insani yardım ve silah ambargosunun denetlenmesi. Türkiye, çatışmaların bir an önce son bulmasını ve Libya halkına insani yardım yapılmasını öncelikli hedef olarak görüyor. Ankara, insani yardımın organizasyonunu üstlenmeye hazır. Libya halkının Afganistan’da olduğu gibi insani yardım koordinatörlüğünü yürütmesini sıcak karşılayacağı düşüncesi hâkim.

İzmir’in konumu
Libya’ya karşı yürütülen askeri müdahalenin NATO şemsiyesi altına alınması sonrasında İzmir’in komuta merkezi olması söz konusu mu? İtalya’nın Napoli kenti ile birlikte İzmir de seçeneklerden biri olabilir. Ancak, öne çıkan eğilim, İzmir’in sadece Türk ulusal unsurlarının koordinasyonu yürütecek merkez olarak işlev görmesi.

Sivil itaatsizlik
Türker-Davutoğlu görüşmesinde ilginç bir diyalog yaşandığı da kulislere yansıyan bilgiler arasında. Görüşmede; Tunus, Mısır ve nihayet Libya’da yaşanan olayların yarattığı atmosferden ilham alarak BDP’nin sivil itaatsizlik kararı alması, Türker’in dikkat çektiği bir konu. Buradan hareketle DSP liderinin Davutoğlu’na, sivil itaatsizlik, kent meydanlarında çadır kurma ve oturma eylemlerinin giderek, Türkiye’ye de müdahale edilmesi taleplerine dönüşüp dönüşmeyeceği, Libya’ya yapılan müdahalenin bir gün Türkiye’nin de başına gelip gelmeyeceğine ilişkin sorusunu Davutoğlu’na yönelttiği bilgisi yansıdı.
Davutoğlu’nun ise, “Olur mu öyle şey! Türkiye demokratik bir ülke. Türkiye kendi halkına öyle müdahale eder mi? Söz konusu bile olamaz” yanıtını verdiği bilgisi de geldi.