Cengiz Hortoğlu

Cengiz Hortoğlu

hortogludorduncubakis@gmail.com

Tüm Yazıları

“32 bir kadınım. Eşimle 2004 yılında evlendik. Uzun zamandır evini ihmal ediyordu. Zaman zaman hakaret ve şiddet de görüyordum. Bir an önce kurtulmak için eşime boşanma davası açıp boşandım.

Dava bundan 8 ay önce sonuçlandı. Ancak dava sırasında, eşimden bir an önce kurtulmak için ne nafaka ne de tazminat talep etmedim. Şimdi hem nafaka hem de tazminat davası açabilir miyim?”

***

Değerli okurum, boşanma davası sırasında nafaka ve tazminat haklarınızdan açıkça vazgeçtiyseniz artık nafaka ve tazminat talebiyle dava açamayacağınız kanaatindeyim.

Haberin Devamı

Ancak böyle bir vazgeçme yoksa boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren bu davaları 1 yıl içinde açmanız gerekiyor.

Sizin de boşanma davanız 8 ay önce sonuçlandığına göre (kesinleşme tarihini yazmadığınız için bilmiyorum) bu süre dolmadan hem nafaka hem de tazminat talepli olarak davanızı açabilirsiniz.

Ayrıca evlendiğinizden itibaren boşanma davası açılan tarihe kadar geçen süre içinde edinilmiş mallar için mal rejiminin tasfiyesi davası açma hakkınız da vardır.

***

Türk Medeni Kanunda bulunan bu konuyla ilgili maddeleri:

MADDE 174.- Mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddî tazminat isteyebilir.

Boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevî tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir.

MADDE 175.- Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir.

Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz.

MADDE 178.- Evliliğin boşanma sebebiyle sona ermesinden doğan dava hakları, boşanma hükmünün kesinleşmesinin üzerinden bir yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.

***

Her şeyin hayalleriniz gibi olması dileğimle…

Cengiz Hortoğlu

http://twitter.com/cengizhortoglu