Doğru söze yalan karıştırmak, altına başka madenleri karıştırmaya benzer, dayanıklılığı artarken değeri düşer. (Bacon)
“27 yaşında bir kadınım. Eşimle 3 yıldır evliyiz. Eşim çok iyi bir insan olmasına rağmen yalanları beni bıktırdı. Hiçbir sözüne güvenemiyorum. Söylediklerinin hangisi doğru bilemiyorum. Sadece bu nedenle boşanmak istiyorum.”
Değerli okurum, gerçekten de yalanlar evliliği bitiriyor. Ama madem eşİniz çok iyi bir insan belki açık açık konuşup bir şans daha vermelisiniz. Belki de aşağıda yazdıklarımı ona da okutmalısınız.
Evliliğin en temel kurallarından birisi dürüst ve güvenilir olmak nedeni ne olursa olsun yalan söylememektir. Bazen küçük bir yalan eşinizin size olan güvenini sarsmaya yeterlidir.
Bir kere yalan söyleyince karşınızdaki insan bu yalanı yakaladığında artık her konuda doğruyu da söyleseniz inandırıcı olmazsınız.
Çünkü yalan söyleyen birisinin hangi sözünün doğru hangisinin yalan olduğunu ayırt edemezsiniz. Bu da karşı tarafta güven problemi yaratır. Bir hata da yapsak bunu dürüstçe söylemek çok daha doğrudur.
O an belki bir sıkıntı doğar. Ama bu aşılabilir. Gizleyerek, yalan söyleyerek, atlatarak o sorunu içinden çıkılmaz hale getirirsiniz. Ayrıca güven sarsılır. Güvenin sarsılması sonucu her söylediğinizi kanıtlamak zorunda kalırsınız.
Bu da ilişkileri zorlaştırır, evliliğinizi tehlikeye sokar. Her güvensizlik de yeni kuşkular getirir. Kuşkular sevgiyi de yaşama sevincini de bitirir. Eşlerin birbirlerine koşulsuz güven duymalarını engelleyecek davranıştan kaçınmaları evliliğin temelidir.
Mutluluk ve sağlık dileklerimle…
Cengiz Hortoğlu