Kadıköy’ün sokak ve caddeleri işletmelere kiraya veriliyor. Kiralanan alanları işleten valeler vatandaşların evinin önünde arabasıyla bir dakika bile beklemesine izin vermiyor.
Geçtiğimiz hafta sonu İstanbul’un Kadıköy ilçesinde Tütüncü Mehmet Efendi Caddesi üzerinde sadece 1-2 dk durmam gerekti. Aracımın dörtlülerini yakarak durdum. Sokakta faaliyet gösteren Ethem Efendi Kahvaltı restoranının valesi hemen yanıma geldi. “Burada durmayın, biz burayı Kadıköy Belediyesi’nden kiraladık” dedi. Valeye yol boyunca koyduğu plastik dubaları sordum. “Sokağın her yerine koymuşsunuz. Bir çizgi, sınır yok mu? Nereye kadar kiraladınız? Kira sözleşmeniz nerede, var mı?” deyince sert bir dille aracımı kaldırmamı söyledi. Hiç tartışmadan aracımı kaldırdım. İstanbul’un göbeğinde yaşadığım bu durum kabul edilebilir bir şey değil.
Kadıköy Belediyesi şirketi olan KASDAŞ neredeyse Kadıköy’ün tüm sokaklarında zaten park ücreti alıyor. Bir de böyle mekânlara sokak kiralandığında vatandaş arabasını sırtına mı alacak? Her geçen gün bir vale kavgasına şahit oluyoruz. İstanbul gibi mega kentte bu duruma mutlaka neşter vurmak gerekiyor.
Vale terörü
Akıl alır gibi değil. Kadıköy Belediyesi böyle bir kiralamayı nasıl yapıyor? Hadi yapıyor, bunun bir kontrolü yok mu? Bir arabalık veya üç arabalık diye kiraladığı yere bir çizgi çekmiyor mu? Bunun adı vale terörü. Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı aslında hukukçudur. Bu hukuksuz duruma neden göz yumuyor, onu da anlamış değilim. Bakalım Kadıköy Belediyesi ve başkan bu durumla ilgili nasıl bir açıklama yapacak? Sokakların kiralanmasını kendisi doğru buluyor mu?
Yetkililere çağrı
Buradan tüm yetkilere çağrıda buluyorum. Bu bahsi geçen işletme ve diğer işletmeler için harekete geçilmeli. Belediye kiraladığı alanda bir inceleme yaparak kaç arabalık yer kiraladıysa çizgiyle sınırları belirlemeli. Valeler istediği gibi tüm sokağa plastik duba koyamamalı. Aynı zamanda Trafik denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri de bu valeleri denetlemeli. Belediyeden kiralanan bu alan için müşteriden para alıyorlarsa bunun adı değnekçiliğe girer. Son olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Kadıköy Sosyal Güvenlik Kurumu bu kişilerin sigortalı çalışan mı yoksa sigortasız çalışan mı olduğunu denetlemesi gerektiğini düşünüyorum. Bakalım yetkilerden nasıl bir yanıt alacağız…
‘HEDEF 10 MİLYON METREKARE’
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca ile birlikte buğday hasadına katılarak, gerçekleştirdikleri iş birliğiyle Konya’da tarımsal üretime önemli bir katkı sağladıklarını ifade etti. Konya’nın bir tarım şehri olduğunu anımsatan Başkan Altay, “Saraçoğlu Mahallemizde 7 milyon metrekarelik alanda tarımsal üretim gerçekleştiriyoruz. Bunun 3 milyon metrekaresinde kuraklığa dayanıklı 4 çeşit buğday üretimi gerçekleştirdik. Burada bir taraftan atıl arazilerin tarıma kazandırılmasını sağlanırken, bir taraftan da hiç sulama yapmadan susuz tarımla özellikle yerli 4 tohumun istatiksel verisini ortaya çıkarmış oluyoruz” diye konuştu.
Türkiye kazanacak
Başkan Altay, Konya’da özellikle kurak iklimlerde yerli tohumun geliştirilmesiyle ilgili bir çaba sarf ettiklerini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu: “Burada 1 milyon 400 bin metrekarelik alanda nohut ekimi, 2.5 milyon metrekarelik alanda da yerli ve milli tohumluk patates üretimi gerçekleştiriyoruz. 7 milyon metrekare ekim alanımızı gelecek yıl 10 milyon metrekareye çıkarmakla ilgili bir çabamız var. Burada temel hedef, atıl arazilerin tarıma kazandırılmasıyla beraber, Konya tarımına Ar-Ge çalışması yaparak, ileride iklim değişikliğinin doğuracağı sonuçlarla ilgili bir veri ortaya çıkarmak. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Karatay Belediyemizle beraber projeyi geliştirmeye devam edeceğiz. Konya bir tarım şehri, Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Başkanı olarak burada yaptığımız çalışmaların sonucunda elde edeceğimiz verileri tüm Türkiye ve dünyayla da paylaşma imkânına kavuşmuş olacağız. Hayırlı uğurlu olsun.” Türkiye kazanacak.
Tarımın başkenti
Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca da tarım alanında yapılan çalışmaların büyük önem taşıdığını belirterek, şunları kaydetti: “Tarımın merkezi, tarım şehri Konya’da belediyeler olarak Büyükşehir Belediyemizle beraber tarımsal üretim yapıyoruz. Ekim yapılan alan, atıl arazilerden oluşan büyük bir alandı. Bu alanı tarımsal üretime dönüştürmüş olduk. Büyükşehir Belediyemizle burada 7 milyon metrekarelik alanda tarımsal üretim gerçekleştirildi. Ekimde beraberdik, hasadını da beraber yapıyoruz. Burada önemli olan Ar-Ge çalışmalarını yürütmek, tarımsal üretimle beraber susuzluğa ve kuraklığa dayanıklı ürünlerin yetişmesini sağlayarak Konya çiftçisine, Türkiye tarımına katkı sunmak. Bu anlamda Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum.”
Yağışlardan dolayı yüksek verim bekleniyor
Tarım arazilerinde buğday hasadına geçen hafta itibarıyla başlandı. Arazilerde yerli, sertifikalı tohumlar kullanılarak 3 bin dekar alanda ekimi gerçekleştirilen buğdaydan kuru şartlarda özelikle bu yıl yağışların fazla olması sebebiyle yüksek verim bekleniyor. Yerli ekmeklik buğday çeşitlerinden olan Ahmetağa, Paşa, Taner, Pelit’in geniş alanlarda ekimi yapıldı. Elde edilecek buğday ise yine belediye bünyesinde değerlendirilecek. Ayrıca bin 400 dekar alanda da nohut ekimi ile beraber iki bin 500 dekar alanda yerli sertifikalı patates tohumu üretimi yapılıyor.
Paşa buğday: Beyaz başaklı ve kılçıklıdır. Kırmızı ve iri danelidir. Boyu 110-120 santimdir. Kışa iyi dayanır. Kuru alanlarda başarılıdır. Sulanabilen yerlerde verimi yüksektir. Dekara kuruda 200- 5500 kg, suluda 500-960 kg verim verir. Protein oranı yüzde 11-15, gluten miktarı yüzde 26-36, glüten endeksi 50-85, alveograf enerji değeri 140-320 arasında değişir.
Taner buğday: Kılçıklı, başak orta boyda ve kırmızı renkli, kırmızı taneli ve uzun/çok uzun boylu bir çeşittir. Alternatif gelişme tabiatında, sağlam saplı ve kurak şartlara dayanıklı, suya ve azota tepkisi iyi, eş zamanlı olgunlaşmaya sahip başaklanma zamanı orta, yüksek verimli ve ekmeklik kalitesi oldukça iyi olan bir çeşittir.
Ahmetağa buğday: Beyaz başaklı, kılçıklı, kırmızı ve sert danelidir. Boyu 90-100 santim uzunluğunda olup, soğuğa ve yatmaya dayanıklıdır.
120 milyonluk içme suyu yatırımı
Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, Kula merkezin içme suyu kapasitesini artırarak hanelere yeterli su temin etmek için yoğun mesaisine devam ediyor. Bu kapsamda, 120 milyon TL yatırım bedeliyle başlanan 5 bin metreküplük içme suyu deposu ve 18 kilometrelik çelik içme suyu terfi hattının ilk etabının 9 kilometrelik kısmında boru tecrübesi testi için hatta su verilmeye başladı. Yürütülen test çalışmalarını Yatırım ve İnşaat Dairesi Başkanlığı Şube Müdürü Kadir Bahadır Zeybek, Kula İlçe Şefi Tuğba Ural ve teknik ekip yerinde takip etti. Kula ilçesine içme suyu temini sağlamak amacıyla çalışmaların başarılı bir şekilde ilerlediğini ifade eden MASKİ Genel Müdür Yardımcısı Erman Aydınyer, “Kula için büyük öneme sahip projemiz kapsamında 18 kilometrelik içme suyu terfi hattının ilk etabının 9 kilometrelik bir kısmında test aşamasına geçtik. Ekiplerimizin özverili çalışmalarıyla 5 bin metreküplük biriktirme depomuza bağlanan 18 kilometrelik içme suyu terfi hattının ilk etabında 9 kilometrelik kısmında boru tecrübesi testi için hatta su verilmeye başlandı. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Cengiz Ergün’ün talimatları doğrultusunda temmuz ayı sonunda ilçe merkezine su vermeyi hedefliyoruz” dedi.
Serik’e yeni hal
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin, Serik Çandır Toptancı Hali’nde başlattığı yenileme ve modernize çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Çatı yalıtım imalatlarını tamamlayan, binaların iç ve dış cephesini yenileyen Büyükşehir ekipleri son olarak 50 dönüm üzerinde kurulu olan Serik Çandır Toptancı Hali’nin bütün ara ve geçiş yollarını asfaltlıyor. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in yerelden kalkınma ilkesiyle tarım sektörüne destekleri üretimden pazara her alanda sürüyor. Bu kapsamda Antalya’da yeni haller inşa eden Büyükşehir Belediyesi, mevcut halleri de komisyoncu ve üreticilerin daha iyi hizmet verebilmesi için modernize ediyor. Serik ilçesinde yaklaşık 50 dönüm üzerine kurulu 68 iş yeri barındıran Çandır Toptancı Hali’nde Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yenileme çalışması yapıldı.
Bölgenin cazibe noktası oldu
Alanya’da, Gökçeler Caddesi’nin doğusunda bulunan 2 bin 500 metrekarelik yeşil alana Alanya Belediyesi tarafından Hapıllar Çocuk Parkı yapıldı. Bölge halkının kullanmaya başladığı çocuk parkının içerisinde çocuk oyun alanı, dış mekân spor aletleri, masa tenisi, basketbol ve voleybol sahası, acil toplanma alanı, oturma alanları, banklar, çöp kovaları, otopark, tuvalet ve dekoratif yel değirmeni yer alıyor. Ayrıca alan içerisine yeşil alanlar da tasarlandı ve parka çeşitli ağaç ve çalı grupları ile estetik bir görünüm kazandırıldı. Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel yaptığı açıklamada, “Başta çocuklar olmak üzere ailelerin yeni dinlenme alanlarına kavuşması için ekiplerimiz çalışmalarını hummalı bir şekilde sürdürerek parkı kullanıma hazır hale getirdi. Alanya Belediyesi olarak bir yandan mevcut park ve yeşil alanların bakım ve onarımını üstlenirken diğer taraftan da kente yeni çocuk oyun parkları da kazandırmaya devam edeceğiz. Yeni parkımız Payallar mahallemize hayırlı olsun” dedi.
Siz sorun yetkililer yanıtlasın
Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları, trafikte karşılaştığınız sorunları, yaşadığınız problemleri sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikâyetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...