“35 yaşındayım ve 16 yılık evliyim. 14 yaşında bir kız çocuğu annesiyim. Uzun süredir eşimle aramızda duygusal hiçbir bağ kalmadı. Adeta iki yabancıyız.
Yıllardır kızımın olumsuz etkilenmemesi için bu evliliği sürdürüyorum.
Eşimin gözü paradan başka bir şey görmez. Bugüne kadar bir kez olsun beni sevdiğini dahi söylememiştir.
Bir kez olsun birlikte tatil yapamadık. Onun elinden bir demet çiçek alamadım.
Ben bunları konuşmaya kalktığımda ‘Bırak duygusal talepleri, lüks bir evde yaşıyorsun, altında araban ve cebinde de kredi kartların var. Daha ne istiyorsun? Ben bunları kolay mı sağlıyorum?’ diyor.
Eşim, başka insanlara karşı ne kadar nazikse bana karşı o kadar kaba ve anlayışsız.
Ben artık bu evliliği sürdüremeyeceğim. Nasıl yapmalıyım? Nereden başlamalıyım?”
İşte boşanacaklara yol haritası:
1)Elinize bir defter alın ve size boşanma kararını aldırtan nedenleri birer birer yazın. Bu nedenleri kağıt üzerinde gördüğünüzde zihniniz netleşecektir.
2)Doğru sorular boşanmaya giden birçok evliliği kurtarabilir. Örneğin, kendinize “Bana bunu nasıl yapar?” Sorusu yerine, “Bu evliliği kurtarmak için neler yapabilirim?” sorusunu sorabilirsiniz.
3)Boşanma kararı vermenize neden olan sorunların çözümü varsa, bunları mutlaka değerlendirin. Bunu yapmazsanız boşandıktan sonra “Neden bu sorunları çözmeye çalışmadım?” diye kendinizi suçlarsınız. Bu nedenle evliliklerini kurtarmak için, ellerinden geleni yapanların içleri rahat olur.
Boşanmayı ne kadar isterseniz isteyin, boşandıktan sonra bir hüzün duyacaksınız. Geçmiş anılar zaman zaman aklınıza gelecek ve duygusallıklar yaşayacaksınız. Birçok çift boşanmadan önce eşinin en kötü taraflarını boşandıktan sonra en iyi taraflarını düşünür.
4)Eşinizle bu konuyu konuşurken, onu yargılamak ve kendinizi savunmak yerine onun ne dediğini anlamaya çalışın. Konuşmak mümkün olmazsa birbirinize mektup yazın.
5)Bir aile danışmanına gitmeden boşanma kararı vermeyin.
6)Çocuklarınız varsa boşanmanın onu nasıl etkileyeceği ve ona nasıl davranmanız gerektiği konusunda bir uzmandan yardım alın ve ona göre hareket edin.
7)Mümkünse paylaşılanların hatırına kırmadan dökmeden anlaşarak boşanın. Ayrıca çocuğun velayetinin kime verileceği ve görüşmelerin nasıl olacağı konusunda kendinizi değil çocuğunuzu düşünün. Anne veya babayla yeterince görüşmeden büyüyen çocukların yaşayacağı olumsuzlukları unutmayın.
8)Anlaşarak boşanmak için fedakarlık yapmak gerekiyorsa bunu yapın. Yaşam kırgınlıklarla, kavgalarla savaşlarla geçirilmeyecek kadar değerlidir.
9)Anlaşmalı boşanmaya karar verirseniz, aranızda yapacağınız boşanma protokolünün açık ve net bir şekilde hazırlanmasında yarar vardır.
Örneğin, protokolde eğitim giderlerine ilişkin madde düzenlenirken,“Baba müşterek çocuğun eğitim giderlerini karşılayacaktır;” yerine ödenecek eğitim giderinin ne kadar olduğunun yazılması daha iyi olacaktır.
10)Boşandıktan sonra nasıl bir hayat planlıyorsanız, çocuğunuzu da dikkate alarak bunu önceden belirleyin. Örneğin; "Nerede yaşayacağım? Nasıl geçineceğim? Çocuğum hangi okullara gidecek? Sosyal yönden nasıl bir çevrem olacak?" Sorularının yanıtlarını netleştirin.
***
Değerli okurlarım, mail yoluyla gönderdiğiniz soru ve görüşleriniz için çok teşekkür ediyorum.
Sizlere mutluluk ve başarı dolu günler diliyorum.
Cengiz Hortoğlu