Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Ankara günlerdir Yüksek Askeri Şûra’ya (YAŞ) yoğunlaşmış durumda. Çankaya, Başbakanlık ve Genelkurmay arasında yoğun bir trafik yaşandı. Konu, YAŞ toplantısından kısa süre önce 28’i general 102 emekli ve muvazzaf subay hakkında verilen yakalama kararıydı. Hakkında yakalama kararı verilen 11 generalin terfi edip etmeyecekleri tartışmaların odağını oluşturuyordu.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın bu generallerin terfi ettirilmemeleri gerektiği görüşünde oldukları biliniyordu. Genelkurmay ise Milli Savunma Bakanlığı hukuk müşavirlerinin görüşüne dayanarak, yakalama kararının terfiye engel olmadığı görüşündeydi.
Ankara en kritik YAŞ toplantılarından birine odaklanmışken, PKK terör eylemlerini sürdürdü. YAŞ devam ederken, askeri araç ve yolcu taşıyan trenin yoluna mayın döşendi. 8 vagon raydan çıktı. Dörtyol’da, Elazığ’da, Erzurum’da gerginlikler yaşandı.
PKK’nın kontrolünde görülen siyasi alanda da önemli faaliyetler vardı. Tunceli’de düzenlenen panelde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, aylardır gündemde tutmaya çalıştıkları “demokratik özerklik”ten ne anlaşılması gerektiğini açık açık söyledi...
İki bayrak
Baydemir, Türkiye’nin özerk bölgelere ayrılmasını -Birinin Kürdistan Özerk Bölgesi olması gerektiğini söyledi. Her bölgenin parlamentosu olmasını, ayrıca Türk bayrağının yanında bir de Kürt halkının yerel renklerinden oluşan bayrağın da gökyüzünde olacağını söyledi ve sordu:
“Belediye binamızın önünde ay yıldızlı Türk bayrağımızla sarı-kırmızı-yeşil bayrağımız dalgalansa ne olur?”
Baydemir böylece “Ayrı bayrağı, ayrı parlamentosu, ayrı dili olan Kürdistan Özerk Bölgesi” istediklerini ilan etmiş oldu.

Göstermelik bölgeler
Kuşku yok ki, Baydemir’in “Kürdistan Özerk Bölgesi”nin yanında, Doğu Karadeniz, Orta Karadeniz bölgesi diye söylediği diğer “özerk bölgeler” kamuflaj malzemesi. Türkiye’nin diğer bölgelerinde ayrı bayrak, özerk bölge gibi talepler yok. Ama “Kürdistan bölgesi ve bayrağını” kamufle etmek için bir taktik olarak diğer bölgelerin de adı sayılıyor.

İki bayraklı üniter devlet!
Baydemir’in, “özerk bölge ve ayrı bayrak” demesinden sonra, PKK-BDP çizgisinin “biz ayrılmak istemiyoruz, üniter yapı içinde demokratik cumhuriyet istiyoruz” söylemi inandırıcı değildir. Başından beri de değildi.
Bu talepler ayrılıkçı taleplerdir. “Özerk bölge, ayrı bayrak, ayrı parlamento”nun adı federasyondur. Bir sonraki aşaması bağımsız devlettir. Bu talepleri gündeme getirdikten sonra “üniter” devletten söz edilemez.

Açılım beklentisi
Hükümetin açılım projesinden PKK-BDP çizgisinin ne beklediği de böylece bir kez daha ortaya çıkmış oldu. Bu kesimin açılımdan neden memnun kalmadığı, Anayasa değişikliğini neden boykot ettiği de anlaşıldı.
Baydemir’in sözleri “sürpriz” değil elbette. PKK-BDP taleplerinin esas itibariyle adı konmamış bir federasyon talebi olduğu biliniyordu. Ayrıca, Türkiye’den “siyasi çözüm” isteyen uluslararası çevrelerin de kastettikleri Baydemir’in taleplerinden çok farklı değil...