Deniz Kilislioğlu

Deniz Kilislioğlu

deniz.kilislioglu@ntv.com.tr

Tüm Yazıları

Kraliçe 2.Elizabeth’in geçen yıl Eylül ayındaki ölümünden sonra Birleşik Krallık tahtına çıkan 3.Charles, dün resmen taç giydi. Dünya liderleri, siyasiler ve eşleri, ünlü sanatçılar ve sporculardan oluşan 2 bin özel davetli, Londra’da Westminster Abbey’de düzenlenen törene aktı. Foto muhabirlerinin odağında da bu ünlü isimler vardı. Ancak o tarihi töreni dijital makinelerle değil, kara kalemleri ve suluboya fırçalarıyla ölümsüzleştiren 7 ressam vardı. Töreni baştan sona taslak resimlerle kâğıda döken o sanatçılar Fraser Scarfe, Phoebe Stannard, Gideon Summerfield, Eileen Hogan, Peter Kuhfeld, Paul Benney ve Shana Pagano Lohrey’di. Kameralar ve onca gelişmiş fotoğraf makinesi varken ressamların bu işe dahil olmasının sebebi, Birleşik Krallık’la ilgili pek çok sorunun cevabıyla aynı: Gelenek.

Haberin Devamı

Bir tören 7 ressam

Yaşları 28 ile 77 arasında değişen 7 ressam, tören boyunca tarihe geçecek anları seçti ve bunları Kraliyet koleksiyonu için resim defterlerine taslak şeklinde kaydetti. (Taslağı çizilen resimler daha sonra detaylı şekilde tamamlanıp arşive kaldırılıyor.) Saatler süren törende Summerfield (28), Stannard (36) ve Scarfe (37) Kral Charles’ın Buckingham Sarayı’ndan çıkışını, Westminster Abbey’e gidiş konvoyunu ve törenden sonra saraya geri dönüşünü resmetti. Bu 3 isim, epey genç yaşta bu tarihi görevi üstlenmiş oldu. Sanatçı Eileen Hogan ise Westminster Abbey’deki törenin görsellerini çizen isimdi. Hogan, Kraliyet ailesinde “taç giyme merasiminde görev alan ilk kadın ressam” oldu. Londra Sanat Üniversitesi’nde profesör olan 77 yaşındaki Hogan, aynı zamanda Kraliyet Resim Okulu Mütevelli Heyeti’nin üyesi.

Peter Kuhfeld’le (71) Paul Benney (64) ise Kral Charles ve eşi Camilla’nın portreleri üzerine çalıştı. Charles’ın portresini çizgilere döken Kuhfeld, Kral’ı daha Prens olduğu yıllardan tanıyan bir isim. 40 yıldır Kraliyet ailesiyle irtibatı olan sanatçı, 2012’de Cambridge Dükü Prens William ve Cambridge Düşesi Kate Middleton’ın düğününü de resmeden isimdi. 1986’da Prens William ve Prens Harry’nin portrelerini yapan isim de yine oydu.

Haberin Devamı

Benney ise kadın portreleri üzerine çalışan özel bir isim. Geçmişte Kraliçe 2. Elizabeth’in portresini de yapan Benney, törende Camilla’ya odaklandı. Westminster Abbey’deki taç giyme töreninin ardından verilen konserde görev alan ressam ise Shana Pagano Lohrey’di. O da Kraliyet Resim Okulu’nun bir üyesi.

Kraliyet Resim Okulu

Dünkü “taç giyme töreninde” görevli tüm sanatçıların yolu, bir şekilde ya öğrenci ya öğretim üyesi veya yönetici olarak İngiliz Kraliyet Resim Okulu’ndan geçti. Okulu kuran isim, kendisi de resme meraklı olan ve resim yapan Kral 3. Charles’tı. 10-18 yaş arası yetenekler için burs imkânları bulunan okul, kâr amacı gütmüyor.

75’in üzerinde öğretim üyesi olan okula her yıl sadece 30 öğrenci kabul ediliyor. Öğrenciler çizim ve yeteneklerinin yanı sıra, okula mülakatla kabul alıyor ve tam burslu oluyor. Tam zamanlı ve yarı zamanlı 350 kurs imkânı tanınan okul ülkenin doğusundaki Shoreditch’te faaliyet gösteriyor, British Museum ve Kraliyet Akademisi ile işbirliği halinde.

Haberin Devamı

Bir tören 7 ressam

Yapay zekâyla ‘tacı beklerken’

Yapay zekâ (Artificial intelligence-AI), bu aralar tüm dünyada en çok tartışılan konuların başında. Özellikle de AI’ın fikir babası Geoffrey Hinton’un gelişmelerin korkutucu olduğunu söylemesi ve bu alandaki çalışmalardan pişmanlık duyduğunu açıklamasından sonra...

Hayatımızın her alanına girmeye başlayan “yapay zekâ”nın gadrine uğrayan isim, bu hafta tahta çıkmak için geri sayan Kral Charles’dı. Ana Kraliçe bırakmadığı için yıllarca tahta uzaktan bakan ve görevi ancak annesi öldükten sonra devralabilen Charles’ın o bekleyişi, 10 farklı fotoğraf ve 10 farklı kıyafet kombinasyonuyla gösterildi. Moda tasarımını yapay zekâ teknikleriyle birleştiren ve bununla ünlenen İtalyan sanatçı Riccardo’nun “tacı beklerken...” adını verdiği dijital çalışmaları, sosyal medyada en çok paylaşılan resimler oldu.