“24 yaşında genç bir kadınım. Eşime olan aşkım nedeniyle okulumu yarıda bıraktım. Okulumu bitirmeden evlenmeme karşı çıkan ailemi de karşıma aldım. Güya büyük bir aşkla evlendik. Benim için şiirler yazıyordu.
Şimdi, ailemi dinlememekle, onların tecrübelerinden yararlanmamakla ne kadar büyük bir hata yaptığımı anlıyorum.
Son zamanlarda, eve her gece geç gelmesi benden iyice uzaklaşıp odasını dahi ayırması beni çok düşündürüyordu.
Bir akşam kendisine ‘Neden bu şekilde davrandığını’ sordum. Sonra da ‘Bir hatam varsa söyle, düzeltmeye çalışırım’ dedim.
Bana bağırmaya başladı. ‘Evliliğin kendisine göre olmadığını, özellikle benimle evlenmekle de büyük bir hata yaptığını, bir an önce boşanmak istediğini,’ söyledi.’
Ben aşağıdan alıp 'her şey zamanla düzelir' deyince daha da sinirlendi. Bana ‘defol git!’ diye bağırıp, asla unutamayacağım ağır hakaretlerde bulundu.
Ben ağlamaya başlayınca 'sus' diye bağırarak saçımdan tutup yerde sürüdü. Ben bütün bunlara rağmen evden ayrılmadım. O valizine giysilerini doldurup o akşam evden ayrıldı. O zamandan bu yana eve gelmiyor.
Dün içinde boşanma dilekçesi bulunan dava tebligatını aldım. Neye uğradığımı şaşırdım. Üstelik dilekçede benim ne kadar hatalı bir eş olduğumu uzun uzun anlatmış. Çok üzgünüm.
Bu durumda ne yapmalıyım? Haklarımı öğrenmek istiyorum.”
***
Değerli okurum, boşanma davası açılması hayatın sonu değil. Elbette hiç kimse yuvasının yıkılmasını istemez.
Hayatımızda acılar, üzüntüler olması da mutluluklar olması kadar doğaldır. İnsanız, ne kadar dikkat edersek edelim hatalar yapmamız da mümkündür.
Siz ne kadar iyi niyetli olursanız olun bunlar yaşanabiliyor. Kendinizi suçlayıp kusur aramayın.
Önemli olan hatalarımızdan dersler çıkarıp tekrar aynı hatalara düşmemektir.
Ben sizin yasal haklarınızı anlatacağım, elbette bundan sonra ne yapacağınıza siz karar vereceksiniz.
***
Açılan dava için işte yapabilecekleriniz:
*Davaya cevap verme süreniz, size tebligatın yapıldığı günden itibaren iki haftadır. Bu süre içinde, isterseniz eşinizin açtığı boşanma davasının reddini isteyebilirsiniz.
*Ayrıca isterseniz aynı cevap dilekçesiyle birlikte bir karşı dava açabilir, bu davada nafaka, maddi ve manevi tazminatla birlikte boşanma talep edebilirsiniz.
Çünkü eşiniz ağır kusurlu olduğu için dava açma hakkı onun değil, sizin hakkınızdır.
*Aynı mahkemeden size şiddet uygulayan eşinizin evden uzaklaştırılmasını isteyebilirsiniz.
*Sizin bu talebiniz üzerine eşinizin evden uzaklaştırılmasına karar verileceği gibi size de nafaka bağlanacaktır.
*Tüm bunları bir avukat yardımıyla yapmanızı öneriyorum.
***
Ben şiddete tamamen karşı olduğum için ‘Barışın, bir araya gelin’ demeye dilim varmıyor. Ama böyle bir şey düşünüyorsanız, eşiniz öfke kontrolüne ilişkin yardım almadan asla bir araya gelmeyin, karar sizin.
Ailenize olup biteni bana anlattığınız gibi içtenlikle anlatın, sizi anlayacaklardır. Aileler zor zamanlarda olan çocuklarını kolay kolay yalnız bırakmazlar.
Onlara vereceğiniz en büyük armağan da yarım bıraktığınız okulunuzu bitirmeniz olacaktır.
***
Her şeyin istediğiniz gibi olması dileğimle…
Cengiz Hortoğlu