Dr. Demet Erciyes

Dr. Demet Erciyes

demeterciyes@yahoo.com

Tüm Yazıları

Her şeyin azı karar çoğu zarar denir. Sıcak hava da belki birçoğumuz için soğuk kış günlerinden, kasvetli ve hemen kararan havadan sonra gelen güneşli günlerle, keyifli ve tatili anımsatan aydınlık, uzun günlerle birlikte daha cazip gelebilir. Fakat fazla sıcak da bunaltıcı hale geldiğinde bu cazipliğini yitirecektir. Sağlıklı kalpler bu sıcaktan bunalmayı kolay tolere edebilir ancak kalp hasaları, kalp yetersizliği olanlar, yüksek tansiyon ve aritmi hastaları zorluk çekebilir. Gelin beraber sıcak hava kalbe neler yapıyor bir bakalım.

Haberin Devamı

Sıcak havada kalbinize dikkat

Sıcak havada damarlar genişler ve kalbin iş yükü artar

Sıcak hava aynı zamanda ciltte kırmızılaşmaya da sebep olur. Bunun sebebi ısının artmasına bağlı olarak ciltteki damarların genişlemesidir. Genişleyen damarlara da kanı pompalama işi kalbe ait olduğundan sonuçta kalbin iş yükü artar. Bu nedenle kalp yetersizliği olanlar sıcaktan olumsuz yönde etkilendikleri gibi sıcak ve nemli havadan çok daha fazla etkilenirler. Kalp yetersizliği belirtileri daha da belirgin hale gelir.

Baş dönmesi ve göz kararması olur Halsizlik, yorgunluk, özellikle oturduğumuz yerden kalkınca görülen baş dönmesi, göz kararması beraberinde gözlenen tansiyon düşüklüğü terleme ile olan su ve sodyum gibi minerallerin kaybı ile ciltte genişleyen damarlara kanın göllenmesi sebebiyledir.

Pıhtı olayları sık görülür 

Su kaybı nedeniyle yoğunluğu artan kan pıhtılaşmaya daha yatkın hale gelir. Bu nedenle kolayca oluşan pıhtı sebebiyle damar tıkanıklıklarında artış gözlenir.

Sıcak havada kalbinize dikkat

Sıcak havalarda idrar söktürücülere dikkat

Tıptaki adıyla diüretik olarak bilinen idrar söktürücüler vücutta idrar yapımını artırırken su ve elektrolit kaybına da yol açar. Özellikle de sıcaklığın mevsim normallerinin üzerine çıktığı bu günlerde vücudumuzda sağlığımızı bozacak dengesizlikler de ortaya çıkabilir. Zira aşırı sıcak havada bedenimiz vücut ısısını düşürmek için terlemeyi artırır. Böylelikle terle beraber daha çok su kaybederiz. Bu kaybın yanında yine vücut için gerekli birtakım elektrolitler de kaybolur. Bunun yanı sıra kalp daha hızlı çalışır. Damarlar sıcak etkisiyle genişler.

Haberin Devamı

Halsizlik, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü olur

Su ve elektrolit kaybına bağlı olarak tansiyon düşer. Çabuk yorulma, özellikle oturduğu yerden veya yataktan ani kalkıldığında belirgin baş dönmesi, göz kararması olabilir. Buna sebep yer çekiminin etkisiyle kanın ani ayağa kalkışta beyne varmasındaki yavaşlamadır. Düşük tansiyonlu kişilerde, idrar söktürücü ilaç kullananlarda, sıcak havada, çok terleyenlerde sık görülür.

Ter ile birlikte su ve mineral de kaybederiz

Güneşli hava başlangıçta aydınlık ve enerjiyi çağrıştırsa da ardından gelen aşırı sıcaklar yorgunluk ve halsizlikle beraber sağlığımızı da tehdit eder boyutlara ulaşabilir. Sıcak havada vücut ısı dengesini korumak için birtakım tedbirler alır. Bu nedenle ortam ısısı arttıkça terlemeye başlarız. Ciltteki ter buharlaştıkça da bir miktar ısı kaybı olur. Böylece sıcağa tahammülümüz bir miktar kolaylaşır. Ancak bulunduğumuz ortamda nem oranı fazlaysa buharlaşmaya engel olur. Bu nedenle nemli havalarda sıcaklık daha da bunaltıcı hal alır.

Haberin Devamı

Mineral kaybı kalpte ritim bozukluklarını tetikler

Bir diğer önemli konu da terle birlikte kaybettiğimiz sodyum, potasyum, magnezyum gibi minerallerin vücuttaki eksikliğine bağlı etkilerdir. Vücut için son derece önemli bu mineralleri yerine koyamazsak basit baş dönmelerinden kramplara, çeşitli kalp ritim bozukluklarına, bilinç bulanıklıklarına ve bayılmalara kadar giden istenmeyen durumlarla karşılaşabiliriz. Özellikle potasyum, magnezyum mineralinin kaybı kalpte tehlikeli aritmilerin oluşmasına zemin hazırlar. Sağlıklı kişilerde çoğu zaman daha kolay tolere edilebilen bu mineral eksikliği kalp hastalarında özellikle aritmi problemi olanlarda ciddi sonuçlara neden olabilir.