Sonbahar Depresyonuna Karşı

11 Kasım 2019

Değerli Okurlarım,

Sonbahar aylarında günlerin kısalması ve sıcaklıkların belirgin bir şekilde düşmesi duygu durumunda dalgalanmaları beraberinde getirebiliyor. İlkbahar ve yaz aylarında güneş ışınlarından aldığımız mutluluk hormonu serotoninin sonbaharla birlikte yitirilmeye başlaması, uyku halini ve duygu bunalımını beraberinde getirebiliyor. Bu depresyon durumundan doğru beslenmeyle kurtulabilmek mümkün!

Bu köşe yazımda sonbahar depresyonuna ve bu duygu bunalımını atlatmak için nasıl beslenilmesi gerektiğine değineceğim.

Karanlık Günlere Teslim Olmayın

Sonbahar depresyonu olarak tanımlanan duygu bunalımı; günlerin kısalması, bulutlu ve kapalı havaların artması ve dış mekan aktivitelerinin azalmasıyla başlıyor. Bu mevsimde serotonin üretiminin azalmasıyla, uyku hormonu melatonin hormonun artması kişiyi yorgun, isteksiz ve karamsar bir duruma sürükleyebiliyor. Kişinin sosyal yaşamını oldukça olumsuz etkileyebilen bu durum tabii ki iş hayatında da verimsiz olmasına neden olabiliyor.

Acı Besinler ve Çikolata Mutluluk Veriyor

Sonbahar depresyonunun en büyük nedeninin güneş ışınlarından alınamayan serotonin hormonu olduğundan bahsetmiştim. Güneşli günlerin azalmasıyla bu açığı kapatmak

Yazının Devamı

Dirençli Ağrı: Siyatik

28 Ekim 2019

Değerli Okurlarım

Vücudumuzun en kalın ve en uzun siniri olan siyatik siniri, sıkışması halinde dayanılmaz ağrılara neden olmaktadır. Bu hafta siyatik ağrısına çare olabilecek doğal tedavi yöntemlerine değineceğiz.

Siyatik sinir beldeki sinirlerin birleşerek oluşturduğu el parmağınız kadar kalınlıkta ve vücudumuzun en uzun siniridir. Siyatik siniri oluşturan liflerden birinin herhangi bir sebeple sıkışması durumunda belden ayak tabanı ve parmaklara kadar yayılan bölgede gelişen ağrı siyatik ağrısı olarak tanımlanır.

Siyatik ağrısı tedavilere oldukça dirençli ve can sıkıcı bir ağrı türüdür. Klasik ağrı kesicilerin fayda sağlamadığı bu rahatsızlıkta hasta ağrısı nedeniyle güçlü ağrı kesicilere yönelir ancak bu durum sıklıkla faydadan çok zarara neden olur.

Diğer Ağrılarla Karıştırmayın!

Yaşayanlar tarafından dirençli ve amansız olarak tanımlanan siyatik ağrısının genellikle;

Bacak arkasında yoğunlaşan, üst kalçadan ayağa doğru yayılan

Yazının Devamı

Tip 2 Diyabette Egzersiz

3 Eylül 2019

Sevgili Okurlarım,

Tip 2 Diyabet, hastaların yaşam kalitesini düşüren ciddi bir rahatsızlıktır. Bu hafta, sağlığını tekrar kontrol altına almak isteyen Tip 2 Diyabet hastaları için egzersizin faydaları konusuna değineceğiz.

Egzersiz Fark Yaratır

Egzersiz, her yaştan insan için sağlıklı bir yaşamın anahtarı kabul ediliyor. Düzenli egzersiz alışkanlığı; kilo kontrolü başta olmak üzere, sağlığınıza olumlu etki edecek pek çok fayda sağlıyor.

Yapılan araştırmalara göre Tip 2 Diyabet tanılı kişilerin %40’ından daha azının düzenli fiziksel aktivitede bulunduğunu biliyoruz. Egzersiz, bir diyabet hastasının sağlık durumunu iyileştirmek, kan şekerini kontrol etmek ve kabul edilebilir bir seviyeye düşürmek için yapabileceği en iyi şeylerden biridir.

Egzersiz Diyabete Nasıl Fayda Sağlar?

Egzersiz vücuttaki kan akışını ve oksijen seviyesini iyileştirmeye yardımcı olur; bu da sizin daha iyi hissetmenizi sağlar. Ayrıca kilo vermenize ve dengenizi artırmanıza yardımcı olur. Kemik yoğunluğunu artırır ve kasları güçlendirir, böylece hareket etmeye devam edebilirsiniz.

Egzersizin enerji seviyesini artırdığı, metabolizmayı hızlandırdığı, yağları yaktığı, glikoz seviyesini kontrol ettiği ve zihinsel keskinli

Yazının Devamı

Sürekli Yorgun musunuz?-6

11 Temmuz 2019

Değerli Okurlarım,

Yorgunluk konusunu incelediğimiz yazı dizimizin son bölümünde "kan şekeri dengesizliği" konusuna değineceğiz.

Kan şekeri dengesizliği, yorgunluğa sebep olan ancak en kolay çözülebilen problemlerdendir. Yine de birçok insan kan değerlerindeki dengesizliklerin veya bunun enerji seviyelerini ve diğer sağlık sorunlarını ne kadar ciddi bir şekilde etkileyebileceğinin farkında bile değil.

Yorgunluğunuz akut veya kronik hale gelmişse, kan şekeri dengesizliği yaşama ihtimaliniz yüksektir. Tedavi edilmeden bırakıldığında böyle bir dengesizlik, diğer ciddi hastalıkların yanı sıra tip 2 diyabete yol açabilir.

Kan şekeri dengesizliğinin belirtileri şunlardır:

Yorgunluk

Yemek isteği

Yazının Devamı

Sürekli Yorgun musunuz?-5

3 Temmuz 2019

Değerli Okurlarım,

Yorgunluk sebeplerini incelediğimiz yazı dizimizde bu hafta "duygusal stres" konusuna değineceğiz.

Duygusal stres enerji seviyesini düşüren ve kaliteli uykuyu olumsuz etkileyen önemli bir faktördür. Çoğu zaman, duygusal stres anksiyete bozuklukları veya uyku ile ilgili problemlere dönüşebilir. Aslında birçok anksiyete bozukluğu yüksek oranda tedavi edilebilir, ancak bu sorunu yaşayanların sadece üçte biri tedavi görmektedir.

Duygusal Stresin Sebepleri

Duygusal strese sebep olan etmenler arasında şunlar sayılabilir:

Genetik

Beyin Kimyası

Yazının Devamı

Sürekli Yorgun musunuz?-4

25 Haziran 2019

Değerli okurlarım,

Yorgunluk söz konusu olunca aklımıza ilk gelen çözümlerden biri uykudur. Peki uyumak tek başına yorgunlukla mücadele için yeterli olabilir mi? Uykunun kalitesi nasıl artırılabilir? Yazı dizimizin dördüncüsünde size bu konularda bilgi aktarmak istiyorum.

Uyku günlük yenilenmenin temel bir etmenidir. Yetişkinlerin çoğunluğunun yorgunluk semptomlarını azaltması ve sağlığını koruması için 7-9 saat arasında süren kaliteli bir uyku döngüsüne ihtiyacı vardır. Düşük kaliteli uyku ile mücadele eden milyonlarca kişiden biriyseniz, hayatınızdaki bu probleme nelerin sebep olduğunu öğrenmelisiniz.

Kalitesiz uykunun nedeni şunlar olabilir:

Yetersiz Beslenme

Kafein ve Diğer Uyarıcılar

Stres

Yazının Devamı

Sürekli Yorgun musunuz? -3

18 Haziran 2019

Değerli okurlarım,

Yorgunluğunuzun sebebinin psikolojinizle ilgili olabileceğini hiç düşündünüz mü? Kronik Depresyon, bilinen yaygın yorgunluk sebeplerinden biridir. Depresyon nedenleri ve mücadele ipuçlarını yeni yazımda sizlerle paylaşmak istiyorum.

Dünyada yüz milyonlarca insan kronik depresyon yaşamaktadır. Amerika Birleşik Devletleri'nde en sık teşhis edilen zihinsel bozukluklar arasında yer alan depresyonun enerji seviyesi üzerinde çok büyük etkisi vardır. Öyleyse yorgunluğun, hem kronik hem de akut depresyonun en yaygın semptomlarından biri olması şaşırtıcı değildir.

Depresyon Nedenleri

Aşağıdaki etmenler depresyon nedenleri arasında sayılabilir:

Artan ve/veya sürekli devam eden stres durumu

Çözülemeyen duygusal problemler

Yazının Devamı

Sürekli Yorgun musunuz? -2

10 Haziran 2019

Merhaba sevgili okurlarım,
Geçen hafta yorgunluk konusunda bir yazı dizisi başlatmış ve tiroid konusunu incelemiştik. Bu hafta ise yorgunluğun şaşırtıcı nedeni hareketsiz yaşam konusunu masaya yatıracağız.

Özellikle günümüzün ofis odaklı çalışma ortamlarında, hepimiz hareketsiz bir yaşam tarzına sahibiz. Sorun şu ki, hareketsiz olmak beraberinde bir yorgunluk getiriyor ve bu sorun bizi gerek ofiste gerek evde daha hareketsiz yapıyor.

Bunun etkilerini hemen anlayamıyor olsak da tüm gün oturmak vücut üzerinde çok fazla baskı yaratmaktadır. Kas ağrısı, boyun ağrısı, eklem sertliği, sırt problemleri ve hatta kronik baş ağrısına neden olabilir. En sonunda vücuttaki bu stres kronik yorgunluğa dönüşmektedir. Vücut hareket etmek üzere tasarlanmıştır. Hareket seviyesi olması gerekenden az olduğunda halsizlik, yorgunluk, keyifsizlik ve kilo alımı görülür.

Hareketsiz Yaşam Tarzının Bazı Nedenleri

Masabaşı çalışma

Yetersiz hareket

Yazının Devamı