Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladık. Bu bayramın dünyaya örnek olacak önemde iki özelliği vardır.
Birincisi, Ulusal Kurtuluş Savaşı’nı yönetmiş, bağımsızlık savaşını kazanmış bir Meclis olması; ikinci ise bu anlamlı günün dünyada ilk ve tek olarak çocuklara bayram olarak hediye edilmesidir.
Her ikisi Atatürk’ün ileri görüşlülüğünün bir sonucudur.

Gazi Meclis
Atatürk’ün, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak başlattığı Ulusal Kurtuluş Savaşı’nı, halkla birlikte vermesi gerektiğini daha o günlerde ifade etmiştir.
Atatürk’ün bu anlayışı Amasya Bildirisi’nde, “Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır” ifadesiyle yer almıştır.
TBMM bu anlayışla oluşmuş, Kurtuluş Savaşı, milli egemenliği temsil eden bu Meclis tarafından yönetilmiştir. TBMM, bu nedenle gazi bir Meclis’tir.

Cumhuriyet ve demokrasi
Büyük Atatürk’ün, Ulusal Kurtuluş Savaşı’nı ulusal egemenliğe dayanarak vermesinde ileriye dönük önemli mesaj da vardı: Cumhuriyet ve demokrasi...
23 Nisan 1920’da Ankara’da toplanan Büyük Millet Meclisi, esas itibarıyla hanedan egemenliğinin sona erdiğinin de göstergesidir. Egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğunun ilânı ve bunun anayasaya geçirilmesi, o günkü koşullar nedeniyle adı konmamış bir cumhuriyet ilânıdır.
Birinci Meclis’in, toplumun her kesiminden ve ülkenin her yerinden gelen temsilcilerle oluşturulması, Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın bu Meclis’in kararları ve verdiği yetkilerle yürütülmesi de daha o günlerde demokrasiye doğru atılan önemli adımlardır.

Atatürk’ün ileri görüşlülüğü
Ulusal Kurtuluş Savaşı ve sonrasının olağanüstü iç ve dış koşullarında Atatürk, Sovyetler Birliği’nin de Almanya’nın ve İtalya’nın da yoluna girmemiştir.
Gücünün zirvesine ulaşmış bir lider olarak yaptığı devrimler ve çok partili demokratik yaşam girişimleriyle; demokratik, lâik cumhuriyetin temellerini atmış, kurumlarını oluşturmuştur.
Çağdışı liderler ve kurdukları rejimler çoktan tarihe gömülmüşken, Türkiye Cumhuriyeti’nin hâlâ ayakta olması; komşularımızın 100 yıl sonra bile demokrasiye ve laik cumhuriyete geçememiş olmaları, O’nun ileri görüşlülüğünün kanıtıdır.
Dört bir taraftan çekiştirilmesine rağmen Türkiye Cumhuriyeti, iç savaşlar ve çalkantılar içinde boğuşan komşularımıza örnek gösteriliyorsa, bunu, Atatürk’e borçlu olduğumuz yadsınamaz bir gerçektir.

Çocuk bayramı
Ulusal egemenlik gününü çocuklara bayram olarak hediye etmek de yine aynı ileri görüşlülüğün bir ifadesidir.
Ülkenin ve ulusun geleceğini şekillendirecek ve yönetecek olan çocukların, egemenliğin kayıtsız şartsız ulusa ait olduğu bilinciyle, demokratik, lâik cumhuriyet değerleriyle ve bilimin ışığında yetişmeleri aydınlık bir geleceğin tek güvencesidir.
Dünyanın ilk ve tek çocuk bayramının, dünya çocuklarının katılımıyla kutlanması da çok anlamlıdır. Dünya çocuklarına sevgiyi, kardeşliği, barışı, birlikte yaşamayı öğreten 23 Nisan, Türkiye’nin gurur duyacağı bir gündür.
Tüm dünya çocuklarına kutlu olsun.