Eren Aka

Eren Aka

eren.aka@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Mardin, mimari, etnografik, arkeolojik, tarihi ve görsel değerleri ile zamanın durduğu izlenimini veren, Güneydoğu’nun şiirsel kentlerinden biridir. Kentte canlılık artıyor. Tarihi kentin cazibe merkezi olacağına inanıyorum diyen Mardin Valisi Mahmut Demirtaş, Milliyet’e konuştu

Geçtiğimiz hafta Mardin’deki arkeolojik alanları incelemek için Milliyet yazarları olarak Mardin’e gittik. Mardin’de bulunduğumuz iki gün içerinde Vali Bey ile sohbet etme imkânı buldum. Vali Bey Mardin’e gelmeden önce Adana’da uzun yıllar görev yapıp Adana’yı festival kentine çevirmişti. Adanalı vatandaşların Vali Bey’e ayrı bir sevgisi vardır. Son kararnameyle, Vali Bey iki yıl önce Mardin’e atandı. İki yıl önce Vali Bey Mardin’e atanır atanmaz hayırlı olsun demek için uğrayıp sormuş, “Mardin’de de Adana gibi değişim olur mu?” demiştim. Geçen hafta Mardin’e gittiğimde, sorduğum sorunun cevabını almaya gerek kalmadı. Vali Beye Mardin’de sevgi seli vardı. Sokakta yürürken kim görse fotoğraf çektirmek ve sohbet etmek istiyordu. Vali Bey de yanımıza gelen herkesle konuşup fotoğraf çektiriyordu. Devletin gülen yüzü olmuştu Vali Bey. Bu çok önemli bir şey. Vali Bey’in bu yaklaşımı kente barışı ve huzuru getirmiş. Mardin’deki değişimlere ve yatırımlara geçmeden önce dikkatimi çeken en güzel ayrıntıyı paylaşacağım. Eskiden gündüz bile Dargeçit, Derik, Nusaybin’den Mardin merkeze gitmeye çekinirdi vatandaşlar. Şimdi ise akşam veya gece fark etmeksizin her saat güvenli bir şekilde ilçeden ilçeye geçebiliyorsunuz. Bu bölge de bunu sağlamak mükemmel bir şey. Gelelim Vali Bey’in yaptıklarına...

Haberin Devamı

İki gün boyunca ilçeler dâhil gezdim, yollarınız çok güzel, neredeyse asfaltsız yol yok. Asfalt yatırımlarınızdan bahseder misiniz?

Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin kendi öz kaynaklarıyla 20 milyon liraya satın aldığı asfalt plenti, dört ayda 22 milyon liralık asfalt üreterek kendi fiyatının üzerine çıktı. Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığınca, kentlerin en büyük sorunlarından biri olan yol çalışmalarının giderlerini minimize etmek amacıyla 20 milyon bedelle satın alınarak taş ocağı ve konkasör şantiyesinin bulunduğu alanda kurulumunu yaptığı asfalt plentinde saatte 240 ton binder ve aşınma malzemesi (sıcak asfalt, BSK) üretiliyor. Günlük yaklaşık 1300 ton sıcak asfalt üretilen asfalt plentinde dört ayda 30 bin ton üretim gerçekleştiriliyor. Dört aylık süre içerisinde 22 milyon liralık 30 bin ton sıcak asfalt üretimi gerçekleştirildi. 20 milyon bedelle satın alınan asfalt plenti, 4 ay içerisinde kendi bedelinin üzerinde üretim gerçekleştirerek kısa sürede kendisi fiyatının üzerine çıktı. Bu kapsamda bu yıl yapılması düşünülen 200 milyonluk sıcak asfalt ihalesi iptal edilerek miktarın Büyükşehir Belediyesi’nde kalması sağlandık hem de kadim kette kalıcı eser bırakmış olduk.

Haberin Devamı

Kenti gezerken eski Mardin’de birçok noktada yıkım yapıyordu. Yapıları neden yıkıyorsunuz?

Silueti bozan bütün binaları yıkmayı düşünüyoruz. Bu kapsamda, yaklaşık bir yıldır ayakta duran Ulu Cami minaresini kapatan yapının yıkılması başta olmak üzere Latifiye Camii önünü kapatan bina, YSE Lojmanları, Belediye Lojmanları, Bayındırlık Lojmanları, Ziraat Bankası Lojmanları, Şar, Teker, Latifiye, Çabuk, Savurkapı ve Diyarbakırkapı mahallelerinde 35 yapının içerisinde olduğu 132 bağımsız bölüm yıkıldı. Mardin’de turist sayısı giderek artıyor. Mardin için güzel bir gelecek inşa ediyoruz. Çalışmalar başladığından beri kentte canlılık artıyor.

Haberin Devamı

Mardin’deki tarım ve hayvancılık yatırımlarınızdan bahseder misiniz?

Mardin Büyükşehir Belediyesi ile İl Tarım Müdürlüğü’nce bu kapsamda yürüttüğümüz ‘Kuzulu İşletme Kusursuz Üretimdir Projesi’ni hayata geçirdik. Proje kent genelinde 100 işletmede 6.000 küçükbaş hayvana uygulandı. Kent genelinde gelen ilk verilere göre çiftçilerin uygulamadan memnun olduğunu gözlemledik. Koyunların yüzde 50’nin üzerinde verim elde ettiği yönünde. Böylelikle Mardin genelinde yıllık ortalama 3 bin daha fazla kuzu, 18 ton daha fazla süt üretimi hedeflemekteyiz. Yine 128 bin metrekare alan üzerinde Fidan Üretim Merkezinde, şu ana kadar 700.000 bıttım fidanı ile 200.000 Derik Halhal Zeytin fidanı üretimi gerçekleştirdik. Katma değeri yüksek bıttım ve zeytin gibi tarım ürünleri hem çiftçiye hem de şehrin ekonomisine büyük katkı sağlayacak. Son olarak Mardin’de öncelikle atıl durumda bulunan kurak ve kuraklıktan zarar gören alanlarda çiftçilerin desteklenerek buğday ve mercimek ekili alanları artırmak amacıyla Büyükşehir Belediyesi ile Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ortaklığında Tarım Arazilerin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) hayata geçirdik. Proje kapsamında, yüzde 75 hibeli 340 ton sertifikalı mercimek ve 366 ton sertifikalı buğday tohumunun yaklaşık 1828 çiftçiye dağıtımı gerçekleştirilecek. Dargeçit ilçesinin doğal güzellikleri ile Ilısu Barajı’nın bitki örtüsüne olan katkısını değerlendirmek, kadınların istihdam edilerek ekonomiye katkı sunmak amacıyla ‘Dargeçit’te Kadınlar Bal Üretiyor Projesi’ni hayata geçirdik. Proje kapsamında kırsal mahallelerde yaşayan 50 kadına 84 saat eğitim verildi. Eğitimlerin ardından 2.153.000 TL değerinde 20’şer adet arılı kovan, 10 adet boş kovan, arıcılık için gerekli malzemeler ve bal sağım makinesi dağıtıldı.

Mardin cazibe merkezi olacak

Vali Mahmut Demirtaş, Mardin’in simgelerinden Kasımiye Medresesi’ni Milliyet gazetesi ve Milliyet Arkeoloji dergisi temsilcilerine bizzat gezdirdi.

Zergan Deresi ıslahını tamamlamak üzereyiz

Zergan Deresi’ni temizleme projeniz vardı, şu anda proje ne aşamada?

Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğümüz, Kızıltepe ilçesinin merkezinden geçen Zergan Deresi’ne akan atık suların önüne geçerek oluşan kötü koku, görüntü kirliliği engellemek amacıyla Mardin Kızıltepe Muhtelif Mahallelerinde Kanalizasyon Şebekesi çalışmalarını sürdürüyor. Çalışma kapsamında, dere güzergâhı üzerinde bulunan ve dereye akan atık suların engellenmesi için şu ana kadar yaklaşık 4531 metre su şebeke hattı ile 2975 metre atık su kolektör hattı döşemesi yaptık. Zergan Deresi’nin ıslahı için başlatılan çalışmalar fiziki olarak yüzde 83 civarında gerçekleşirken, geriye kalan kısmında ise 3712 metre beton boru ile atık su şebeke döşenecek.

Mardin cazibe merkezi olacak

Burs seferberliği başlattı

Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, takdir edilecek bir girişime imza atarak, kız çocuklarını üniversiteye teşvik etmek amacıyla, “Geleceğimizi şekillendirecek olan gençlerimizdir” sloganı çerçevesinde “Şanlıurfa’nın Evlatları Geleceğe Yetişiyor” Projesi ile bir burs seferberliği başlattı. Proje kapsamında 2022-2023 eğitim öğretim yılında Şanlıurfalı olup başka şehirlerde lisans eğitimi alan kız öğrencilere aylık 400 TL burs sağlanması hedefleniyor. 15 Ekim itibarıyla başvuruları alınan projeye, 4 bin 947 kız öğrenci başvuruda bulundu. Burs almaya haiz 2 bin 203 öğrenci tespit edilirken, yapılan kura çekilişi sonucu 500 kız öğrenciye burs verilmesi kararlaştırıldı. Vali Ayhan, projeye ilişkin yaptığı açıklamada, “15 Ekim 2022 tarihi itibarıyla başvuruları alınan proje kapsamında, 2022-2023 eğitim öğretim yılında gerekli şartları taşıyan, Şanlıurfalı olup şehir dışında lisans eğitimi alan kız öğrencilere destek sağlamayı hedefledik. Projemize 4.947 başvuru oldu, yapılan değerlendirmede de burs almaya haiz 2.203 öğrencimizin tespiti yapıldı” dedi. Bugün kura çekilişi yaparak 500 kız öğrencilere aylık 400 TL olarak olmak üzere iki aylık burs ücretlerinin hesaplarına aktarıldığını vurgulayan Vali Ayhan, “Hedefimiz öğrenci sayımızı 1000’e çıkarmak. Sizin gibi değerli hayırseverlerimiz katkısıyla bu sayıya kısa sürede ulaşacağımıza inanıyorum” diye ifade etti.

Mardin cazibe merkezi olacak

Neden görmezden geliniyor!

Üsküdar Eczacı Necip Akar Sokakta yaşamakta olan okurlarımızdan gelen şikâyet üzerine gazetemizin 28 Ekim Cuma günkü nüshasında “Zabıta denetim yapsın” başlığıyla konuyu gündeme getirmiştik. Durumun düzelmesi gerekirken inşaatı yapan firma sokağı daha fazla işgal etmeye başladı. Umarız haberimizden sonra Üsküdar Belediyesi zabıta ekipleri sokağa gidip inşaatı denetler.

Mardin cazibe merkezi olacak

Hizmet doğru çalışmıyor

İstanbul Havalimanı’nda İGA Buggy Hizmeti veriyor. Ancak hizmet doğru çalışmıyor. Daha önce de bu konuyu yetkilere çok sefer ilettim. Bu hizmet için iç hatlarda kurulan iki tane istasyon var. Bu istasyondan Buggy çağırmanız gerekiyor. Genelde uzaktaki telefon hiç çalışmıyor. Diğer telefona geldiğinizde zaten yolu yarılamış oluyorsunuz. Telefon çalışsa bile siz yürüyerek daha hızlı gidiyorsunuz. Parasıyla bu hizmeti alan vatandaş hizmetten yararlanamıyor. Geçtiğimiz hafta birinci telefondan Buggy çağırmak istedim ancak telefon çalışmıyordu. İkinci İstasyonda telefondan Buggy çağırdım. Çağırdığım noktadan asansöre kadar yürümeye başladım. Asansörün oraya geldiğimde çağırdığım Buggy yola bile çıkmamıştı. Ama gösteriş için hepsi sıralanmıştı. Bir hizmeti ya düzgün vermek lazım ya da vermemek. Buradan İGA yetkililere bu şikâyeti iletmiş olalım. Belki asansörlerin orada boş duran Buggy’leri telefon istasyonlarının yakınında bir noktada koyarlar.

Mardin cazibe merkezi olacak

Siz sorun yetkililer yanıtlasın

Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları, trafikte karşılaştığınız sorunları, kurum, kuruluş ve markalarla yaşadığınız problemleri sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikâyetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...