İZMİR
İzmirliler, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a büyükşehir belediye başkanı adayı gözüyle bakıyorlar.
Bu, İzmirli meslektaşlarımızın Yıldırım’a yönelttikleri sorulardan da belli.
Önceki gün, İzmir’de Milliyet’in, “Geleceğe Yatırım Türkiye’ye Yatırım” toplantısına girerken Ulaştırma Bakanı’nın önünü kesen gazete ve televizyon muhabirlerinin soruları, belediye başkanı ve belediye başkan adaylarına sorulacak cinsten sorulardı.
Bakan Yıldırım’a, atıklarını toprağa gömen ve radyoaktif izler taşıdığı öne sürülen fabrikaya ne yapılacağını sordular. Fabrikanın mevcut yerini, taşınacağı yeri sorguladılar.
İzmir’in çöp sorununu sordular.
Yolları, tünelleri öğrenmek istediler.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da tek tek yanıtladı.
İzmir’in yerel sorunlarını yakından izlediğini ve çözümler geliştirmeye çalıştığını gösterdi.
Yıldırım, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın en yakın çalışma arkadaşlarından biri...
İzmir büyükşehir bakan adayı olur mu olmaz mı henüz belli değil ama İzmirliler şimdiden aday muamelesi yapıyorlar.
İletişim devrimi
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Milliyet’in “İzmir Buluşması”nda, Türkiye’nin iletişim ve ulaşım alanında yaptığı sıçramayı, haber sayfamızda göreceğiniz gibi, rakamlarla, karşılaştırmalı olarak ortaya koydu.
İletişim teknolojisindeki devrim, gerçekten de inanılmaz hız ve boyutta...
Toplantı salonunda, “Milliyet TV” için internet ortamından gerçekleştirdiğimiz canlı yayına değinirken, “Bu yayın altyapısı sadece İstanbul’da, Ankara’da, İzmir’de değil Türkiye’nin her yerinde var” vurgusu yaptı, “gidin bakın” dedi; “Hakkari’de de var bu imkan, Şırnak’ta da var.”
“Sadece Türkiye’ye değil, dünyaya yayın yapabileceğiniz bir altyapı da var” diye de ekledi.
Ulaşım kolaylığı
Yıldırım, iletişimden ulaşıma geçtiğinde de, çarpıcı rakamlar verdi:
“Türkiye’de” dedi, “Toplam uçak yolcu sayısı 9 milyondu. Bugün ise sadece uçağa ilk kez binenlerin sayısı 16 milyon, Türk Hava Yolları’nın 52 uçağı vardı, önümüzdeki yıllarda bu sayı 350 uçağa çıkacak. Uçağa binmeyen kalmasın diye yola çıktık, havayolu halkın yolu dedik, bunları gerçekleştirdik. Havaalanı sayımız 49’a çıktı. Kim derdi ki, Hakkari’de, Şırnak’ta, Bingöl’de havaalanı olacak. Ama artık var. Bunları yaptık hem de terör örgütü PKK’nın şantiyelere, iş makinelerine saldırdığı, tahrip ettiği, halkı tehdit ettiği koşullarda yaptık. İnanıyorum ki, Güneydoğu’ya yatırımlar arttıkça ve bunlar günlük yaşama yansıdıkça PKK eskisi kadar rahat olamayacak, alan bulamayacaktır.”
Alın teri değil akıl teri
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın, salonda bulunan üniversite ve iş dünyası temsilcilerine verdiği en önemli mesajlardan biri araştırma ve geliştirmenin (Ar-Ge) önemiydi.
Yıldırım, “Türkiye’de araştırma-geliştirmeye verilen paraya, boşa verilmiş para gözüyle bakılırdı” diye söze girdi ve şöyle devam etti:
“Tam aksine, ben Ar-Ge’ye verilen paranın hiç de boşa yapılmış bir harcama olmadığına inanıyorum. Ar-Ge’ye yatırım yaparsanız, 99’u sonuçsuz olabilir, ama 1’i dahi tutsa, yatırdığınızdan çok daha büyük kazanımlar elde edersiniz. Artık mutlaka ağır sanayi yatırımları gerekmiyor. Evet alın teri de çok önemli ama artık akıl teri zamanı.”
Yıldırım, “akıl teri”ne bir garajda başlayan Google örneği verdi. Bugün şirketin ulaştığı boyutların büyüklüğünü anlattı.
Bu örnekten hareketle bilimsel araştırmaya, yüksek teknoloji yatırımlarına ve devrimlerine dikkat çekti.
Teknolojik devrimlerin, artık inşaat ve tünel çalışmalarında da büyük kolaylıklar sağladığına değindi, dağları delmenin öneminden söz ederken, “Eskiden yol yapımlarında önümüze dağ çıktığında dağa boyun eğer, yolumuzu değiştirirdik. Artık öyle yapmıyoruz dağ bize boyun eğiyor, yolumuzu değiştirmiyoruz, delip geçiyoruz” dedi.
İzmir’de Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’la, iş dünyasıyla, üniversitelerle, belediyelerle, sivil toplum kuruluşlarıyla yüksek katılımlı, çok verimli bir toplantı gerçekleştirdik.
Bu buluşmayı gerçekleştiren İzmir temsilcimiz Hamdi Türkmen ve İzmir büromuzdaki arkadaşlarımız başta olmak üzere emeği geçen tüm Milliyet çalışanlarına teşekkür borçluyuz.