Devlet Tiyatroları ve Devlet Opera ve Balesi’nin 60. kuruluş yıldönümünü özel bir gala gecesiyle kutlandı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül’ün katıldığı özel gecede, sahnede 50. yılını dolduran emektar sanatçılara da özel ödüller verildi.
Cumhurbaşkanı Gül, sahnede 60. yılını dolduran sanatçılarla sohbet etti. Hepsini tek tek kutladı.
Vefa örneği
Sahnede Gül’le sohbet eden usta sanatçıların Cumhurbaşkanı’ndan bir de talepleri oldu. Sanatçılar Gül’e, “Biz de zaman zaman, misafir sanatçı olarak da olsa sahneye çıkmak istiyoruz. Bu konuda bize yardımcı olur musunuz?” diye sordular. Cumhurbaşkanı Gül, sanat çınarlarının bu ricasını büyük memnuniyetle karşıladı. Sanatçıların isteğini Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin ile Opera ve Bale Genel Müdürü Rengim Gökmen’e iletti. Her iki genel müdür de talebi olumlu karşıladılar. Cumhurbaşkanı Gül’e emektar sanatçıların sahneye çıkabilmeleri için düzenleme yapacaklarını söylediler.
Atatürk’e alkış
Devlet Tiyatroları, Opera ve Balesi’nin tarihçesinin sunumunda Atatürk’ün kültür ve sanatla ilgili sözlerine sık sık yer verildi. Konservatuvar kuruluşuyla ilgili talimatı İsmet İnönü’ye nasıl aktardığı anlatıldı. Sunucuların Atatürk’ten alıntılar okuduğu anlarda salon dakikalarca alkışladı.
Bakan beğenmedi
Gecenin sonunda sahneye gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, tiyatro, opera ve bale gösterilerinde görev alan tüm sanatçıları kutladı, ancak eser seçimini pek beğenmediğini hissettirdi. Günay, eser seçimini şu sözlerle eleştirdi:
“Bir şeyi itiraf etmem gerekiyor ki, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Tiyatrosu’nun, Opera ve Balesi’nin 60. yıl dönümünde bence biraz daha farklı bir içerik görme hakkımız ve beklentimiz vardı. Çünkü Atatürk’ün hasleti sanıyorum ki bir yandan dünyada çok bilinen, popüler eserlerin bizim sanatçılarımız tarafından başarıyla icra edilmesi gibi, bizim biçimimizin çağdaş formlarda yerelden ulusala ve ulusaldan evrensele taşınmasıydı. Sanıyorum ki, O’nun hayali buydu ve 60. yılımızda bu hayale ulaşma konusunda daha epeyce uğraşmamız gerektiğini hep birlikte görmüş olduk.”
Gecede, “Aida” operasının ikinci perdesinden “Zafer” sahnesi, Ali Berktay’ın “Kerbela” oyunundan bir sahne ve “This is your life” adlı bale gösterisi sunuldu.
Kerbela seçimi
Gala gecesinde Kerbela eserinin seçilmiş olması, Hazreti Ali’nin öldürülüşünün canlandırılması izleyiciler arasında “gündeme uygun seçim” yorumlarına neden oldu. Alevi açılımının ve Dersim olaylarının tartışıldığı bugünlerde, sahneye Kerbela oyunun getirilmesi anlamlı bulundu.
Sahnede sigara
“This is your life” isimli bale gösterisi de salonda zaman zaman dalgalanmalara ve gülüşmelere neden oldu.
Kravatla ve takım elbiseyle baleyi sergileyen baletler bir sahnede pantolonlarını çıkardılar ve etek giyerek devam ettiler. Bu sahne gülüşmelere neden oldu. Baletlerin, salonda homurdanmaya neden olan sahneleri ise oyunun bir gereği olarak sigara içmeleriydi.
Baletler sigara yakınca bazı izleyiciler, “Aaa! bu yasak, keşke başka bir gösteri seçselerdi” diye serzenişte bulundular.
Arada askeri şûra sohbeti
Verilen arada ise kulisteki sohbet aynı saatlerde açıklanan Yüksek Askeri Şûra kararlarıydı. TSK’ya karşı yürütülen asimetrik psikolojik harekâtın konu edildiği ve iki askeri personelin irticai ilişiğinin kesildiği haberi geldi. Kuliste Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ihraç kararlarına şerh koyduğu, ancak kararların Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylandığı söyleniyordu. Erdoğan’ın şerh koyduğu doğruydu ama Gül’ün onayladığı doğru değildi. Çünkü ihraç edilenler subay değil astsubaydı ve astsubayların ihraç kararı Cumhurbaşkanı Gül’ün onayından geçmiyordu. Dolayısıyla ihraç kararında Cumhurbaşkanı’nın imzası yoktu.