Filmi biraz geri saralım. 2016 yılıydı ve tarihi seçimleri izlemek için ABD’nin New York kentindeydik. O dönem başkanlık için yarışan iki isim de(Hillary Clinton ve Donald Trump) New York’tan adaydı. Seçim öncesinde de seçim günü de sonrasında da iki partinin taraftarları sık sık New York sokaklarında karşı karşıya geliyordu. Protestocuların karargâh kurduğu noktaysa, Trump’ın New York’taki evinin önü,yani ünlü 5. Cadde’deki Trump Tower binasıydı.
7 yılın ardından- seçim zamanıyla kıyaslanmasa da - 5. Cadde’de yine büyük hareketlilik vardı. Hareketliliğin sebebi, bu kez ABD’deki New York Büyük Jürisi’nin kararıydı. (Jüri, ilişkiye girdiğini iddia eden Srotmy Daniels’a 130 bin dolar ödeyip onu susturmaya çalıştığı gerekçesiyle Trump’ın soruşturulmasına onay verdi.)
O karar duyulduğunda Trump, Florida’da Mar-a-Lago’daki evindeydi ama yansıması New York’taki mahkeme salonunun bulunduğu bölgede ve 20 dakika uzaklıktaki 5. Cadde’deki Trump Tower binasının önünde oldu. Ben de oradaki protestoculara, verilen kararı sordum. Demokratların kalesi olarak bilinen New York’ta yaygın görüş şu:
Jürinin kararı adalet sisteminin çalıştığını gösteriyor ve bu sebeple memnunlar; ama elbette bu görüşün karşısında duran güçlü bir kesim de var. Onların bakışı ise “Karar siyasi, amaç Trump’ın 2024 seçim sürecinde önünü kesmek” şeklinde...
New York polisi Salı’ya hazırlanıyor
- Trump Pazartesi günü Florida’dan New York’a gelecek,
- Uçağı Florida’da hazır bekletiliyor,
- New York Polisi Gizli Servis ile iş birliği yapacak,
- Sivil polisler dahil herkese üniforma giyme zorunluluğu getirildi,
- 36 bin polis ve 19 bin sivil polis kentte olayların önüne geçmek için çalışacak,
- Manhattan’daki mahkeme binasının iki yanındaki parklar için özel güvenlik önlemi alınacak,
- 5.Cadde’de Trump Tower’ın önünde barikatlar hazır bekletiliyor.
Trump karşıtları ne diyor?
- “Bu kararı çok uzun zamandır bekliyorduk. Bu, Trump ile ilgili sadece bir iddianame ve daha pek çok iddia var. Bu tip adımlar, kimsenin hukukun üstünde olmadığını gösteriyor. Kurallara uymayan herkese bu süreçler uygulanmalı. Donald Trump yasayı çiğnedi ve ceza hukuku, adalet sistemi çalışıyor.”
- “Hukuk sistemi çalıştığı için memnunum. Cumhuriyetçiler “Bu, Trump’a yapılıyorsa herkese yapılır” şeklinde bir endişe taşıyor. Evet yapılır. Onun yaptığını yaparsanız, evet, size de olur. Sonucunda ne olacağıyla ilgili bir endişem yok, hukuk sistemi işlediği için memnunum. Mahkemeye gidecek ve ne olacağını göreceğiz.”
- “Trump taraftarları bu soruşturmaları siyasi olarak yorumluyor. Asıl iddianameyi ve suçlamaları görmeden bunu söylemek siyasidir.”
Destekçileri ne diyor?
- “Bunun siyasi bir yargılama olduğunu düşünüyorum. Ortada hiçbir şey yok. Sadece Trump’ın canını acıtmaya çalışıyorlar. Yaptıkları, söyledikleri her şey doğru olsa da bununla ilgili geçmişte hiçbir şey yapmadılar.”
- “Ben Trumpçıyım. Seçimlerde ona oy verdim. Ama bir suç işlendiyse ve ortada bir suç varsa, elbette herkes bir şekilde cezasını çekmeli.”
- “Yapılanların hepsi siyasi. 2024 için Trump’ın önünü kesmeye çalışıyorlar. Biden kötü bir adam. Seçimin çalındığına inanıyoruz. Her şey bunu kanıtlıyor. Tutuklasalar da hiçbir şey olmayacak.”
ABD-Rusya arasında yeni kriz
Bu hafta ABD’nin bir diğer önemli gündem maddesi, önde gelen gazetelerden “Wall Street Journal”ın (WSJ) muhabiri Evan Gershoviç’in Rusya’da tutuklanmasıydı. Gershoviç’in tutuklanmasının gerekçesi “casusluk.” Gershoviç Rusya’nın‘askeri endüstri komplekslerinden birine ait devlet sırrı olarak kabul edilen bilgileri toplamakla’ suçlanıyor. Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Emma Tucker, 31 yaşındaki gazeteciyle henüz bir irtibat sağlayamadıklarını söyledi.
Yahudi kökenli bir aileden gelen Gershoviç’in Princeton Üniversitesi’nde okuduğunu söyleyen Tucker, “Gershovic hiçbir zaman Rusya ile bağlarını kopartmadı, kültürünü, geçmişini, tarihini, dilini hiç unutmadı ve öyle yaşadı” ifadelerini kullandı. Tucker, Kremlin’den gelen casusluk iddialarını reddetti, “Bir muhabir olarak ne yapması gerekiyorsa onu yaptı, öyle çalıştı, iddialar anlamsız” dedi.
Gershoviç, bir yılı aşkın süredir WSJ için çalışıyordu. Londra’da yaşıyor ama sıklıkla WSJ’in Moskova bürosuna gidip geliyordu. Son dönemde ağırlıklı olarak Rusya-Ukrayna savaşını haberleştiriyordu. ABD’li yetkililer de gazeteciyle irtibat kurmak için çabalarını sürdürüyor. Hiç kuşku yok ki, bu mesele ABD-Rusya arasındaki krizlerde yeni bir perde olacak.