Fedai Ünal

Fedai Ünal

fedonunal@gmail.com

Tüm Yazıları

Ne özlemişiz fuarı, insanları, bir arada olmayı ne özlemişiz. Belki biz 50’li yaşlardakilerin hatırladığı o nostalji yoktu fuarda ama uykudan uyanan, silkinen, kendine gelen bir İzmir vardı. Burada şunu söylemeliyim. Terra Madre Anatolia adını ilk duyduğumda herkes gibi “Ne bu?” dedim. O ilk andan fuar açılışına kadar sorup durdum, nedir bu Terra Madre Anatolia?


Fuarı birlikte gezdiğimiz @kokladünyayı hesabından Gökay Meriç, “Abi, Terra Madre benim tez konumdu. Araştırmalarım süresince, bunun anlatılması en zor konulardan biri olduğunu söyleyebilirim” deyince, belediyeye hak verdim. Konuyu derinlemesine anladığım an, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ‘İzmirli’ markasının tanıtım toplantısı oldu. ‘Başka Bir Tarım Mümkün’ vizyonu ile ortaya çıkan marka; küçük üreticilere ve kooperatiflere destek olarak yoksullukla ve iklim dostu üretim yöntemlerini kullanarak kuraklıkla mücadele etmeyi, sağlıklı ürünleri tüketiciyle buluşturarak da gıda güvenliğini sağlamayı amaçlayan bir hareket. Bunun nesini anlamadın diyebilirsiniz ama arkası acayip zorluklarla dolu bir iş yapılmaya çalışılan şey.

Haberin Devamı

Hoşgeldin ‘İzmirli’...

Çoban haritası

Başka Bir Tarım Mümkün vizyonu ile başlatılan Mera İzmir projesi, Türkiye’deki ilk kapsamlı mera hayvancılığını destekleme projesi mesela. Proje, hayvanlarını merada otlatarak besleyen çobanları ve küçük üretici kooperatiflerini desteklemek amacıyla uygulanıyor.
Zorluklarla dolu dedim ya, size bir iki rakamla bunu anlatmaya çalışayım. İzTarım Genel Müdürü Murat Onkardeşler yönetimindeki ekipler, İzmir’in tüm çobanlarıyla görüşüp bölgenin bir çoban haritasını çıkarmış. Çalışma süresince 946 köy ziyaret edilmiş. Bunların 584’ünde mera hayvancılığının devam ettiği görülmüş. Projede toplam 4658 çoban belirlenmiş ve bunlar hakkındaki tüm bilgiler, bir veritabanında toplanarak Türkiye’nin ilk çoban haritası oluşturulmuş.
İzmir’de 110 bin 430 keçi, 352 bin 185 koyun, 15 bin 489 karasığır olmak üzere en az 478 bin 104 mera hayvanı olduğu tespit edilmiş. Bu hayvanların bulundukları yerler, koordinat bazında belirlenmiş. Ülkemizde, böylesine kapsamlı bir mera envanteri bulunan başka bir il yok.
Piyasada 8 lira olan koyun sütüne 11 lira, 6 lira olan keçi sütüne ise 10 lira bedel ödenmiş. Mera İzmir Projesi ile şimdiye kadar 424.329 litre koyun sütü, 1.235.575 litre keçi sütü toplanmış. (14 Ağustos 2022 verisi)
Mart ayından Ağustos başına kadar kooperatiflerimiz aracılığı ile 18,5 milyon liralık küçükbaş sütü alınmış ve tamamından peynir yapılmış. Tam da burada şunu söylemeliyim, peynir yapılmış ama katma değeri yüksek peynirler yapılmış. Klasik peynirlerin dışında, Mozarella, Feta, Burrata gibi peynirler... Sadece peynir yok İzmirli markasıyla üretilen. Kavurmadan dondurmaya, sucuktan ızgara köfteye, pastırmaya kadar onlarca ürün var. Sadece et, süt yok elbet; İzmir ve çevresinde üretilen hemen her ürünü kapsıyor bu çalışmalar.
Başta da dediğim gibi anlatması zor. Sözün özü, Terra Madre Anatolia üreticiye, tüketiciye direkt dokunan, emeğin karşılığı olan, çevreye, insana duyarlı bir organizasyon. Ve son olarak, bir güne sıkıştırmayın fuar gezinizi, iki üç güne yayın.
‘İzmirli’ aramıza hoşgeldin...