Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından her yıl düzenlenen Uluslararası Çalışma Konferansı’nın 105’incisi 30 Mayıs 10 Haziran tarihleri arasında İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılacak. Toplantıya üye 187 ülkeden işçi, işveren ve devlet temsilcilerinden oluşan delegasyonlar katılacak ve küresel tedarik zinciri, dünya barışı için insana yakışır işler, güvenlik ve afet direnci, “Adil Bir Küreselleşme İçin Sosyal Adalet Bildirgesinin” etkileri gibi konuları tartışacaklar.
Bu yıl konferansın genel tartışma oturumunda, küresel tedarik zinciri içinde sürdürülebilir kalkınma ve kapsayıcı ekonomik büyümenin sağlanması amacıyla herkes için istihdam ve düzgün işlerin artırılmasına nasıl katkıda bulunulacağına odaklanılacak.
Çin örneği önemli
Deniz aşırı ve çok uluslu bir yapı arz eden küresel tedarik zincirine günümüzde en iyi örnek, büyük bir küresel ekonomik güce sahip olan ve tüm kıtalara ihracat ve ithalat faaliyetlerinde bulunan Çin ve ilişki içinde olduğu çok uluslu firmalar.
Küresel tedarik zincirinin ekonomik büyümeye katkıları Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Teşkilatı, Dünya Ticaret Örgütü veya Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı tarafından bugüne kadar defalarca tartışılmış olmasına rağmen, ILO’ya göre söz konusu yapının istihdam ve çalışma koşulları üzerindeki etkileri çok fazla ele alınmamış durumda. Bunun yanında, küresel tedarik zinciri içinde yaratılan işleri ne nicelik, ne de nitelik açısından değerlendiren bir uluslararası kuruluştan söz etmek de henüz mümkün değil. Bu açıdan, ILO’nun bu yıl ana tartışma eksenini küresel tedarik zinciri içinde düzgün işler yaratmak şeklinde belirlemesi, konunun küresel boyutta ele alınması bakımından son derece önemli.
Çocuk işçiliği ile mücadele günü olan 12 Haziran, bu yıl konferans bittikten sonraki pazara denk geliyor. Bu sebeple, konferansta 8 Haziran Çarşamba günü “Tedarik Zinciri İçinde Çocuk İşçiliğine Son Verilmesi Herkesin Görevidir” temasıyla bu güne atıf yapılacak. Ayrıca, konferans kapsamında düzenlenecek olan Çalışma Zirvesi de açık ve interaktif bir tartışma ortamı için katılımcılara imkan sağlayacak. Bu yılki etkinliğin teması, “Gençler için Düzgün İşler” olarak belirlenmiş.
Türkiye’nin son 10 yıllık dönemde Uluslararası Çalışma Konferansı karnesi ne yazık ki çok iyi değil. Söz konusu dönemde, ILO Standartları Uygulama Komitesi Gündeminde Türkiye her yıl istisnasız yer almış ve 7 kez Komite’nin “ILO Sözleşmelerini En Kötü Uygulayan Ülkeler” listesine, başka bir ifadeyle “kara listeye” girmiş durumda.
Türkiye kısa listede!
Geçen yıl, 25 ülkenin yer aldığı “kısa listede” Türkiye de vardı. ILO’nun Türkiye’yi kısa listeye alma sebebi, son yıllarda arka arkaya yaşanan iş kazaları ve iş güvenliği konusundaki sözleşmelerin imzalanmış olmasına rağmen uygulanmamasıydı. Aslında, ILO tarafından kısa listeye alınmanın cezai bir yaptırımı bulunmuyor. Ancak bu durum, uluslararası gündem yarattığından bir prestij kaybı söz konusu oluyor. Dolayısıyla, Türkiye’deki işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği alanındaki yasal düzenlemelerin bir an önce pratikteki karşılığını bulması gerekiyor.