Anneleri babaları ayrılırken, çocuklar büyük acılar yaşıyor. Ancak zaman zaman aileler çocuklarına “Velayeti ben alacağım, sana da göstermeyeceğim” gibi olumsuz bir tavır içerisine giriyorlar.
Hatta çok ciddi cezaları olduğu halde çocuğunu kaçırıp diğer ebeveynle görüştürmeyenler var.
Eşinize karşı istediğiniz kadar kızgın olun, çocuğunuzu eşinizle görüştürmediğinizde, velayet savaşlarına girdiğinizde sizce bundan sadece eşiniz mi zarar görüyor?
Şunu çok iyi bilmek gerekir ki bu çekişmeler ve kavgalardan en çok zarar gören hatta hayatı altüst olan o çok sevdiğiniz bakmaya kıyamadığınız çocuğunuzdur.
Çocuğunuzu seviyorsanız velayet konusunda eşinizle mutlaka bir anlaşma yolu bulun. Bırakın çocuğunuzu babasıyla veya annesiyle görüşmesini engellemeyi onları görüştürmek için büyük çaba gösterin.
Çocuğunuzu anne veya baba sevgisinden mahrum etmeyin. Kavgalarınıza karıştırmayın. Bunlara dikkat etmezseniz ona en büyük zararı verirsiniz. Ana baba sevgisinin yerini para, araba, kredi kartıyla dolduramazsınız. Bunun telafisi yoktur.
Çocuğunu bu sıkıntıları yaşatan ve sonra pişmanlık duyan yüzlerce kişiyle konuştum.
***
Şimdi sorulara geçelim:
1.Soru: Ben eşime boşanma davası açmak istiyorum. İki yaşında bir kızım var. Mahkeme çocuğun velayetini bana verir mi?
Cevap: İki yaşında bir çocuğun elbette anne bakımına ihtiyacı var. Mahkeme bu hususu göz önüne alacaktır. Ancak karar verilirken çocuğun menfaatleri kimin yanında kalmasını gerektiriyor ise ona verilecektir. Buradaki kriter tamamen çocuğun mutluluğu, geleceği ve başarısıdır.
2.Soru: 26 yaşında bir kadınım, 5 yaşında bir oğlum var. Eşimin maddi durumu benden çok daha iyi, o “Benim durumum iyi, ben çocuğuma daha iyi bakarım” diyerek velayeti isteyebilir mi? Benim ekonomik durumumun yeterli olmamasına rağmen çocuğumun velayetini alabilir miyim?
Cevap: Mahkeme tarafından çocuğun velayeti konusunda karar verirken çocuğun sağlığı, mutluluğu ve başarısı gibi kriterler göz önüne alır. Ayrıca küçük yaştaki çocuklar için annenin şefkatine ihtiyacı olduğu göz önüne alınır.
Tarafların maddi durumu nafakanın ve tazminatın belirlenmesinde etkili olur.
***
Her şeyin istediğiniz gibi olması dileğimle…
Cengiz Hortoğlu