Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin seçim beyannamesini dün açıkladı. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı olan 2023’ü hedef alan vaatlerde bulundu. Açıkladığı metin, bir seçim beyannamesinden çok 12 yılık bir kalkınma planıydı.
Başbakan, 2023 yılında dünyada ilk on arasına girmiş; “yıldız” gibi parlayan bir Türkiye vaat etti.

Siyasi anlamı
Başbakan Erdoğan’ın dört yıllık bir seçim beyannamesi yerine 100. yıl olan 2023’e kadar uzanan plan hazırlaması, 12 yıl boyunca partisinin tek başına iktidarda kalacağı hesabına dayanıyor.
Bu süreçte muhalefete düşmeyeceğini düşünen Başbakan Erdoğan’ın, bu planı Köşk’ten yürütmeyi hedeflediği söylenebilir. Eğer Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresinin 2014’te biteceği kararına varılırsa, Erdoğan; 5+5 formülüyle 2014’ten 2024’e kadar Köşk’te kalmayı hedefliyor olabilir.
Gül’ün görev süresinin 2012’de biteceği kararlaştırılırsa bu kez 2022’ye kadar Cumhurbaşkanlığı hedefi var demektir.
2023 yılı Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılı olacağı için özel bir anlam taşıyor. Erdoğan’ın 2023’ü hedefleyen bir program açıklaması böyle bir siyasi gelecek planlaması içinde olduğuna işaret sayılabilir.

Çılgın proje
Başbakan Erdoğan, çok büyük projeler açıkladı; buna İstanbul’a iki yeni kent daha eklenmesi; İstanbul Boğazı’na iki tüp geçit, üçüncü köprü; Çanakkale Boğazı Geçiş Projesi (köprü veya tüp) ve benzeri birçok parlak proje sundu.
Ancak, günlerdir tartışılan “Başbakan’ın çılgın projesi” bunlardan biri değildi. Başbakan, çılgın projesini 27 Nisan’da açıklayacağını söyledi.
Demek ki, dün açıkladıklarını da aşan bir proje açıklayacak. Erdoğan, çılgın proje merakını bir süre daha devam ettirmeyi tercih etti.

Mega Türkiye
Başbakan, 2023’te mega bir Türkiye vaat etti: Kişi başına 25 bin 76 dolar gelir, 500 milyar dolar ihracat, 1 milyon ilave konut, yüzde 5 düşmüş işsizlik oranı, 50 milyon turist, 50 milyar dolar turizm geliri, 36.500 kilometre bölünmüş yol, 7.500 kilometre otoyol, 400 milyon havayolu yolcusu, milli tüfek, milli tank, milli uçak, milli helikopter...
Başbakan Erdoğan, bu mega hedeflerini tutturmak için açıkladığı projelerin nasıl finanse edileceği konusuna fazla girmedi. Sadece kayıt dışı ekonominin daralacağını, vergi oranlarının düşeceğini ama vergi gelirlerinin artacağını ifade etmekle yetindi.

Sosyal Türkiye
Başbakan Erdoğan’ın, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı ve toplumda büyük destek gören “Aile Sigortası” projesine karşılık, “Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP)” açıklaması dikkat çekiciydi.
Erdoğan, yoksul oranının yüzde 10’a düşürüleceğini, sosyal amaçlara ayrılacak kaynağın milli gelirin yüzde 3’üne çıkarılacağını, meslek edindirmeye büyük önem verileceğini de vaatlerine ekledi.

Sorunlu alanlar
Başbakan Erdoğan, uzun süredir Türkiye’nin gündemini işgal eden sorunlu veya tartışmalı sayılabilecek konularda net açıklamalar yapmadı.
Başbakan, seçim sonrasına yeni bir anayasa vaadinde bulundu. Özgürlükçü, katılımcı, daha kısa bir anayasa. Ancak yeni anayasanın oturacağı esaslar hakkında bilgi vermedi. Örneğin başkanlık sistemi önerip önermeyeceği ve BDP’nin talepleri konusuna girmedi.
Başbakan Erdoğan, “Kürt sorunu” konusunda da, “kardeşlik projesi” olarak isimlendirdiği açılım politikasının devam edeceğini söylemekle yetindi. Bu konuda da neler yapılacağı konusunda somut ifadeler kullanmadı.
Başbakan, açıkladığı kalkınma planıyla, daha çok Köşk’ten görmek istediği Türkiye’yi tarif etti.