Daha önce bu konuyu yazmıştım. Taciz ve tecavüze uğrayan kişinin bu eylemlerin mağduru olduğu anda yaşadığı şok bedeniyle ne yapacağı konusunda kafası karışmış olabiliyor.
Bu nedenle bu konuyu tekrar yazma gereği duydum.
İşte Taciz ve tecavüz mağdurlarına hak arama özgürlüğünü nasıl kullanacaklarına dair pusula:
1) Öncelikle bu suçun mağduru olduğunuzu bu suçun işlenmesinde asla sizin hiçbir etkiniz ve sorumluluğunuz olmadığını kabul edin. Asla kendinizi suçlamayın.
2)Kesinlikle duş almayın, etrafta hiçbir şeye dokunmayın. Üzerinizdeki giysileri ve iç çamaşırları yıkamayın.(Tecavüz mağdurları)
3) En kısa sürede şikâyette bulunun. Çünkü ne kadar erken başvuruda bulunursanız olayın kanıtlanması o kadar kolay olur.
Peki, nerelere başvurabilirim?
*CUMHURİYET SAVCILIĞI
*ALO 155 POLİS
*ALO 156 JANDARMA
*ALO 183 AİLE, KADIN, ÇOCUK, ÖZÜRLÜ VE SOSYAL HİZMET DANIŞMA HATTI
4) Yakınlarınızı arayıp bilgi verin ve yardım isteyin.
5) Giysileriniz dahil etraftaki her şeyin delil olabileceğini ve mağduriyetinizi kanıtlamanızda yardımcı olacağını aklınızdan çıkarmayın.
6) Alacağınız sağlık raporu davanızın en önemli kanıtlarından birisi olacaktır. Sizi muayene eden hekime olayı çekinmeden anlatın. İstenmeyen hamilelik de olmak üzere aklınızdaki tüm soruları sorun. Hekimin sorularını da yanıtlayın.
7) ”Kanıtlayamam” diye korkmayın. Sizin beyanınız ve hakkınızda hekimlerin vereceği rapor çok önemli kanıtlardır. Hukuk ve yasalar sizden yanadır.
8) Hak arama özgürlüğünüzü kullanmanızın sadece size değil tüm topluma yararı olacaktır.
*Haklarınızı aramazsanız ömür boyu pişmanlık yaşayabilirsiniz. Yapanın yanına kalmamalıdır.
*Şunu bilmelisiniz ki tecavüzcüler ve tacizciler en çok da mağdurun çekinerek onları şikayet etmeyeceğinden cesaret alıyorlar.
9) Cinsel istismar suçlarının bazıları için yasada hak düşürücü 6 aylık şikâyet süresi vardır. Hak kaybına uğramamak için bu süreye dikkat edin.
(TCK: 73:Soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı olan suç hakkında yetkili kimse altı ay içinde şikayette bulunmadığı takdirde soruşturma ve kovuşturma yapılamaz. Zamanaşımı süresini geçmemek koşuluyla bu süre, şikâyet hakkı olan kişinin fiili ve failin kim olduğunu bildiği veya öğrendiği günden başlar)
10) Sadece ceza davası açılmasıyla yetinmeyin, tazminat davası açın. Mutlak surette özellikle duyduğunuz elem ve üzüntü için manevi tazminat talebinde bulunun. Bu parayı siz almak istemeseniz de istediğiniz bir yere bağışta bulunabilirsiniz.
11) Ayrıca bu travmayı tek başınıza aşmanız zor olabilir. Bu nedenle psikolojik destek almalısınız.
12) Cinsel taciz cinsel amaçlı olarak bir kişinin sözle ve davranışla rahatsız edilmesidir. Ancak tacizde dokunma söz konusu değildir. Fiziksel olarak dokunma varsa bu durumda suç artık cinsel saldırı suçudur ve cezası çok daha ağırdır.
*Taciz mağdurları telefonla, internetle, davranışla veya sözlü olarak bir taciz baskısı altındaysanız bu durumda şikâyetçi olabilir ve saldırganın ceza almasını sağlayabilirsiniz.
*Ayrıca ısrarlı taciz söz konusu ise saldırgan hakkında uzaklaştırma kararı talep edebilirsiniz.
Bu durumda size asla yaklaşamaz. Yaklaşırsa ayrıca uzaklaştırma kararını ihlal ettiği için hapis cezası alır.
13) Hak arama özgürlüğünüzü kullanırken endişe etmenize gerek yok. Devlet kurumları, barolar ve birçok sivil toplum kuruluşu size destek olacaktır.
***
HAK DÜŞÜRÜCÜ SÜRE:
Madde 73-(1) Soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olan suç hakkında yetkili kimse altı ay içinde şikayette bulunmadığı takdirde soruşturma ve kovuşturma yapılamaz.
(2) Zamanaşımı süresini geçmemek koşuluyla bu süre, şikayet hakkı olan kişinin fiili ve failin kim olduğunu bildiği veya öğrendiği günden başlar.
(3) Şikayet hakkı olan birkaç kişiden birisi altı aylık süreyi geçirirse bundan dolayı diğerlerinin hakları düşmez.
(4) Kovuşturma yapılabilmesi şikayete bağlı suçlarda kanunda aksi yazılı olmadıkça suçtan zarar gören kişinin vazgeçmesi davayı düşürür ve hükmün kesinleşmesinden sonraki vazgeçme cezanın infazına engel olmaz.
(5) İştirak halinde suç işlemiş sanıklardan biri hakkındaki şikayetten vazgeçme, diğerlerini de kapsar.
(6) Kanunda aksi yazılı olmadıkça, vazgeçme onu kabul etmeyen sanığı etkilemez.
(7) Kamu davasının düşmesi, suçtan zarar gören kişinin şikayetten vazgeçmiş olmasından ileri gelmiş ve vazgeçtiği sırada şahsi haklarından da vazgeçtiğini ayrıca açıklamış ise artık hukuk mahkemesinde de dava açamaz.
Bu yazdıklarımın taciz ve tecavüz mağdurlarına hak arama özgürlüklerini kullanmalarında yol gösterici olması dileğimle…
***
Mutluluk ve sağlık dileklerimle…
Cengiz Hortoğlu