Adana’ya sunduğu görsel güzellikle kentin en uğrak noktasının başında gelen Seyhan Nehri, baraj gölünde kışın su tutulması nedeniyle kurak bir görüntü oluşturuyor.
Geçtiğimiz hafta Adana’ya gittim. Seyhan Nehri’ndeki manzarayı gördüğümde ilk kuraklık sandım. Ama kuraklık değilmiş. Kışın genelde DSİ suyu tutuyormuş. Adana’nın doğusuyla batısını ortadan ayıran Seyhan Nehri’nin kent merkezinden geçtiği bölümlerin suyun olduğu dönemlerdeki görsel manzarası doyumsuz oluyor. Yerli ve yabancı turistlerin ziyarete geldiği Türkiye’nin en büyük camilerinden olan Sabancı Merkez Camii ile dünyanın halen kullanılan en eski köprüsü olan Taş Köprü manzaralı Seyhan Nehri kışın barajda su tutulması nedeniyle kurak bir görünüm aldı.
Geri gidiyorlar
Çevresinde lüks otellerin de olduğu Seyhan Nehri havzasında suyun çekilmesiyle ortaya çıkan kirli görüntü şehre gelenleri rahatsız ediyor. Şehre gezmeye gelen turistler Taş Köprü’de fotoğraf çektirmek istiyor ama manzarayı görünce fotoğraf çektirmeden geri gidiyorlar. Bu görüntüyü ortadan kaldırmak, kentin ortasındaki görsel güzelliği 12 aya yaymak için barajın suyunun Taş Köprü’nün altında bir noktada tutulması mümkün olabilir mi? Teknik olarak bunun olup olamayacağını bilmiyorum, ancak Taş Köprü’den etrafa baktığınızda çok kötü bir manzara görünüyor. Bu görsel sorunun yanı sıra her yıl suyun çekilmesiyle nehirdeki balıklar da susuz kalıp telef oluyor. Sorun çözülürse bu bölgedeki balıklar ve doğal yaşam da korunmuş olur. Bu durumu DSİ yetkililerine iletmiş olalım.
Dünyada örnekleri var
Seyhan Nehri ve baraj göl kenarı Adana için büyük bir hazine. Hazine orada yatıyor ama ısrarla değerlendirilmiyor. Floransa, Budapeşte, Roma, Mostar, Berlin, Üsküp, Riga, Varşova, Viyana, Basel, Lizbon, Belgrad, Lyon güzel örneklerden sadece birkaçı. Dünyada öyle çok örneği var ki. Seyhan Nehri ve baraj göl kenarları değerlendirilse belki de Adana Türkiye’nin en çok turist alan şehri olur.
Denge değişiyor
Turist demişken, kentte bir de tedirginlik var. Çukurova bölgesel havalimanı şüphesiz eskisinden çok daha iyi imkânlara sahip olacağı için çok kıymetli. Adana Havaalanı kapatılırsa Türkiye’nin en büyük kentlerinden biri olan Adana’nın coğrafi sınırları içerinde sivil havaalanı olmayacak. Kent adına üzücü bir durum. Yetkililerden aldığım bilgiye göre, yeni havaalanı açılacağından zaten mevcut havaalanına 7-8 senedir çivi çakılmıyormuş. Yeni havaalanı Mersin için büyük bir kazanç olacak ancak Adana elindeki havalimanını kaybedecek.
İstihdam açısından da bu, Adana için büyük bir kayıp, Mersin için ise çok büyük bir kazanım olacak. Çünkü havalimanının kontrolü Mersin il sınırlarında. Burada kaybeden Adana taksicisi, kebapçısı, otelleri ve birçok kurum, işletme olurken, bu işten kârlı çıkan Mersin olacak.
Ekip çok önemli!
Sık sık seyahat eden biri olarak çok kez Adana Havaalanı’na gittim. Havaalanının taşınması tabii ki önemli ama asıl önemli olan aldığınız hizmet. Adana’nın en büyük festivali olan Portakal Çiçeği’nin olduğu günlerde şehre binlerce insan geliyor. Neredeyse her saat başı uçak kalktığı o dönemde bile bir kere Adana’da sorun yaşamadım. Türkiye’nin hemen hemen her havaalanına gitmiş biri olarak şunu net bir şekilde ifade etmeliyim ki. Adana’da TGS Yer Hizmetleri A.Ş. çok iyi çalışıyor. Vatandaş mağdur olmasın diye tüm ekip elinden geleni yapıyor. Sanki kendi ailelerinden birisini uçağa bindiriyormuşçasına ilgililer. Bu çok değerli. İşin başındaki başmüdürden alan içerisinde ve apronda görev yapan tüm ekibi kutluyorum. Umarım yeni havaalanına da işini böylesine özveriyle yapan bu ekip bakar. Bizim de memnuniyetimiz devam eder…
‘Tam bir fiyasko!’
Adana Tüyap’ta gerçekleşen Çukurova kitap fuarına katılan katılımcılar, “Adana’da kitap fuarında birçok firma ve aynı zamanda bunların içerisinde belediyelerin de standı var. Çukurova Belediyesi, Yüreğir Belediyesi, Seyhan Belediyesi, bir de Adana İl Halk Kütüphanesi’ni gördük. Çukurova Belediyesi’ne ait standa uğradık, çok güzel karşıladılar, hediyeler verdiler. Yüreğir Belediyesi’nde çay, kahve ikram ettiler; yazarları vardı, imzalı kitap aldık. Seyhan Belediyesi ve İl Halk Kütüphanesi standı çok dikkatimizi çekti. Pazar günü akşam üzeri stantlar arasında gezerken kapatıp gittiklerini gördük. Yanlarındaki stantlara sorduğumuzda, mesailerinin bittiğini söylediler. Çevredeki katılımcı diğer stantlar ile duruma çok şaşırdık. Kitap fuarı akşam 20.00’de kapanırken onlar nedense saat 17.00’de kapatıp gitmişler. Tam bir fiyasko. Biz katılımcılar fuarın ışıl ışıl olmasını isteriz. Bu stantları kapatıp gidince kötü bir görüntü ortaya çıkıyor. Yorumu size bırakıyoruz” dedi. Okurlarımızın bu şikâyetini yetkililere iletmiş olalım.
Haliç’te 350 cephe rengârenk!
Eşsiz tarihe sahip Balat semtinde kent estetiğinin sağlanması amacıyla sahil aksında bulunan 350 yapının cepheleri görsel bir bütünlük oluşturacak şekilde, KUDEB denetiminde yenileniyor. 250 tane cephede tamamlanan yenileme çalışmaları, kalan binalarda sürüyor. Yaklaşık 500 yıllık geçmişiyle eski İstanbul mahallelerinin en güzel örneklerinden biri olan Lonca’da sürdürülen cephe yenileme projesinde 230 binada çalışmalar tamamlandı. 170 binada devam eden proje ile Fatih güzelleşmeye ve renklenmeye devam ediyor. Fatih Belediyesi’nin ilçede yürüttüğü cephe rehabilitasyon çalışmalarına eşsiz Balat semtindeki Kiremit Caddesi de dâhil edildi. Cadde üzerindeki 102 binada başlatılan ve 56 tanesinde çalışmaların tamamlandığı proje ile cepheler rengârenk bir görüntüye kavuşuyor. Küçükmustafapaşa bölgesinde 15 sokak ve 300 binayı kapsayacak şekilde gerçekleştirilecek Kentsel Tasarım Cephe Rehabilitasyon Projesi ile binaların cephelerindeki klima ünitelerinin seperatör ile gizlenmesi, kabloların kanallara alınması, çanak antenlerin taşınması ve cephelerin boyanıp temiz bir görüntü elde edilmesi amaçlanarak 45 yapının basit bakım onarım çalışmaları tamamlandı. Zeyrek bölgesindeki sivil mimarlık örneği 11 yapıda basit bakım ve onarım işlemleri büyük bir titizlikle sürdürülüyor. Beş yapıdaki çalışmaların tamamlandığı projede, kalan yapıların çalışmalarına devam ediliyor.
Bu parkta elektrik bedava!
Türkiye’nin en fonksiyonel parklarından bir olan Tuzla Belediyesi Şelale Eğitim Parkı içerisinde bulunan İstanbul’un kamu alanındaki en büyük güneş enerji sistemi, yılda 35 bin ağacın kesilmesini engelliyor. İçerisinde bovling, yüzme havuzları, buz pisti, bilim sanat merkezi, Teknoloji Merkezi, Bilim Merkezi, kutup evi, karting gibi onlarca farklı fonksiyona ev sahipliği yapan Şelale Eğitim Parkı’nın tüm elektriğini de karşılayan sistem, yılda 390 ton karbondioksit emisyonu sağlıyor. Enerji panelleri önünde açıklamalarda bulunan Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, “Güneş Enerji Sistemi aslında alternatif enerji kaynağıdır. Dünyamızdaki enerji ihtiyacını medeniyet seviyemizi yükseltmek için mutlaka ihtiyaç duyuyoruz. Kendi enerjisini kullanan bir gezegen olmak, gezegenimizdeki küresel ısınmayı azaltacak şekilde alternatif enerji kaynaklarını kullanmak zorundayız” dedi.
Erdemli’de bal eğitimi
Yüzyıllardır süre gelen yöntemlerle arıcılık geleneğini yaşatan arıcılara, uzmanlar tarafından eğitim veriliyor. Arıcıların hedefi ise Türk arıcıların dünya pazarında daha fazla söz sahibi olması. Dünya Arıcılık Örgütü (Apimondia) tarafından düzenlenen yarışmada Türkiye’ye ‘Dünyanın En İyi Balı’ unvanını kazandıran Mersin, arıcılık sektöründe emin adımlarla ilerliyor. Geleneksel yöntemlerin devam ettirmenin yanı sıra üretimi olumsuz etkileyebilecek unsurların önüne geçmek adına 4 bin Mersinli arıcı, uzmanlar tarafından eğitimden geçiriliyor. Bu defa eğitimin yapıldığı adres ise Mersin Erdemli. Mersin Erdemli Belediyesi, Mersin Arı Yetiştiricileri Birliği ve Eğriçayır Balları işbirliğiyle arıcılık alanında uzman Dr. Ali Korkmaz tarafından üreticilere ‘Erdemli Arıcılık Eğitimi’ verildi. Üreten, üretilene artı değer katmak için gayret ettiklerini ifade eden Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, “Belediyemizin öncülüğünde Birlik Başkanımızla birlikte 4 bin arıcımızı eğitiyoruz” diye konuştu.
Siz sorun yetkililer yanıtlasın
Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları, trafikte karşılaştığınız sorunları, kurum, kuruluş ve markalarla yaşadığınız problemleri sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikâyetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...