1989’da, daha Beyoğlu’nda belediye başkanlığına aday olduğu dönemde anket ekibi kuran, aynı anda en az üç anket şirketi ile çalışan AK Parti’nin Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, artık anketlere güvenmediğini söyledi. Erdoğan “Bakıyoruz ki neticeler bir geliyor, hiçbirisi bir tanesini tutmuyor” dedi. AK Parti kulislerine göre Erdoğan son iki seçimdir anketlere şüpheyle yaklaşıyor. Bunu da çevresi ile paylaşıyor.
Erdoğan’ın ve AK Partili diğer isimlerin şüphesinde iki nedenden bahsediliyor. Birincisi, çalışılan şirketlerin getirdiği sonuçlar arasında öyle bir iki puan falan değil, 8-9 puanlık farklar ortaya çıkıyor. Bu nasıl oluyor sorusu gittikçe daha fazla soruluyor. İkincisinde ise anketlerin siyasette manipülasyon için kullanıldığı görüşü var. AK Parti’de bir süre önce Ankara için yapılan bir anketin, ‘siyaseten kullanılmak üzere’ kasıtlı olarak kamuoyuna açıklandığı gibi bir tespit var. Tüm bu nedenlerle Erdoğan’ın anketlere mesafeli yaklaştığı belirtiliyor. Ancak bu anketlerden vazgeçildiği anlamına gelmiyor. Asıl olarak seçime 15 gün kala yapılacak, örneklemi tutturabilen anketlerin ‘gösterge’ olacağı vurgulanıyor.
MHP’den kanun teklifi
Anketlere şüphe ile yaklaşan tek parti AK Parti değil. MHP’nin anket şikayetini unuttuk mu? Hatırlarsanız sesini ilk yükselten parti 24 Haziran seçimleri sürecinde MHP oldu. MHP’yi baraj altında, yüzde 4-7 aralığında gösteren bir çok anket vardı. Peki sonuç ne oldu? MHP lideri Devlet Bahçeli o dönemde bunlara sadece sözlü olarak sert tepki göstermekle yetinmedi. MHP hem gazetelere tam sayfa ilan, hem de Meclis’e, kamuoyu araştırma şirketlerine ciddi yaptırımlar öngören kanun teklifi verdi. Teklif, kamuoyunu yönlendirmek veya etkilemek amacıyla yalan, yanlış, yanıltıcı veya eksik bilgiler sunan kamuoyu araştırmacılarının 2 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını öngörüyor. MHP’li bir kaynak o dönem ‘bizimle çalışın’ teklifi kabul edilmeyen bazı şirketlerin, manipülatif anketleri ‘şantaj’ amaçlı kullandığını anlattı.
31 Mart’ı ölçmenin güçlüğü
Tüm siyasi partilerden temsilcilerin söylediği ise; seçmenin ittifaklar konusundaki asıl kararını 31 Mart’ta göstereceği. Kıdemli bir siyasetçi, “Bu seçimin sonucuna göre seçmenin ittifakları onaylayıp, onaylamadığını öğreneceğiz. 24 Haziran bir testti. Şimdi ikinci kez ittifak ile gidiyoruz seçmenin karşısına, hem de yerelde ittifakla. Belki bundan sonra ittifak yapmayın diyecek seçmen. Bunu bilmiyoruz. Şimdiden söylemek çok zor. Siyasiler şu anda seçmeni ittifaklara ikna etmeye çalışıyor” dedi. Çünkü sadece partiler değil, isimler de yarışıyor bu seçimde. Adayların nitelikleri de terazide.
Bu yüzden Ankara’da cevabı aranan esas sorular; ortada kendi partisinin adayını görmeyen seçmen sandığa gider mi? Partiler teşkilatlarında disiplin sağlasa bile, seçmeni sandığa taşıyabilir mi? Seçmen ittifaklar konusunda ikna olmadıysa tepkisini sandığa gitmeyerek gösterir mi? İşte asıl anket burada.