Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun terör ve Kürt sorunu konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaretinden sonra bazı beklentiler oluştu.
MHP lideri Devlet Bahçeli’nin dörtlü komisyona karşı duruşu sonrasında, iktidar kanadı CHP ile ikili komisyon oluşturma önerisine yanıt bekliyor.
Kılıçdaroğlu’nun ziyareti ve önerisi Başbakan Erdoğan tarafından çok önemseniyor.
Hükümet cephesi, bundan sonra atılacak adımların CHP ile oluşturulacak ortak heyet çalışmalarıyla somutlaşmasını yeğliyor. Ancak böyle bir heyet oluşmasa bile CHP’nin vereceği desteğin de aynı sonucu doğuracağı kanaati hâkim.

Atalay’ın verdiği işaretler
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, CNNTürk’te Hande Fırat’ın sorularını yanıtlarken Başbakan Erdoğan’ın önümüzdeki günlerde Kürtçe ve diğer bazı konularda önemli açıklamalar yapacağını da duyurdu. Hükümet çevrelerinden edindiğim izlenime göre, Kürtçenin seçmeli ders olması seçeneği başta olmak üzere hükümet bu alanda bazı kararları açıklama aşamasında.
Ayrıca hazırlandığı bilinen 4. Adalet Reformu kapsamında da bu konu ile ilgili bazı yeni düzenlemelerin yapılması olasılığı yüksek görülüyor.
Başbakan’a yakın kaynakların verdiği bilgiye göre, Erdoğan’ın açıklayacağı yeni kararlar, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun ziyaretinden çok önce üzerinde çalışılan konulardı.
CHP, böyle bir öneri ve destek girişiminde bulunmamış olmasaydı bile hükümet bu kararları alarak yoluna devam edecekti.
Ancak Kılıçdaroğlu’nun ziyaretinden sonra söz konusu kararlarla ilgili CHP’den gelecek bir desteği de hükümet çok önemsiyor.
İki liderin görüşmesinin kamuoyunda yarattığı olumlu havanın böyle bir destekle daha da güçleneceği ve terör ile Kürt sorunu konusunda kararların alınmasına ve uygulanmasına yardımcı olacağı hükümet çevrelerince dillendiriliyor.

İlkede değişiklik yok
Başbakan Erdoğan’ın bir süre önce açıkladığı, “PKK ile mücadele, BDP ile müzakere” ilkesinde de bir değişiklik yok.
Başbakan Erdoğan, terör ve Kürt sorunu konusunda PKK ve İmralı’yla müzakereye kapalı. BDP’yle müzakere konusunda öne sürdüğü koşullar da hâlâ geçerli.
Başbakan, Kürtçe öğrenim konusu başta olmak üzere, atmayı planladığı adımları BDP ile de görüşmüş değil.
“PKK ile mücadele, BDP ile müzakere” ilkesinin bir diğer yansıması da Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile temasların yoğunlaşması. Atalay’ın açıkladığına göre, Barzani Kandil’le görüşmeler yürütüyor ve PKK’nın silah bırakmasına da varabilecek seçenekler müzakere ediliyor.
Atalay’ın bu sözleri, hükümetin İmralı ve Avrupa üzerinden değil, Erbil ve Washington üzerinden Kandil’i baskı altına almayı tercih ettiğini gösteriyor.

MHP’nin CHP’ye bakışı
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Devlet Bahçeli’nin tutum değiştirmesi konusundaki umudunu korurken, MHP’den gelen mesajlar, kapıların kapatıldığı yönünde. CHP’nin girişimine katılmak bir yana Bahçeli ve MHP kurmayları, bu sürecin bölünmeyi hızlandıracağı kaygısı taşıyorlar.
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, bu konuda CHP’nin durumunu şöyle değerlendiriyor:
“Sayın Kılıçdaroğlu ve CHP yönetimi, bu girişimleriyle Öcalan’ın yol haritası diye gündeme getirdiği talepleri meşrulaştırmış oldular. CHP bu tutumuyla Öcalan’ın taleplerini paylaşmış ve kendi görüşleri olarak kamuoyuna ve Başbakan Erdoğan’a sunmuştur. Bundan sonra istese bile bu süreçten kendini kurtarması zor olacaktır. Türkiye’nin bölünmesini isteyen güçlerin işini kolaylaştıracak bir girişimde bulunduklarının farkına varacaklardır. MHP’nin bu sürecin karşısında olacağı açıktır. Bu nedenle bizim tutumumuzda değişiklik bekleyenler boş bir beklenti içindedirler.”
CHP lideri Kılıçdaroğlu ise Başbakan Erdoğan’ın önerisini yanıtlamadan önce gelişmeleri gözleyecek. İktidar ve ana muhalefet partisi arasında ortak bir komisyon kurulmasa bile Başbakan Erdoğan’ın Kürtçe öğrenim başta olmak üzere önümüzdeki günlerde açıklaması beklenen kararları karşısında Kılıçdaroğlu ve CHP’nin tutumu, sürecin nasıl işleyeceği konusunda fikir verecek.