Fazilet Şenol

Fazilet Şenol

fazilet.senol@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Takvimler 1930'u gösterdiğinde henüz taze kurulmuş olan Türkiye Cumhuriyeti'nde bir kadının şoför olması pek de beklenen, karşılaşılan bir durum değildi. 18 yaşındaki Muammer Hanım adlı genç bir kadın taksi şoförü olmak üzere İstanbul Belediyesi'ne başvurmak isteyince gazete manşetlerini süsledi.

Belediyeye başvuran Muammer Hanım olay yarattı Taksi lastiği bile değiştiremez

EĞİTİMİNİ BİRİNCİLİKLE TAMAMLADI

O yıllarda kimse bir kadının taksi şoförü olabileceğini düşünmüyordu. Muammer Hanım'ın taksi şoförü olmak istediğini duyan erkek şoförler onun hakkında 'Patlayan lastiği bile değiştiremez' diyordu. Tüm bunlara rağmen genç Muammer kulaklarını eleştirilere kapadı ve belediyeye taksi şoförü olmak için başvurdu. Üstelik taksi şoförü olan tek bir kadın dahi yokken. Öyle ki dönemin Akşam gazetesi, İstanbul'da hususi otomobil kullanan amatör kadınlara nadir olarak tesadüf edildiğini ama kadınların taksilerde şoför olarak çalışmadığını yazmıştı. 'Bir hanım şoför olacak' başlıklarıyla gazete manşetlerini süsleyen Muammer Hanım, Avusturya Lisesi mezunuydu. O dönemlerde kadınlardan beklenen şeylerle de pek ilgilenmiyordu. Öğrencilik yılları boyunca sporla meşgul olmuş, atletizmle uğraşmış, okullar arası bisiklet şampiyonalarında şampiyonluklar elde etmişti.

Haberin Devamı

Mezun olduktan sonra Taksim'deki Fikri Tevfik Şoför ve Makinist Mektebi'ndeki 4 aylık şoförlük eğitimini de birinci olarak tamamlamıştı. Üstelik o yıllarda taksi şoförü olmak hiç de kolay değildi. Şoför olmak isteyen adaylar belediyeye sabıka kaydı, sağlık raporu, mahalle ihtiyar heyetinden alınmış iyi hal kağıdı getiriyor akabinde yazılı ve sözlü sınava giriyorlardı. Bu sınavları geçtikten sonra direksiyon sınavından da geçmek gerekiyordu.

Belediyeye başvuran Muammer Hanım olay yarattı Taksi lastiği bile değiştiremez

'LASTİĞİ PATLASA DEĞİŞTİREMEZ'

Muammer Hanım bütün bu aşamaları geçip 15 Ocak'ta belgesini aldı ve Türkiye'nin ilk kadın taksi şoförü oldu. Ona yöneltilen eleştirilere kulak asmıyor bununla birlikte erkek taksi şoförlerinin müşterilere kaba davrandığını, fiyatlarda hile yaptığını, sarhoş araç kullanıp kaza yaptıklarını söylüyor bu neden müşterilerin kendisini tercih edeceğini belirtiyordu.

Haberin Devamı

Muammer Hanım'ın bu sözleri şoför esnafını iyice kışkırtıyor, her defasında sert eleştiriler almasına sebep oluyordu. Muammer Hanım'ın rencide edici beyanatlarda bulunduğunu öne süren taksi şoförleri gazete gazete dolaşıp Muammer Hanım'a karşı açıklamalar yaptılar. İfadelerine göre İstanbul'daki hiçbir taksi şoförü müşterilerine kaba davranmıyor, fiyatlarda hile yapmıyor ve sarhoş araç kullanmıyordu. Muammer Hanım'ı yaptığı genellemelerden dolayı kınayan, evine ekmek götürme derdinde olan taksicileri de hedef aldığını söyleyen erkek taksi şoförleri sert eleştirilerine devam etti. Yaptıkları açıklamalar ise şöyle oldu:

"Muammer Hanım lastiği patlasa değiştiremez. Gece 3'te sarhoş biri Bakırköy'e gitmek istese götüremez. Hem kadınların sinirleri zayıftır. Şoförlük mesleği bunu kaldırmaz."

Ancak ne yaparlarsa yapsınlar Muammer Hanım bütün bu eleştirilere kulak tıkıyordu. Uzun uzun açıklamalar da yapmadı. Üstelik Muammer Hanım'a göre lastik değiştirmek erkeklerin iddia ettiği kadar da zor değildi ve bunu rahatlıkla öğrenmişti. Gündüzleri çalışmayı tercih ediyordu, bu sebeple sarhoş müşterilerden de endişe etmiyordu. Kim ne derse desin Muammer Hanım İstanbul sokaklarında direksiyon sallamaya devam etti.