“21 yaşında bir genç kızım. Sevdiğim gençle bundan 2 ay önce nişanlandım. Onun da beni sevdiğini sanıyordum.
Ama yanılmışım. 10 gün önce bir arkadaşım aradı. Nişanlımı bir kızla birlikte el ele yürürken gördüğünü söyledi. Bunu duyunca çok üzüldüm. Önce inanmak istemedim.
Sonra iki gün boyunca arkadaşımla birlikte evine yakın bir yerde arabada bekledik. Gerçekten o kızla eve girdiğini gözlerimle gördüm.
Bir süre sonra dayanamayıp evine gittim. Uzun süre kapı açılmadı. Ben ısrarla zili çalmaya devam edince kapıyı açmak zorunda kaldı. ‘Bana bunu neden yaptın’ diye bağırdım. Uzun süre karşılıklı bağrıştık.
Sonunda o bana ‘Kızım kusura bakma, ben evlenecek adam değilim. Artık başkasını seviyorum, defol git,’ dedi.
Sonra da yüzüğünü çıkartıp bana uzattı. Neye uğradığımı şaşırdım. Hızla ağlayarak oradan ayrıldım. Aileme ne diyeceğimi bilemiyorum. Bunu da onun yanına bırakmayacağım. Haklarımı öğrenip dava açmak istiyorum.”
***
Değerli okurum öncelikle şunu söylemeliyim ki bu nişanın bozulması sizin için çok iyi olmuş.
Çünkü nişanlınız ne yazık ki evliliğin sorumluluğunu alacak birisi gibi görünmüyor. Ayrıca bu durumu ailenizden gizlemeniz doğru değil. Bir an önce onlarla konuşmalısınız. Sizi anlayacaklardır.
***
İşte haklarınız:
Nişanlınız sadakat yükümlülüğüne aykırı davrandığı gibi nişanı da haksız olarak bozmuş.
Bu nedenle açacağınız davada öncelikle nişanlılığınız için yapmış olduğunuz tüm masrafları maddi tazminat olarak talep edebilirsiniz.
Ayrıca kişilik haklarınıza saldırıdan dolayı manevi tazminat talebinde bulunabilirsiniz.
İşte nişanlılıkla ilgili maddeler.
MADDE 120.-Nişanlılardan biri haklı bir sebep olmaksızın nişanı bozduğu veya nişan taraflardan birine yükletilebilen bir sebeple bozulduğu takdirde; kusuru olan taraf, diğerine dürüstlük kuralları çerçevesinde ve evlenme amacıyla yaptığı harcamalar ve katlandığı maddî fedakârlıklar karşılığında uygun bir tazminat vermekle yükümlüdür. Aynı kural nişan giderleri hakkında da uygulanır.
Tazminat istemeye hakkı olan tarafın ana ve babası veya onlar gibi davranan kimseler de, aynı koşullar altında yaptıkları harcamalar için uygun bir tazminat isteyebilirler.
MADDE 121.-Nişanın bozulması yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevî tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir.
MADDE 122.-Nişanlılık evlenme dışındaki bir sebeple sona ererse, nişanlıların birbirlerine veya ana ve babanın ya da onlar gibi davrananların, diğer nişanlıya vermiş oldukları alışılmışın dışındaki hediyeler, verenler tarafından geri istenebilir.
Hediye aynen veya mislen geri verilemiyorsa, sebepsiz zenginleşme hükümleri uygulanır.
MADDE 123.-Nişanlılığın sona ermesinden doğan dava hakları, sona ermenin üzerinden bir yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.
***
Değerli okurlarım, bana güven duyarak yaşadığınız sorunları benimle paylaştığınız için çok teşekkür ediyorum.
Her şeyin hayalleriniz gibi olması dileğimle…
Cengiz Hortoğlu