Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun girişiminden büyük memnuniyet duyduğu ve bunu toplantıda de ifade ettiği yansıyan ilk bilgiler arasında.
Erdoğan’ın, “Biz ana muhalefet partisinin bu girişimini ve katkısını çok önemli buluyoruz. CHP’nin vereceği her türlü katkıya hazırız. Dörtlü komisyon önerisi, ancak MHP’nin ikna edilmesiyle hayata geçebilir” dediği de yansıdı.
Başbakan Erdoğan’ın bu sözlerinden sonra, görüşmeye katılan heyete dönerek Kılıçdaroğlu’na, “Eğer MHP ikna olmazsa o zaman bu görüşmeye katılan arkadaşlar bir heyet gibi istişari olarak çalışmaları yürütsünler” önerisini dile getirdiği bilgisi de geldi.
Erdoğan’ın bu önerisi üzerine de Kılıçdaroğlu’nun arkadaşlarına dönerek, “Biz iyi anlatamadık galiba MHP ile bir daha görüşün bakalım” dediği kulislere yansıdı.
Erdoğan, CHP’ye açık
Başbakan Erdoğan’ın, terörle mücadele ve Kürt sorununun çözümü konusunda bugüne kadar yaptıklarını özetleyen konuşmasından sonra, CHP’nin ana muhalefet partisi olarak vereceği her katkıya açık olduklarını vurgulaması iktidar-ana muhalefet ilişkileri bakımından önem taşıyor.
Dörtlü veya ikili komisyon biçiminde olması bile terör ve Kürt sorununun çözümü konusunda CHP’den gelecek önerileri iktidar partisi değerlendirecek. Bu konuda iki parti arasında temasın sürekli olmasına özen gösterecek.
“Teamüli komisyon”
Başbakan Erdoğan’ın, CHP’nin önerisini değerlendirirken MHP’nin ikna edilmesi gereğini şu yaklaşımla ifade ettiği gelen haberler arasında:
“Meclis’te araştırma, ihtisas veya teamüli komisyon kurulabilir. Bu konuda araştırma ve ihtisas komisyonu kurulamayacağına göre teamüli bir komisyon olabilir. Bunun örnekleri de geçmişte vardır. Bunun için MHP’nin ikna edilmesi gerekiyor. Başka türlü dörtlü komisyon oluşturmak mümkün değil.”
Dörtlü, üçlü ve ikili seçenek
MHP lideri Devlet Bahçeli ise yaptığı yazılı açıklamayla öneriye tamamen karşı olduklarını açıklayarak noktayı koydu ve konuyu kapattı.
Bu durumda CHP’nin dörtlü komisyon önerisinin gerçekleşmeyeceği söylenebilir.
BDP’li Altan Tan’ın, “MHP katılmıyorsa o zaman üçlü komisyon kurulur, müzakere edilir” önerisine ise Ak Parti de CHP de sıcak değil.
Erdoğan’ın önerdiği, “ikili istişare komisyonu” önerisine ise CHP’den olumlu bir yanıt gelmedi. CHP’den yansıyan hava, Başbakan’ın “ikili komisyon” önerisine CHP’nin sıcak bakmadığı. Kılıçdaroğlu’nun, Erdoğan’ın önerisine karşılık bir yorum yapmayarak sadece not etmekle yetindiği yönündeki bilgi de bu havayı doğruluyor.
Bahçeli masaya oturmayacak
MHP lideri Devlet Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada net ve sert biçimde CHP’yle görüşmeyeceğini, dörtlü komisyona katılmayacağını açıkladı. Bu tutumunu açıklarken hem AKP’ye hem de CHP’ye ağır eleştiriler yöneltti.
Bahçeli’nin, CHP’nin önerisini, “PKK’yla müzakere” olarak gördüğünü vurgulamak gerekir. MHP liderinin gözünde böyle bir mekanizmanın anlamı, “Türkiye Cumhuriyeti’ni masaya yatırmak ve PKK’nın talepleri doğrultusunda yeni bir devlet kurmak”tan farkı yok.
Bahçeli’nin çözüm olarak gördüğü yaklaşım içinde, BDP’yle müzakere veya PKK’nın muhatap alınmasına da yer yok. MHP liderinin yaklaşımı, “müzakere değil mücadele” olarak ifade edilebilir. Mücadele yaklaşımı da şöyle özetlenebilir:
“PKK ile sonuna kadar mücadeleye devam edilecek. PKK etkisiz hale getirilecek. Dağdan inecek. Silahları Türkiye Cumhuriyeti’ne, mensupları Türk yargısına teslim edilecek.”
Bahçeli’nin bu yaklaşımının altında PKK olayına koyduğu teşhis yatıyor.
MHP lideri, CHP’nin açıkladığı 10 madde içinde, terörün neden değil sonuç olduğuna ilişkin teşhisi reddediyor, tam aksini düşünüyor. CHP’nin, “Kürt sorunu çözülmediği için terör sorunu devam ediyor” görüşünü “teşhiste hata” olarak görüyor.
Bahçeli, PKK’nın amacının Türkiye’yi bölerek bağımsız bir devlet kurmak olduğunu, bu itibarla da herhangi bir şekilde “müzakere” veya “masa”nın telaffuz edilmesinin ve bu yönde adımlar atılmasının, terör örgütünü ve taleplerini meşru kılacağını ve Türkiye’nin terör örgütüne teslim olması anlamına geleceğini düşünüyor.
Bahçeli, soruna, “Türkiye Cumhuriyeti’nin bekası” sorunu olarak bakıyor.