Adalet Bakanı Gül, ‘Terörle mücadeleyi zaafa uğratmadan yapılacak düzenlemeleri çalışıyoruz’ dedi. Gül, YSK’nın kararıyla ilgili olarak, ‘Milletin hakemliğine gidilmesine karar verilmiştir’ ifadelerini kullandı
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Anadolu Yayıncılar Birliği’nin ev sahipliğinde bir grup gazeteciyle bir araya geldi. Gül, vize serbestisi bağlamında yerine getirilmesi gereken 6 kriterden biri olarak “terörle mücadele yasası”, terör örgütü PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla tekrar görüşmesi, süresiz nafaka ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak olan Yargı Reformu Stratejisi’ne dair açıklamalarda bulundu.
YSK’nın İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığı seçiminin yenilenmesiyle ilgili kararının gerekçesine ilişkin değerlendirmesi sorulan Adalet Bakanı Gül, şunları söyledi:
‘Alternatif metinler’
“YSK kararı konuşuluyor. Gerekçeyi paylaşmadan herkes kararı yerden yere vurdu. Oysa gerekçeyi görmek lazım. Hâkimler kararı ile konuşur. Artık gerekçe üzerinden hukuki değerlendirme yapılacaktır. Bundan sonra milletin hakemliğine gidilmesine karar verilmiştir. Bundan sonra söz söyleyecek olan İstanbul seçmenidir. Sonunda da herkes mahkeme kararına saygılı olacak.”
Adalet Bakanı Gül, vize serbestisi bağlamında yerine getirilmesi gereken 6 kriterden biri olarak “terörle mücadele” tanımına ilişkin nasıl bir formül bulunacağı sorusuna ise “Terörle mücadeleyi zaafa uğratmadan yapılacak düzenlemeleri çalışıyoruz” yanıtını verdi.
Gül, “Uygulamadan ya da mevzuattan kaynaklı ne yapılabilir, olumlu yapılabilecek adımları çalıştık. Türkiye’nin evrensel hukuku kendi ülkesinde uygulayan, içine kapalı bir ülke olmayan, Avrupa Birliği ile yaptığı sözleşmelere sadakatle bakan yaklaşımımızı teyit ettik. Ortak hukukun gerektirdiği tüm çalışmalara özgüvenle katkı sağlamaya devam edeceğiz. Terörle mücadeleyi zaafa uğratmayacağız. Alternatif metinlerimiz var” diye konuştu.
Bakan Gül’e İmralı’da hükümlü olarak bulunan Öcalan’ın avukatlarıyla tekrar görüşmeye başlaması da soruldu. Görüşmelerin başlamasının “31 Mart seçimlerine yönelik bir siyasi manevra” ve “yeni bir çözüm süreci arayışı” olarak değerlendiren yorumlar olduğu şeklindeki soruya Adalet Bakanı Gül, şu cevabı verdi:
‘Güven veren adalet’
“Bunun çözüm süreci ile ilgisi yok. ‘Yeniden çözüm süreci başlıyor’ diye bir değerlendirme yapılamaz İstanbul seçimi ile de bir ilgisi yok. Ocakta ailesi ile görüştü. Avukatlarıyla görüşmesiyle ilgili mahkemece verilmiş bir hukuki kısıtlama vardı. Ağır ceza mahkemesi bu engeli kaldırdı. Bu çerçevede yapılan bir görüşmedir. Seçimle bağdaştırmanın gereği yok.” Gül, avukatlarla görüşmelerin periyodik olup olmayacağı konusunda ise “İlgili makamlar değerlendirmesini elbette yapacaktır. Cezaevinin durumu, hukukun gerektirdiği ölçüler, süreler takdir edecektir” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 30 Mayıs’ta açıklanacak Yargı Reformu Stratejisi’nin sloganının “Güven veren adalet” olduğunu belirten Gül, “Demokratikleşme ve yargı paketlerinin ortaya çıkacağı bir yol haritası olacak” diye konuştu. Adalet Bakanı, Türkiye’nin daha özgürlükçü, demokratik, hakların özgürlüklerin daha da güvence altına alınacağı, 2023’e kadar uzanacak bir yol haritasının söz konusu olduğunu söyledi.
Gül: Süresiz nafakanın adil bir tarafı yok
Süresiz nafaka konusunun hatırlatılması üzerine, uygulamanın adil bir tarafı olmadığını söyleyen Bakan Gül, “Nafakanın süreli ya da objektif kriterlerle hakkaniyet ve adalet ölçüsü içerisinde düzenlenmesi gerekir. Bu konuda çalışmalar da var. Alt üst sınır konusunda teknik çalışmalar bakanlıkça tamamlanmak üzere. En makul düzenleme ortaya çıkacaktır. Temel hassasiyetimiz bir düzenleme getirirken taraflardan birine yeni mağduriyet alanları oluşturmamak. Amacımız, aile hukukundan kaynaklı uyuşmazlıkların çözümünde tarafların örselenmemesi” dedi.