Didem Özel Tümer

Didem Özel Tümer

didem.tumer@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dijital bağımlılığa yönelik farkındalığı artırma çalışmalarına devam ettiklerini belirten Aile Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Dijital oyunlar çocukların ve ergenlerin gerçeklik algısını değiştiriyor. Özellikle belli kesimler tarafından ergenlerin radikalleşmesinde araç olarak kullanılıyor” dedi

‘Oyunlar gerçeklik algısını değiştiriyor’

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın erişim engeli getirilen ücretsiz makale, hikaye, şiir paylaşım platformu Wattpad’e konusunda anlattıkları, dijital platformların özellikle çocuklar ve gençler üzerindeki etkileri konusunda daha fazla düşünmeyi gerektiriyor. Wattpad’de muhatap bulamadıklarını belirten Özdemir Göktaş, “Wattpad bizimle herhangi bir temasa geçmedi. Ama ne yaptı? Kullanıcılarına ‘siz hareketlenin, VPN kullanın’ dedi. Hem kaçak yoldan girilmesini istiyor hem kullanıcılarını kullanıyor, onları teşvik ediyor” dedi. Dijital bağımlılığa yönelik farkındalığı artırma çalışmalarına devam ettiklerini belirten Bakan Özdemir Göktaş, “Dijital oyunlar çocukların ve ergenlerin gerçeklik algısını değiştiriyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Geçen haftanın en tartışmalı konuları arasında Eskişehir’de etkisinde kaldığı savaş oyunlarındaki gibi giyinerek canlı yayında 5 kişiyi yaralayan Arda K. ve motivasyonu ile Instagram, Robolox, Wattpad gibi sosyal medya platformlarına erişim engeli getirilmesi vardı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş bir grup gazeteciyle tam bu tartışmaların ertesinde bir araya geldi ve dijital bağımlılık, zararlı dijital içerikle mücadele, doğum oranlarındaki düşüş, kadına yönelik şiddet ve ailenin korunması gibi başlıklarda yapılan çalışmaları ve tespitleri anlattı. Özdemir özetle şunları söyledi:

RADİKALLEŞMEDE KULLANILIYOR: RTÜK ile Dijital bağımlılığa yönelik farkındalığı artırmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu sene dijital bağımlılığı ele alacağız. Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında oluşturduğumuz kurulda her türlü bağımlılıkla mücadeleyi ele alıyoruz. MEB, Sağlık ve İçişleri Bakanlıklarımız da bu çalışma grubunda yer alacak. Eskiden bağımlılık dendiğinde sadece madde, sigara ve alkol bağımlılığı algılanabiliyordu. Dijital oyunlar çocukların ve ergenlerin gerçeklik algısını değiştiriyor. Dijital oyunlar özellikle belli kesimler tarafından ergenlerin radikalleşmesinde araç olarak kullanılıyor.

Haberin Devamı

ANINDA MÜDAHALE: Bakanlığımız bünyesinde Sosyal Medya Çalışma Grubumuz var. Geleneksel ve sosyal medya ortamında çocukları ve aileleri tehdit eden içerikleri 7/24 takip ediyoruz. Zararlı içeriklere anında müdahale ediyoruz. Bakanlığımızın internet sitesinden de ulaşılabilen DUY diye tabir ettiğimiz, Çocuklar İçin Duy, Duyarlı Ol ihbar hattımız var. Vatandaşlarımız tarafından buraya elektronik posta, Whatsapp ve BİP üzerinden gönderilen şikayetleri dikkatle inceliyoruz. Özellikle sosyal medya içeriklerine anında müdahale edebiliyoruz.

KULLANICILARINA YOL GÖSTERDİ: Wattpad’ın Türkiye’de 3 milyondan fazla takipçisi var. Çoğu 18 yaş altı. Dünyada 90 milyon kullanıcısı var. Çocukların hikaye yazdığı yazarların kendilerini keşfettiği masum bir platform olarak kulağa çok hoş geliyor. Hatta aileler bile ‘çocuğum ne güzel hikaye yazıyor’ diyor. Ancak bu platformda çocuklarımız her türlü zorbalık, şiddet, cinsel istismar, intihar, madde bağımlılığı gibi son derece olumsuz içeriklere hiçbir filtre ve kontrol mekanizması olmaksızın maruz kalıyordu. Platformun Türkiye’de bir temsilcisi yok, içeriklerle ilgili şikayetimizi iletecek muhatap bulamıyorduk. Çocuklarımızın masum dünyasını kirletmeye yönelik bir kapı açıyor. Özellikle gençler ‘niye erişim engeli getiriyorsunuz, Whattpad’ı açın’ dediler. Biz muhatap bulamıyoruz. Hala bugün Wattpad bizimle herhangi bir temasa geçmedi. Ama ne yaptı? Kullanıcılarına ‘siz hareketlenin, VPN kullanın’ dedi. Hem kaçak yoldan girilmesini istiyor hem kullanıcılarını kullanıyor, onları teşvik ediyor.

Haberin Devamı

Saha çalışması ekimde başlıyor

Türkiye’nin yaşlı nüfusu son beş yılda yüzde 21,4 arttı. Doğurganlık hızımız 1,51’e gerilemiş durumda. Bu kritik seviye olan 2,1’in çok altında.

Bu trend tüm dünyada yaşanıyor. Bizim nüfusumuz Avrupa’ya göre daha genç olsa da yine bir ‘alarm’ durumu sözkonusu. Sayın Cumhurbaşkanımız da bu nedenle konuyu ‘varoluşsal bir tehdit’ olarak nitelendiriyor. Yurt dışında da neler yapılıyor; araştırıyoruz. Ülkemizde doğum oranlarının düşmesinin nedenlerini kapsamlı şekilde araştıracak, verilerle ortaya koyacağız. Bunun için bilimsel anlamda ekim ayında geniş çaplı saha çalışmasına başlıyoruz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Sağlık, Hazine ve Maliye bakanlıkları ile birlikte bir çalışma grubu oluşturduk. Sahadan gelecek verileri de kullanarak mevcut politikaları, hukuki düzenlemeleri ve hizmetleri ele alarak kısa, orta ve uzun vadeli sosyal politikalar ortaya koyacağız. Sorunlara “one shot” çözümler yerine uzun vadeli çözümler üretmeyi amaçlıyoruz.

Cinsiyetsizleştirme küresel dayatmaya döndü

Cinsiyetsizleştirme dünya genelinde yayılan önemli bir risk. Neredeyse küresel dayatmaya döndü. Sosyal medyada, televizyonda, olimpiyatların açılışında dahi yoğun bir propaganda olduğunu görüyoruz. İlk defa çıkardığımız Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Eylem Planı’ndaki stratejik hedeflerimizden biri Küresel Tehditlere Karşı Aileyi Korumak. Burada özel olarak küresel cinsiyetsizleştirme projesiyle mücadeleye yer verdik. Biz bunun çocuk ve gençlerimize dayatılmasına karşıyız. Nüfusun azalması bundan bağımsız bir konu değil. Çünkü kadın erkek mefhumu ortadan kaldırılmak isteniyor. Sağlıklı aile, çocuk sahibi olma tüm bunlar değersizleştiriliyor.