Kalp damar hastalıklarında damarın tıkanmasına yol açan plakların oluşması tam anlamıyla bir kronik inflamasyon sürecidir. Yani inflamasyon diye adlandırdığımız yangı bu sefer damarın içinde gerçekleşir.
Yaşamamız için kalbin ne kadar önemli bir organ olduğunu hepimiz biliyoruz. Kalp atışı hayatta olmanın bir göstergesidir. Bu olay kalbin kasılmasıyla gerçekleşir. Kalp kasının kasılması için daha doğrusu hücrelerinin hayatta kalması için kan damarlarıyla beslenmesi, oksijen alması gerekir. Eğer herhangi bir sebepten ötürü kalp damarlarında bir tıkanıklık meydana gelir ise o bölgeye kan götüremez. Böyle bir durumda kalpte o bölgede bulunan hücreler ölür ve vazifesini yerine getiremez. Bu olay klinik olarak infarktüs veya kalp krizi diye adlandırılır. Ölen hücrelerin sayısına ve etkilenen bölgenin büyüklüğüne göre klinik bulgular da değişiklik gösterir. Eğer geniş bir bölge etkilendiyse kalp kasındaki zayıflama da o kadar fazladır. Bu durumda kasılmadaki yetersizlik de o kadar fazla hissedilir. Olayın neticesinde kalp yetersizliği bulguları başlar. Yaşam kalitesi son derece olumsuz yönde etkilenir. Bazen de bu kalp krizi o kadar ağır bir şekilde gerçekleşir ki kriz anında ani kalp ölümü ile sonuçlanabilir.
Şakaya gelmez
Kalp damar hastalıkları işte böyle ciddiye alınması gereken türden bir hastalıktır. Şakaya gelmez. Damarlarımızı sadece içinde kan taşıyan basit borular olarak düşünmemek gerekir. Bu damarlar özellikle iç yüzeyini döşeyen tabaka aklımıza bile gelemeyecek kadar çok şeyden etkilenir. Sigara, stres, heyecan, tansiyondaki yükselmeler, sağlıksız beslenme, trans yağların tüketimi, kolesterol yüksekliği, şeker ve karbonhidratın gereğinden fazla tüketilmesi, fiziksel hareket azlığı, obezite ve bu tüm bunlarla beraber devam eden sağlıksız yaşam tarzı, insülin direnci ve ilerisinde gelişen diabet hastalığı, tansiyon yükselmesinin sürekli gözlendiği hipertansiyon hastalığı, zamanla damar yapısını bozar. Normalde düzgün ve kaygan olan damar iç yüzeyi yapışkan hale gelir ve inflamasyon yani yangı cevabının başlamasına sebep olur. Özellikle genetik eğilimi olan kişilerde bu etkileşim daha fazladır.
Zamanla ilerler
Bu yüzden anne ve babamızda, birinci derece akrabalarımızda erken yaşta kalp damar hastalığı oluşmuşsa bizim herkesten daha çok dikkat etmemiz ve kontrollerimizi belirli aralıklarda tekrarlamamız gerekir. Aksi takdirde damar içini döşeyen duvarda damarın tıkanmasına yol açacak o meşhur plaklar hem de hızlı bir şekilde duvar örer gibi ilerler. Önce ince yağ çizgileri gibi başlar. Zamanla ilerleyerek burada kolesterol, kalsiyum birikir ve bu oluşuma yangıya ait hücreler de eklenir. Hasar görmüş damar iç yüzeyinden salınan bir takım yangıyı artıran maddeler ve plakta biriken LDL kolesterol ise bu yığılımı iyice artırır. Bu nedenle sağlıklı yaşam tarzı, kalp damar hastalıklarında damarlardaki bu yangıyı söndürmek için son derece önemlidir. Bu arada kolesterol düşürücü ilaçlardan statinlerin kan yağlarını azaltmanın yanı sıra bu yangıyı belirgin şekilde önleyici etkileri de vardır. Bu nedenle çok kötü fena diye bahsedilen kolesterol ilaçlarını kara listeye almadan önce iyice düşünmek gerekir.