Yaşanabilir ilçeler arasında Türkiye’de ilk sıralarda yer alan Antalya’nın Konyaaltı ilçesi, farklı yönleriyle ön plana çıkıyor. Konyaaltı Belediye Başkanı seçilen Semih Esen Konyaaltı’nın geçmişini, bugününü ve yarınıyla ilgili olarak Milliyet gazetesine açıklamada bulundu.
Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, “Yeşil alan miktarında, dünyanın koyduğu bir skala var. Dünya Sağlık Örgütü ‘Kişi başına dokuz metrekare yeşil alan düşen şehirler, sağlıklı şehirlerdir’ diyor. Biz şu anda en son yaptığımız parklarla beraber kişi başına düşen yeşil alan miktarını on iki metrekareye çıkardık” dedi
Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği kişi başına dokuz metrekare yeşil alanın üzerine çıktıklarını belirten başkan Esen, sözlerine şöyle devam etti. “Aslında dünya standardının üzerinde bir rakama ulaşmış olmamız bizi çok mutlu ediyor. Biz mülkiyet problemi olmayan tüm boş alanlarımızı yeşil alan olarak halkın kullanımına açmaya devam edeceğiz” dedi.
- Konyaaltı deyince akla turizm gelse de tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin olduğunu biliyoruz. Bu alana destekleriniz var mı?
“2019 yılına kadar Tarım Bakanlığı hayvancılıkla uğraşanların tanımlı aşılarını ücretsiz yapıyordu. Sonrasında o sene ücretli yapmaya karar verdiler. Bu karardan hemen sonra biz meclis kararı aldık. Bölgemizdeki hayvancılıkla uğraşan tüm vatandaşlarımızın hayvanlarına aşı ücretlerini biz belediye bütçesinden karşılamaya başladık. Bu ödemelerimiz üçüncü senesine yaklaştı. Bu kapsamda da yaklaşık 35 bin civarı küçükbaş, 10 binden fazla da büyükbaş hayvanın aşı ücretini ödedik. Bir diğer çalışmamızda da yine bizim bölgemizde dış parazit hastalığı sorunu yaşandı. Belki başka bölgelerde de bu sorun yaşanmıştır. Dış parazit hastalığının önlenmesiyle ilgili olarak ilaçlama işlemini yaptık. Bu işlem özel bir ekipmanla yapılıyordu. O ekipmanlardan iki tane aldık ve çiftçilerin kendi yerlerine giderek uygulamayı ücretsiz yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Ayrıca yaklaşık 6 bin dönüm meraya tohum atarak meralardaki ot miktarını artırdık. Bu çalışmayla meralarda ot miktarı üç katına çıktı, doğal olarak hayvancılıkla uğraşanların yem giderlerini düşürmüş olduk.”
- Parklar, kentlere nefes aldıran alanlardır. Sizin yaptığınız büyük bir park var mı?
“120 bin metrekarelik Hayat Park’ımız var. Bu kadar büyük bir alanın sadece yeşil alan olarak kullanılması ve içinde hiçbir ticari faaliyetin olmamasını göz önünde bulundurursanız, aslında Türkiye’deki örneklerden biri. Niye? Çünkü şehrin tam ortasında bir ormanlık alan ve bu özelliğiyle Türkiye’de ender bulunan bir bölge. Birçok yerde ormanlık, mesire alanları var ama insanların bayağı mesafe kat ederek gidebilecekleri yerdeler. Burada ise hemen evlerinin önünde ve 120 bin metrekare büyüklüğünde bir orman alanı. Alanda 3800 tane ağaç var.
1 TL’ye çay
Hayat Park’a birkaç farklı fonksiyon da yükleyip, bir eğitim merkezi kurduk. Halkın sadece 1 TL ödeyerek çay içebildiği alanlar oluşturduk. Kâr amacı gütmeyen üç restoran açtık. Fiyatlar çok uygun. Antalya’nın en güzel fiziki ortamı aslında burası. Tertemiz, alabildiğince doğal. Hiç yapay bir şey yok. Asgari ücretle geçinmeye çalışan bir kişi hiç olmazsa ayda bir defa düzgün, kaliteli bir yerde, eşiyle, çocuğuyla beraber dışarıda yemek yiyebilsin diye fiyatları uygun tuttuk.
‘Dar gelirli vatandaşlarımızı düşündük’
“Bugün asgari ücret alan bir kişi eşiyle beraber Hayat Park’a gitse, çocuğuyla akşam yemeklerine orada yeseler ödeyecekleri para 100 TL olur. Alanın her şeyini planlarken, dar gelirlilerin, emeklilerin çekinmeden kullanabilecekleri fiyatlandırma yaptık orada.”
- Konyaaltı Sahili’nde yer alan Bebek Parkı’nı diğer parklardan ayıran özellikler neler?
“Türkiye’nin ilk Bebek Parkı’nı Konyaaltı Sahili’nde hizmete açtık. Açık ve kapalı alanlardan oluşturulan parkta, her şey 0-5 yaş arası bebeklere göre düzenlendi. Oyun alanları, tuvaletler, lavabolar bebeklerin kolaylıkla ulaşabileceği şekilde tasarlandı. Bebeklerin motor becerilerini artıracak, eğitici ve öğretici içerikler hazırlayan çocuk gelişimi uzmanları, hafta içi her gün 08.30’dan 19.00’a, hafta sonları ise 10.00’dan 19.00’a kadar bebeklerle ilgileniyor. Bebekler akranlarıyla oyun oynayıp sosyalleşirken ebeveynleri ise çay-kahve eşliğinde sohbet etme imkânı yakalıyor. Türkiye’de ilk kez Antalya’da açtığımız Bebek Parkı, daha sonra İstanbul’da bir başka belediye tarafından hizmete sunuldu.”
- ‘Esnafım’ uygulaması isimli bir projenizden bahsediliyor, bu projenin detaylarını paylaşır mısınız?
‘Sıfır’ komisyon’ ile hizmet verecek olan Konyaaltı Esnafım uygulamamız, esnafımızın dijital alandaki yükünü hafifletecek. Seçim vaatlerimizden biriydi Esnafım uygulaması. Test aşamasına getirdiğimiz uygulamamızı esnafa anlatıyoruz. Mobil uygulama üzerinde titizlikle çalışıyoruz. Küçük esnafa ‘can suyu’ olacak uygulamayla, yerel esnafın dijital ortamda hem yükünü hafifletecek hem de oradaki varlığını güçlendireceğiz. Küçük esnafı büyük komisyonlardan kurtarmak istiyoruz. Bu yüzden Esnafım uygulaması tamamen ücretsiz hizmet verecek. Kırtasiyeden manava tüm işletmeler Esnafım uygulamasıyla, komisyon ödemeden internetten satışlarını yapabilecek. Dijital ortamda satış yapamayan esnafımıza bir kapı açmış olduk. Bu uygulamamızla, internet üzerinden alışveriş yapmak isteyen yurttaşlarımız için de büyük bir kolaylık sağlamış olacağız. Yurttaşlarımız istediği her ürünü anında satın alıp, çok kısa bir sürede teslim alabilecek. Günlerce kargo beklemek zorunda kalmayacaklar. Esnafım uygulamasını A’dan Z’ye biz yaptık. Uygulamada belediye hiçbir şekilde kâr payı elde etmeyecek. Belediye, bu uygulamayla esnaf ile vatandaş arasında köprü kuracak. Komisyon olmadığı için esnaf da daha ucuz ürün satabilecek. Uygulamaya önce kendi kuryesi olan esnafımız dâhil olacak. İlerleyen süreçte de kurye ağı kurarak ilçedeki bütün esnafımızın uygulamadan faydalanmasını sağlayacağız.
- Peki, bu dönem bitmeden, vizyon projem diyebileceğiniz, en önemsediğiniz proje hangisidir?
Şu anda projeleri hazırlanmış, ihale hazırlıkları yapılan dört projemiz var. Bunların içinden en önemsediğim, üniversitede okuyan kız çocuklarımızın sağlıklı, çağdaş bir ortamda barınmalarını sağlayacak Zübeyde Hanım Kızı Öğrenci Yurdu. En önemsediğim proje budur.
- Partiniz sizi aday gösterdiği takdirde bir dahaki dönem aday olmak ister misiniz?
Bir dahaki dönem aday olmayı düşünüyorum. Gerçekleştirmeyi düşündüğüm projelerin tamamını bitirmedik. Yapmamız gereken işler var.
- Başkanlıkta üçüncü yılınız. Vaatlerinizin ne kadarını bitirdiniz?
Seçim vaatlerimizde 23 projemiz vardı. Dünyadaki ve yurdumuzdaki koronavirüs salgınından dolayı ancak sekizini bitirdik. Yedisini de bu dönemin sonuna kadar gerçekleştirmiş oluruz. Yani bu dönemin sonunda 23 seçim vaadimizden 15’ini gerçekleştirmiş oluruz diye düşünüyorum.
‘Yaptığımız başvurular dikkate alınmıyor!’
Erzurum’un Palandöken ilçesi Hüseyin Avni Ulaş Mahallesi, Yunus Emre Bulvarı’nda yaşamakta olan okurlarımız, Büyükşehir Belediyesi’ne tepkili. Okurlarımızın şikâyeti özetle şöyle: ”Oturduğumuz site ve çevresinde herhangi bir yol ve çevre düzenlemesi yapılmadığından, iki senedir sıkıntı çekiyoruz. Yaptığımız başvurular dikkate alınmıyor. Bu konuda çok mağduruz, her gün üst değişmek zorunda kalıyoruz. Her taraf çamur, doğru dürüst hizmet yok. Size gönderdiğimiz görsellerde görüldüğü gibi, kar yağdığı için çamurun üstü kapanmış. Yine de görselde belli oluyor. Sene olmuş 2022, uzaya gitme konuşuluyor. Büyükşehir Belediyesi asfalt dökemiyor. Yardım bekliyoruz.” Son zamanlarda Erzurum’dan belediyeye ulaşamama şikâyetleri çoğaldı. Okurlarımızın bu şikâyetini Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’e duyurmuş olalım.
Bunun adı iş bilmezlik!
Adana’da yaşamakta olan okurlarımızdan Volkan Hicret Temel, Turgut Özal Bulvarı üzerinde yeni bitmiş sıfır asansörlerin atıl şekilde durmasından şikâyetçiydi. Biz de okurumuzun bu şikâyetini gazetemizin 10 Ocak 2022 Pazartesi günkü nüshasında konuyu “Adana’dan şikâyet yağıyor” başlıklı haberimizle duyurmuştuk. Haberimizden sonra belediye ekipleri asansörleri düzelteyim derken, tabiri caizse, asansörleri emekli etti. Asansörlerin bu halini gören okurumuz, ”Hepsi yeni yapıldı, sıfır ama hepsi servis dışı, perişan durumda. Asansörleri tuz ruhuyla silmişler. Bu asansörlerin parası hep bizlerden çıkıyor. Milli servet” dedi. Adana Büyükşehir Belediyesi festival kenti olmasına rağmen şehircilikte ve belediyecilikte sürekli sınıfta kalıyor. Bu asansörleri gören Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar nasıl bir açıklama yapacak bekleyip, göreceğiz.
Haftanın eleştirisi
Seyhan Belediye Başkanı Akif Akay’a soruyoruz. Gazetecilerle iletişim kurmayan, telefonlara cevap vermeyen ve mesajlara geri dönmeyen basın müdürü olur mu? Olur diyorsanız bunun adı da Basın Müdürü olur mu?
Sen Sor Başkan Yanıtlasın
Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları ve belediye hizmetlerinde karşılaştığınız sorunları, sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikayetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...