Süresiz nafaka kalkmalı, dediğimde bu bazen yanlış anlaşılıyor. Nafakanın tamamen kalkmasını savunuyorum gibi bir algı yaratılmaya çalışılıyor.
Oysa ben hiçbir zaman nafaka tamamen kalksın demedim. Sadece bu konunun tartışılarak yoksulluk nafakasının süreli hale getirilmesi gerektiğini söyledim. Çocuklar için ödenen iştirak nafakasının bile belirli bir süresi var.
***
Öncelikle bu konunun kadın hakları ile ilgisinin olmadığı kanaatindeyim. Diyelim ki kadın hakları; boşanan erkeğin evlendiği ve bu olayın hiçbir şekilde tarafı olmayan eşin durumunu dikkate almayacak mıyız? O da nedeni olmadığı bir sorunun faturasını hayat boyu ödüyor.
Buradaki sorun 30 yıl önce yürürlüğe giren bir yasanın bugünün şartlarına uygun olmamasıdır. Koşullar değişmiştir. Doğal olarak yasanın da değişmesi gerekir. Bu yasanın milyonlarca mağduru olduğu gerçeğini görmek zorundayız.
***
Bir erkeğin bir gün bile evli kalsa hayat boyu nafaka ödemek zorunda kalmasının adil olduğu nasıl savunulabilir. Hukuken sebebiyet vermediğiniz bir sonuçtan sorumlu da olmamanız gerekir.
O kadın yoksulsa veya mesleği yoksa bunun faturası eşe mi çıkartılmalı?
Bir ailenin bile çocuğundan sorumluluğu 18 yaşına kadar. O halde boşanan bir adamın, boşandığı eşinden hayat boyu sorumlu olması nasıl doğru görülebilir?
***
Mevcut hukuki durum nedir?
Yoksulluk nafakası 1988 Yılına kadar sadece bir yıl ile sınırlıydı. Daha sonra yapılan değişiklikle süresiz hale getirildi.
Türk Medeni Kanun’un 175. Maddesinde “Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz."
Eş, evlilik çok kısa süreli olsa da hayat boyu nafaka ödeme zorunda kalabilir. Nafaka yükümlüsünün hiçbir kusuru olmasa da bu da sonucu değiştirmez.
***
Nafaka yükümlüsü, nafakayı ödeyemezse ne olur?
*Her nafaka bedeli için 3 aya kadar tazyik hapis cezası alır.
*Hapis de yatsa yine o hapis nedeni olan nafaka bedeli dahil olmak üzere ödeme sorumluluğu aynen devam eder.
***
Nafaka neden süreli olmalı?
*Nafaka alan kadın, bazen nafaka kesilmesin diye, iş aramayabiliyor veya kayıt dışı çalışıyor.
*Ekonomiye katkı sunabilecek durumdayken bu katkıyı sunamıyor.
*Erkek açısından hayat boyu nafaka bir cezaya dönüşüyor.
*İkinci eş ve çocuklar da bu zorluğa katlanmak zorunda kalıyor.
*Eski eşle olan bağlantı nafaka devam ettiği sürece kesilmiyor.
***
Peki çözüm ne olmalı?
Ben daha önce bu konudaki fikrimi söyledim.
Elbette farklı çözümler tartışılmalı…
Nafaka ödememeye hapis cezasının da kalkması gerektiğini düşünüyorum.
***
Mutluluk ve sağlık dileklerimle…
Cengiz Hortoğlu