Fedai Ünal

Fedai Ünal

fedonunal@gmail.com

Tüm Yazıları

Elbette sözün aslı bu değil. Doğrusu, geldim, gördüm, yendim (veni, vidi, vici). Roma İmparatoru Jül Sezar, Basforos Kralı 2'nci Pharnake'ye karşı kazandığı zafer sonrası senatoya yazdığı mektupta söylemiş sözü. Bu tarihi mektup bugünkü Zile Kalesi'nde, Tokat'ta yazılmış. İlk iki kelimesini severim, eklediğim üçüncü kelimenin de çok yakıştığını düşünürüm benim yaşam biçimime. Aktif iş yaşamından ayrıldıktan sonra seyahatlerim azalır diyordum ama aksine daha da arttı. Hele iki yıldır işin içine TV'de girince Evliya Çelebi gibi oldum.

Haberin Devamı

Bu hafta sizlere 3 yerel üründen söz etmek istiyorum. Birincisi Aksaray ilimizden şerbetli pide.

Açıkçası şerbetle pideyi birarada düşünemedim. Aksaray'da Kurtuluş mahallesinde bulunan Kurtuluş adlı bir börek fırınından çıkmış ilk olarak. Şu anda ikinci nesil aile sürdürüyor şerbetli pide yapımını. Basit gibi görünüyor ama meşakkatli iş pidenin süreci. Köylerden toplanan yağlı ve yavan diye adlandırılan peynir önce belli oranda karıştırılıyor. Sonra bir mengeneyle suyu çıksın diye sıkılıyor. Sıkılan peynir soğuk havada neredeyse 15 gün dinlendikten sonra bulgur kıvamına getiriliyor. Bu aşamadan sonra incecik açılan pide hamurunun içine yayılıp, pidenin ağzı biraz sıkıştırılarak fırına atılıyor. Fırından çıkan sıcak pidenin üzerine bolca has tereyağı sürülüp, pide soğumadan yoğun bir şerbet dökülüyor. Vallahi işin aslını söylemem gerekirse, ilk bakışta insan "yahu ağır olur, yenmez bu" duygusuna kapılıyor. Ancak bi tadınca da insanın bırakası gelmiyor.

Geldim gördüm, yedim

Ferman yazılmış

İkinci sözedeceğim lezzet Kayseri'den Develi Cıvıklısı. Rivayete göre Yavuz Sultan Selim'in ferman yazıp her daim sofrasında görmek istediği bir lezzet. Konya'nın etli ekmeğine de benziyor Develi Cıvıklısı ancak Kayserili ustalara bunu söylediğinizde "alakası yok" yanıtını alıyorsunuz. Kuzu etinin yağlı taraflarının iki bıçak ile doğranıp, var yok arası biber ve domatesle şenlendirildikten sonra, ince bir hamur üzerine yayılıp çıtır bir kıvamda pişirilmesi Develi Cıvıklısı. Bence Konya'nın bıçak arasına benziyor fakat Kayserililer, bizim cıvıklı bol yağlı olur, yerken bi ucundan yağları alar diyorlar. Gerçekten de öyle, bol yağlı bi pide Kayseri Develi cıvıklısı.

Haberin Devamı

Yerel mutfağı var

Kayseri'de çektiğimiz pide programının çekim alanlarından biri Kayseri Büyükşehir Belediyesi Sosyal Tesisleriydi. Evet ustalar çok güzel pideler yapıp anlattılar bize ancak gördüğüm birşey daha vardı ki, bence tüm yerel yönetimlerin bu konuda çok hassas işler yapması gerekir. Kayseri'de belediyenin işlettiği bir Kayseri Yerel Lezzetler Mutfağı var. Burada Cıvıklı, Mantı, Pastırmalı yemekler, Yağlama ve daha birçok yerel Kayseri lezzetini tadabilirsiniz. Gerçekten bu restoran beni çok etkiledi. Dilerim bizim şehrimiz İzmir ve ülkemin her şehrinin böyle yerel tatları yaşatan bir restoranı olur.  Kalın sağlıcakla...