Dr. Demet Erciyes

Dr. Demet Erciyes

demeterciyes@yahoo.com

Tüm Yazıları

Bugün B vitamini ailesinin son üyesi ve belki de en meşhuru B12 vitamininden bahsedeceğim. Bu vitamini çoğunlukla eksikliğinde unutkanlık yapar diyebiliriz. Ancak diğer kardeşleri gibi o da birçok faydalı özelliğe sahip. Gelin bu özellikler neymiş, neden bu vitamin eksikliği oluyor bir göz atalım.

B12 Vitamini

Eksikliği neden olur?

B12 vitamini, suda çözünebilen bir vitamin. Diğer adı kobalamin. Vücut tarafından üretilemiyor, bu nedenle düzenli olarak besin ya da takviye yoluyla almak gerek. Vegan tarzı benimsemiş kimselerin bu vitamini mutlaka takviye olarak alması gerekiyor. Zira B12 hayvansal proteinle aldığımız bir vitamin.

Haberin Devamı

B12 vitamininin vücuda girişi yani emilimi midede salgılanan intrensek faktör sayesinde olur. Bazen gastrit benzeri bir tablo ile seyreden durumlarda bu faktörde de bir eksiklik olur. Bu kişiler B12 vitamininden zengin gıdalarla beslense bile B12 vitamini emilemez. Benzer durum ameliyatla midesi çıkartılanlarda ya da mide küçültme ameliyatı geçirenlerde de görülür. Bu hastalara belirli aralıklarda B12 vitamini iğne ile kas içi enjeksiyon olarak verilir.

B12 vitamininin emilimi bazı ilaçların kullanımında azalır. Bu ilaçlar midede ülser, gastrit, reflü gibi şikayetler nedeniyle kullanılan proton pompa inhibitörleri ve H2 reseptör blokerleri gibi mide ilaçlarıdır. Ayrıca diyabette ve insülin direncini düzeltmede kullanılan metformin grubu ilaçlar da B12 vitamininin emilimini bozar.

İnce bağırsak ameliyatı geçirenlerde ve kronik yangılı bağırsak hastalığı olanlarda B12 emilimi bozuktur.

Yoğun alkol tüketimi, yetersiz beslenme ve D vitamini eksikliği de B12 vitamini eksikliğini artırır.

Faydaları nelerdir?

Beyin fonksiyonlarına ve hafızaya olumlu etkisi vardır. Sinir hücrelerini onarmada yardımcı. Depresyon ve anksiyete ile baş edebilmeyi kolaylaştırır. Cildin sağlıklı görünümüne saç ve tırnakların daha güçlü olmasına katkı sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kan yapımına faydası vardır. Alyuvar olarak adlandırdığımız kırmızı kan hücrelerinin yapımını artırır. Kemik sağlığına da olumlu etkisi vardır.

Haberin Devamı

Eksikliğinin belirtileri nelerdir?

Kansızlık, nefes darlığı, çarpıntı, saç dökülmesi, dikkat eksikliği, unutkanlık, kol ve bacaklarda uyuşma, cilt renginde solukluk, çabuk üşüme, baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, denge bozukluğu, öğrenme ve algıda bozukluk görülebilir.

B12 Vitamini nelerde var?

Kırmızı et, ciğer, tavuk, hindi, balık, süt ve süt ürünleri, yumurtada bol miktarda B12 vitamini vardır.