Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından 300 dönümlük alana sahip olan 100. Yıl Kent Parkı’nda ilk fidan dikimi ve temel atma töreni Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un katılımıyla gerçekleştirildi.
Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin kendi imkânları ve kaynaklarıyla yapacağı, içerisinde biyolojik gölet, bitkisel renk ve koku bahçeleriyle birlikte tıbbi ve aromatik bahçeler, endemik bitkiler, bisiklet yolları, yürüyüş yollarıyla birlikte çocuk ve yetişkinler için eğlence alanlarının yanı sıra birçok etkinliğin yapılacağı 100. Yıl Kent Parkı’nda ilk fidan dikimi yoğun katılımın gerçekleştiği törenle yapıldı.
100. Yıl Kent Parkı’nda ilk fidan dikimi ve temel atma programında açılış konuşmalarını yapan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Bizler belediyecilik anlayışını 1994’te Sayın Cumhurbaşkanımız İstanbul belediyesini aldığında, orada çöp, çamur ve çukurla ilgili sıkıntıları ve akmayan muslukları 3.5 yıl gibi bir zaman içerisinde ihya etmesiyle öğrendik. 2004’te göreve geldiğimizde şunu dedik; yerel kalkınma başlıyor. 2009’da işimiz hizmet gücümüz millet dedik. 2014’te daima hizmet, daima millet dedik. Geldiğimiz 2019’da da tevazu, samimiyet, gayretle memleket işi gönül işidir dedik. Hacı Bayram Veli hazretlerinin ifadesinde yerini bulan, -insan taşın toprağın arasında şehri inşa ederken esasında kendisini inşa eder- diyor. - Gönlü taş olanın şehri taş olur, gönlü aşk olanın şehri gülistan olur- diyor. Biz bu şehri Gülistan yapmaya geldik. Geçmiş tarihimizdeki medeniyetlerden bize intikal eden tarihi mirasımızın ayağa kaldırılmasında hanlar, hamamlar, kervansaraylar, türbeler, ziyaretler, yatırlar, kışlalar ve surların hepsini ayağa kaldırdığını görüyoruz. Bu tarihi olan vecibemizin en güzel şekilde yerine getirilmesinin örneğidir.
Belediyecilikte beş temel vurgusu
Belediyeciliği beş temel üzerinde ihya ediyoruz, inşa ediyoruz. Hizmet belediyeciliği diyoruz, sosyal belediyecilik diyoruz, katılımcı belediyecilik diyoruz, çevrenin korunmasıyla ilgili belediyecilik diyoruz ve kültür belediyecilik olmak üzere beş temel üzerinde belediyeciliği ihya ediyoruz. Beş temel ilkelerden bir tanesi de yeşilin korunmasıdır. Günümüz dünyasından iklim değişikliği, kuraklık gibi konular konuşulurken, ekolojik dengelerin bozulduğu konuşulurken ve bu süreçte yeşil alanların daraltıldığı bu süreçte biz Malatya’da şehr-ül emin olarak yeşil alanları mevcutların katbekat üzerine çıkardık. Şehrimizin doğusunda Battalgazi ilçemizde 3 milyon 300 bin m2’lik park yapıyoruz ve şehrin merkezinde. Yani artık Malatya’da ve Türkiye’de Hyde Park ve Central Park’a özenilmeyecek ve çalışmaların büyük bir ekseriyeti de bitirildi. Bugün şehrimizin gelişen lokasyon bölgesinde de 300 dönümlük bir parkın temel atma töreninde hep birlikte bulunuyoruz. Burası da şehrin en güzel lokasyonuyla, konsept olarak en güzel yerlerinden biri. 1984 yılında rahmeti rahman’a kavuşan Seyhan Semercioğlu döneminde ilk defa 85 dönüm yer olarak ayırılmış. Daha sonra belediye başkanımız ile milletvekilliğimizi yapan Münir Erkal döneminde de 450 dönüm yer olarak ihdas edilmiş, daha sonraki süreçte de 300 dönüm olarak sınırlandırılmış. Bizde 300 dönüm yere Malatya’mıza yakışır yaraşır, 100. yılımıza yaraşır bir yeşil alan ihdas edeceğiz ” dedi.
‘Canla başla çalışıyoruz’
100. Yıl Kent Parkı’nın temel atma ve ilk fidanın toprakla buluşturulması programına katılan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Ülkemize kazandırdığımız yeşil yatırımlara bir yenisini daha eklemenin mutluluğu var. Şehrimize sunduğumuz dört millet bahçesinin ardından, şimdi de 100. Yıl Parkı Millet Bahçemizin ilk fidanlarını Malatya’nın toprağıyla buluşturuyoruz. Bu yeşil eseri hayata geçiren Malatya Büyükşehir Belediyemize ve kıymetli başkanımıza, tüm mimar, mühendis ve işçi kardeşlerimize çok teşekkür ediyorum, başarılar diliyorum. Malatya’mız için, Cumhurbaşkanımızın belirlediği yeşil kalkınma hedefi yolunda çok büyük bir adım olacak bu özel eserimiz ülkemiz, milletimiz, gençlerimiz ve çocuklarımız için şimdiden hayırlı uğurlu olsun diyorum. Millet Bahçemizin yapımında başta Malatya Büyükşehir Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan’a, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Malatya 100. Yıl Parkı Millet Bahçemizin tekrardan hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
‘Metrobüs bekleme rekorunu kırdım’
İstanbul’da son bir haftadır metrobüslerde oluşan yoğunluk vatandaşları isyan ettirdi. Vatandaşların şikâyetleri özetle şöyle: “Metrobüslerin geç gelmesinden dolayı araç içerisinde tutacak yer bile bulamıyoruz. Yetkililerden konuya çözüm bulmasını istiyoruz. İBB, geçtiğimiz haftalarda 30 yeni metrobüs alımını gerçekleştirerek halkın kullanımına sunmuştu. Bu metrobüsler gelince eski araçlar seferden mi çekildi? Özellikle işe gidiş ve dönüş saatlerinde seferlerin artırılmasını talep ediyoruz. Birçok araçta monitör ve sesli anonsları çalışmıyor. İstanbul’un metrobüs çilesini belediye neden çözemiyor? Sabah evinden erken çıkıp işe yetişmek isteyen insanlar bu zulmü çekmek zorunda mı? Altunizade metrobüs durağına on dakikada bir metrobüs geliyor. Söğütlüçeşme yönüne iki dakikada bir metrobüs geliyor. 2022 senesi, metrobüs bekleme rekorumu az önce kırdım. Durakta arkadaşla tavla partisi verdik. 135 tane metrobüs alınmadı mı? Allah aşkına yetkililer telsizle haber veremiyorlar mı? Zaten araçlarda klimalar da çalışmıyor. İnsanlar üst üste, nefes alamıyor...” Okurlarımızın şikâyetlerini İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekiplerine iletmiş olalım.
Geçmişte imara açtırdılar şimdi hepsi çevreci oldu
Geçtiğimiz hafta Bodrum Ticaret odası Başkanı Mahmut Kocadon’u, Milliyet Ege Bölge Temsilcisi Engin Uğur Ağır ve Milliyet Ege Bölgesi Reklam Müdürü Gülhan Kaya ile birlikte ziyaret ettik.
Yaklaşık bir yıl aradan sonra bir araya geldiğim Kocadon, ilçedeki konut sorununa da dikkat çekti, yamaç bölgelerindeki evlerin 70’li yıllarda Ankara’da çalışan devlet görevlileri ve eğitimli kişiler tarafından kurulan kooperatifleşmenin sonucu ortaya çıktığını belirtti, “Yani imara onlar açtı. Şimdi hepsi çevreci, kent konseyinde yapılaşmaya karşı. Geçmişte yerleştikleri için şimdi kimse gelmesin istiyorlar.
Bodrum’da imar çalışması yok, bunlar hep Ankara’dan gelenlerin yaptıklarının sonucu. Geldiler 80 yaşına, şimdi sakin şehir istiyorlar. Deniz kenarında greyderler görüyoruz, kazıyorlar, inşallah imara açılmaz. Bodrum’da 130 bin yatak var, 10 bine yakın denizde yatak var. Mavi yolculuk potansiyelimiz çok. Şimdi, ‘Bodrum doldu, yeter’ diyorlar. Ev ihtiyacı da var. İmarını alan evini yapıyor. Ancak bir grup, ‘Biz Bodrum’u yeşil istiyoruz’ diyor. Sen yaptın o da yapacak. Nüfus çok arttı, altyapı yetersiz. Suyumuz var, yağmur iyiydi bu yıl. 2022 geçer, önümüzdeki yıl ne yapacağız birlikte göreceğiz. Yarımadadayız, deniz suyu arıtılıp tatlı su elde edebiliriz. Büyükşehir bunu düşünebilir. Pahalı deniyor. Ama susuzluk daha kötü. Arıtma şikâyeti çok oluyor Bodrum’da. Kapasiteler düşük. Büyükşehir otogar üstüne güneş enerjisi yaptı ama burada arıtmanın yanına yapsaydı daha iyi olurdu. Arıtma elektrikle çalışıyor. Oradan elektriğini alırdı. Bu deniz suyundan tatlı su projesi de gündeme alınmalı. Büyükşehir bütçesinin yüzde 35’ini Bodrum’dan alıyor. Yollarda da Bodrum’a yakışmayan görüntü var. Yön tayini sorun. Bilmeyen yolunu bulamıyor” diye konuştu.
Uzun lafın kısası, Kocadon’a bir dokunduk, bin ah işittik. Anlattıklarına hak vermemek elde değil.
70’li yıllardan bugüne ülkemizde çok şey değişti. Umarım bundan sonraki süreçte konut sorunu daha dikkatli şekilde irdelenir.
Kadrosu kadınlardan oluşan kadın dergisi
Çorum Belediyesi, bir ‘ilk’e imza attı. Türkiye’de ilk kez bir belediye tarafından, kadrosunun tamamı kadınlardan oluşan bir kadın dergisi çıkarıldı. ‘İlvanlım’ adını taşıyan derginin ilk sayısı geçtiğimiz 21 Mart’ta okurla buluştu. Kelime olarak, ‘gösterişli’, ‘süslü’, ‘görkemli’ anlamına gelen ‘İlvanlım’ aynı zamanda çok sevilen bir Çorum türküsü. 100 sayfa olarak yayımlanan derginin editörü Banu Özdil Yücel, “Biri 21 Mart, diğeri 23 Eylül olmak üzere yılda iki kez halkımızla buluşacağız. Bu tarihler, gece ile gündüzün eşitlendiği, gölgelerin sıfırlandığı özel zamanlar. Altı ayda bir yayımlanacak olan bir kadın dergisi için, dünyada eşitliğin olduğu ve gölgelerin yok olduğu zamanı özellikle seçmek istedik” diyor.
Sen Sor Başkan Yanıtlasın
Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları ve belediye hizmetlerinde karşılaştığınız sorunları, sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikayetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...