Fedai Ünal

Fedai Ünal

fedonunal@gmail.com

Tüm Yazıları

Bulgaristan göçmenlerinin, Trakya’nın geleneğidir panayır. En eskilerinden biri Pavli Panayırı’dır. 112 yıldır Kırlareli Pehlivanköy’de yapılır. Sadece şu lanet hastalık korona yüzünden kesintiye uğradı. Onun dışında hep yapıldı.
Şimdilerde panayırların adı festival oldu ya neyse, başka bir yazıda anlatırım onu da.
Geçtiğimiz hafta Gaziemir Sarnıç Piknik Alanı’nda bir panayır vardı. Uzun zamandır düzenlenemeyen panayır bu yıl tekrar yapılmaya başlandı. İzmir Başkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği uzun bir aradan sonra yeniden Balkan göçmenlerini bir araya getirdi. Dernek Başkanı Abdurrahim Nursoy, hem anavatanda hem de Balkan coğrafyasında yaşayan, akrabalık bağları olan Türk milletinin dayanışmasının öneminin altını çizen bir konuşma yaptı. Sonra da başladı panayır. Bulgaristan’dan gelen konuklar ve Türkiye’de yaşayan tüm Balkan göçmenleri hep birlikte kocaman bir halka oluşturup şarkılar, türküler eşliğinde oyuna başladılar.

Haberin Devamı

Özlemişiz panayırı

Izgaraların başında kebapçe (köfte) kuyruklarına girdiler. Eskiler birbirlerini görme, geçmişi anma fırsatı buldular.
Yeme, içme boldu panayırda. Hele bir Balkan lezzeti vardı ki, açık artırma yapılsa satılacaktı.
Bir Balkan geleneği olan, banketlerin vazgeçilmez lezzeti kuzu çevirmeden söz ediyorum.
Maalesef bi çimdik bile tatmak kısmet olmadı panayırın çevirmesinden. Anlaşılan o ki, yapan arkadaşlar bu kadar çabuk satılıp, biteceğini düşünememişler. Bilememişler insanların panayırı, birlikte eğlenmeyi, kebapçeyi, çevirmeyi çok özlediğini. Ama olsun, her şey çok güzeldi. Aslolan birlikte olmaktı, çevirme bahane.
Bal-Göç’ü, Başkanı Abdurrahim Nursoy’u ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
Ve Atatürk’ ün bir sözüyle yazımı sonlandırıyorum...

“Muhacir diye küçümsenenler, tarihin yazdığı savaşlarda en geriye kalanlar, yani “Düşmanla sonuna kadar dövüşenler” çekilen ordunun ri’cat hatlarını sağlamak için kendilerini feda edenler ve düşman karşısında kaçmak, çekilmek nedir bilmeyenlerdir. Muhacirler, kaybedilmiş ülkelerimizin milli hatıralarıdır.”

Haberin Devamı

Mustafa Kemal Atatürk (17/01/1931)