YÖK Başkanı Özvar, önümüzdeki dönemde üniversitelerin araştırma kalitesini artırmalarını ve akademik üretkenliğe daha fazla odaklanmalarını sağlayacaklarını, uluslararasılaşmaya önem verdiklerini söyledi.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Türkiye’den 25 üniversitenin “QS 2024 Dünya Üniversiteleri” sıralamasında yer almasının önünü açan etmenlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Özvar, “Önümüzdeki dönemde, üniversitelerimizin uluslararası sıralamalarda daha üst sıralara çıkmalarını hedefliyoruz” dedi.
Geçtiğimiz hafta yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS, “Dünya Üniversiteler Sıralaması 2024”ü yayımladı. Dünya genelinde önde gelen 1503 üniversitenin sıralandığı listeye Türkiye’den de 25 üniversite girdi. Süreci değerlendiren YÖK Başkanı Özvar, son yıllarda üniversitelerin uluslararası alanda tanınırlığının artırılması, araştırma ve yayın kalitesinin yükseltilmesi amacıyla birçok proje hayata geçirdiklerini söyledi. Araştırma Odaklı Misyon Farklılaşması Projesi kapsamındaki 23 araştırma üniversitesinin performanslarının yıllık olarak izlendiğini ve sonuçların her yıl kamuoyu ile paylaşıldığını ifade eden Özvar, bu üniversitelere son iki yıldır Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından Araştırma Üniversiteleri Destek Programı kapsamında, bilimsel araştırma projelerinde kullanılmak üzere özel proje bütçesi tahsis edildiği bilgisini verdi. Özvar, araştırma üniversitelerine 2023 yılı için tahsis edilen bütçe miktarının 250 milyon TL olduğunu belirterek, “Bu tutarın üniversitelere dağıtımı, her bir üniversitenin bir önceki yıl ‘araştırma kapasitesi’, ‘araştırma kalitesi’ ve ‘iş birliği’ boyutları altında yer alan toplam 30 göstergeye göre hesaplanan yıllık performansına göre yapılmaktadır. Bu mali desteğin yanında araştırma üniversitelerine YÖK tarafından ilave akademik kadro desteği verilmekte” dedi.
Uluslararası ağ
Özvar, üniversitelerin “uluslararası araştırma ağı” alanındaki faaliyetlerini güçlendirmek için bu yıl, doktora öğrencileri ve araştırmacıların dünyanın seçkin üniversitelerinde uluslararası standartlarda araştırma yapmalarını teşvik etmek amacıyla “Uluslararası Araştırmacı Projeleri”nin başladığını belirtti. Özvar, “Bu kapsamda ‘Temel Bilimlerde Genç Beyinler Projesi’ ile 100 doktora öğrencisine yurt dışında araştırma yapmaları için destek verilirken, Türkiye’deki üniversitelerde doktora eğitimini tamamlamış araştırma görevlisi veya Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapanlardan doktora sonrası çalışmasını yurt dışında yürütmek isteyen fizik, kimya, biyoloji ve matematik alanlarından 100 akademisyen de ‘Temel Bilimlerde Doktora Sonrası Araştırma Projesi’ kapsamında doktora sonrası araştırma için dünyanın seçkin üniversitelerine gönderildi” ifadelerini kullandı. Özvar, “Akademik Birikim Projesi” ile üniversitelerden toplam 200 öğretim üyesinin, Yurt Dışı Akademik İzin kapsamında 11. Kalkınma Planı’nda yer alan elektronik, ilaç ve tıbbi cihaz, kimya, makina-elektrikli teçhizat, otomotiv, raylı sistem araçları, tarım ve savunma sanayii alanlarında araştırma yapmak üzere yurt dışına gönderildiğini aktardı.
Türkiye’ye davet
YÖK Başkanı Özvar, tüm bu projelere ilaveten “Uluslararası Bilim İnsanları Destek Projesi” ile dünyanın seçkin üniversitelerinden araştırmacıların Osmanlı Tarihi, Genel Türk Tarihi, Türkoloji, Türk Dili ve Edebiyatı ile Türk Kültürü alanlarında çalışmalar yapmak üzere Türkiye’ye davet edildiğini kaydetti. Özvar, Türkiye üzerine çalışan yabancı araştırmacıların Türk bilim insanlarıyla daha fazla iş birliği hâlinde olmalarının ve uluslararası ortak çalışmaların yapılmasının hedeflendiğini belirtti.
‘Kaliteyi artırmak’
Özvar, Türkiye’deki üniversitelerin uluslararası sıralamalardaki başarılarını takdir ederek, “Üniversitelerin temel amacı eğitim, öğretim ve araştırma çıktılarının kalitesini kapsamlı bir şekilde artırmaktır. Üniversitelerimizin bu hedeflere odaklandığı sürece, kurum ve kuruluşlara bağımlı olmadan başarıya ulaşacaklarına inanıyorum. Ayrıca YÖK olarak, uluslararasılaşmaya verdiğimiz önemi bir kez daha vurgulamak istiyorum. Önümüzdeki dönemde, üniversitelerimizin araştırma sonuçlarının kalitesini artırmalarını ve akademik üretkenliğe daha fazla odaklanmalarını sağlayarak uluslararası sıralamalarda daha üst sıralara çıkmalarını hedefliyoruz” dedi.