Süresi ve miktarı belli olmayan, hatta devamlı artan bir borcunuz olduğunu düşünün, buna bir de her yıl açılan nafaka artırım davalarını ve yargı masraflarını ekleyin.
Ancak, bu sorun sadece maddi de değil.
Kıskançlıklar, intikam alma çabaları... "Pantolonuna kadar alacağım, sana gününü göstereceğim," sözleri en çok kimler arasında geçiyor hepimiz biliyoruz.
Eski eşler arasındaki ihtilafların boşanan erkeğin evlenmesinden sonra daha da artması tesadüf değil. Bu gelinen sonuç kimsenin suçu da değildir.
Evlilik duygusal bağların en güçlü olduğu bir ilişkidir.
Duygusal bağlar ise zor kopar, bu nedenle boşanan insanlar ancak çocukları varsa ve sadece çocukları ile ilgili olarak görüşmeli!
İşte bu nedenlerle süreli nafaka düzenlemesi hemen hayata geçmeli!
Yakın bir zaman içinde yoksulluk nafakası ile ilgili düzenleme hayata geçecek gibi görünüyor.
***
Peki yeni yoksulluk nafaka yasası nasıl olmalı?
*Tazyik hapsi kalkmalı
*Nafakanın alt ve üst sınırı net olarak belirlenmeli. Nafakanın toplu olarak ödenebilmesi olanağı sağlanmalı.
*Yoksulluk nafakası belirlenirken dava süresince ödenen tedbir nafakası da dikkate alınmalı!
*Yoksulluk nafakası süresi belirlendikten sonra, bu süreç içerisinde kadının kendi başarı öyküsünü yazabilmesi için meslek edinme, mikro kredi ve ücretsiz kreş desteği sağlanmalı.
*Nafaka sisteminin daha sağlıklı yürümesi için nafaka takip sistemi kurulmalı... Nafaka için tarafların iletişim kurma zorunluluğu ortadan kaldırılmalı.
*Kadın, belirlenen nafaka süresine rağmen kendi başarı hikayesini yazacak duruma gelemezse, ihtiyacı olan nafakayı almaya devam edebileceği nafaka fonu kurulmalı. Böyle bir fon kurulursa boşanma davası harçları ikiye katlanarak bu fona kaynak sağlanabilir.
***
Bu yasanın düzenlenmesinin en önemli sonucu; ilk eşle bağların boşanmayla birlikte sona erecek olması ve böylece her insanın geçmişini unutup yeni bir hayat kurma hakkının hayata geçmesidir.
Bu yasanın değişmemesi durumunda boşanma kararı kâğıt üzerinde kalacak, ilişkiler tüm yaşam boyu sürecektir.
İki insan birbirlerine tahammülleri olmadığı için boşanıyor, bu iki insanı nafakayla hayat boyu birbirlerine bağlı tutmanın çok ciddi sonuçları olduğunu biliyoruz.
Bu düzenleme ile birlikte ikinci eşler de rahat bir soluk alacaklar ve çocuklarının haklarını ilk eşle paylaşmak zorunda kalmaktan kurtulacaklardır.
***
VELAYET:
Çocuğun velayeti kime verildiyse, diğer ebeveynle görüşme kolaylığı sağlanmalı... Bu konuda zorluk çıkaran ebeveyne eylemine uygun bir ceza öngörülmeli.
*Çocuk teslim merkezleri kurulmalı. İcra yoluyla çocuk teslimi tamamen kalkmalı.
***
ÜÇ YIL BEKLEME SÜRESİ:
*Yıllar süren boşanma davalarının reddinden sonra beklenmesi zorunlu olan 3 yıllık fiili bekleme süresi bir yıla indirilmeli.
***
Mutluluk ve sağlık dileklerimle…
Cengiz Hortoğlu