Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

2022’de biraz da olsa sakinleşmeyi umuyorduk, olmadı. Şimdi 2023’ün ilk gününde yine gündemimizde beden ve zihin sağlığı var

2020 ve 2021’in kargaşasından sonra bu yıl da umduğunuz gibi sakin geçmedi. Pandemi devam etti, Rusya-Ukrayna savaşı başladı; doğal afetler, kıtlık, enerji ve iklim krizi derken bir de yeni virüs korkuları körüklendi. Ancak 2022 aynı zamanda öğrenme ve keşfetme yılıydı.

Tüm bunların sonucunda 2023’te devam etmesi beklenen en önemli trend, sağlık ve kişisel bakıma odaklanmak. Fiziksel ve zihinsel sağlığa dikkat etmenin öneminin giderek daha fazla farkına varıyor ve bunu yapmaya yardımcı olabilecek ürün ve hizmetler arıyoruz. Bu, egzersiz ağırlıkları ve yoga matları gibi fitness ürünlerinden kokulu mumlar gibi kişisel bakım ürünlerine kadar her şeyi içeriyor. Genel olarak, 2023’ün yaşam tarzı trendlerinin sağlık, sürdürülebilirlik, teknoloji ve gig (esnek) ekonomiye odaklanması bekleniyor. Bu eğilimler, değişen ihtiyaçları ve istekleri yansıtıyor ve muhtemelen önümüzdeki yıllarda yaşama ve çalışma hayatımızı şekillendirecek.

Haberin Devamı

Yeni yıla yeni bir ben hazırlığı

Yeni stratejiler

Böyle birçok belirsizliğin olduğu bir dönemde hayatımızdaki stresle mücadele etmek ve psikolojik dayanıklılık oluşturmak için yeni stratejileri de takip ediyoruz. İşte 2023’te akıl sağlığımızı korumamız için New York Times’ın verdiği ipuçları:

1 - Tükenmişlik sendromunun fiziksel belirtilerine dikkat edin.

Uykusuzluk ve yorgunluktan baş ağrılarına, mide ağrılarına ve iştahtaki değişikliklere kadar, vücudunuzun size tükenmiş olduğunuzu söylemesinin birçok yolu var.

2- Ve tükenmişlik sendromunun depresyondan ne kadar farklı olduğunu anlayın.

Depresyon ve tükenmişlik belirtilerini ayırt etmek zor: Her ikisi de çok fazla veya çok az uyumaya veya odaklanma mücadelesine neden olabilir. Ancak depresyon teşhis edilebilir bir tıbbi durum, oysa tükenmişlik öyle değil diyor uzmanlar. Tükenmişlik sendromu ile işteki amansız görevlerden bunalmış hissedebilirsiniz, bu da küskünlüğe yol açabilir, bu da hobileriniz için enerji eksikliğine neden olabilir. Depresyonla birlikte sevilen hobilerinizden vazgeçebilir veya kendinizi tamamen izole edebilir veya hijyeninizi ve fiziksel sağlığınızı ihmal edebilirsiniz. Farkı anlamak, rahatlamanın ilk adımı.

Haberin Devamı

3 - Bir antrenmanda neşe bulun.

Meğer mutlu hissetmek için yaptığımız hareketler de neşe duygusu uyandırıyormuş. İşte bu yüzden ya kendi rutininizi yaratın, ya da uzmanlar tarafından yaratılmış bir rutini düzenli yapmaya başlayın.

Yeni yıla yeni bir ben hazırlığı

4 - Kendinizi “görev felcinden” kurtarın.

Yapılması gereken çok şey olduğunda donup kalmak yaygın bir durum; evde hiç bitmeyen yapılacaklar listeleri ve iş yerindeki görevler arasında nereden başlayacağınızı bile bilmiyor olabilirsiniz. Görev felci, beyniniz yapılacaklar listenizi bir tehdit olarak gördüğünde ortaya çıkan bir durum. Özellikle mükemmeliyetçiler bu konuda daha hassas. Bu tür bir kaygıyı daha başlangıçta bastırmak için, bir şeylerden kaçınmaya veya görevleri ertelemeye izin vermemek önemli. Önünüzdeki görevlerin sizin için neden önemli olduğunu hatırlamak ve tamamlandığında kendinize küçük ödüller vadetmek, onları bitirmeye başlamanız için sizi motive edebilir. Ayrıca, her görevi küçük, somut adımlara bölmek de yardımcı olabilir. İşleri halletmek için gereken gerçek zaman ve enerjiyi bir kez düşündüğünüzde, o kadar da yıldırıcı görünmeyecek.

Haberin Devamı

5 - Şifa için doğaya dönün.

Doğada zaman geçirmek zihinsel sağlığa faydalı. Sadece parkta yürüyüş yapmaktan evde bir bitki sahibi olmaya kadar basit bir çözüm de olabilir.

6 - Panik atak sırasında ne yapacağınızı anlayın.

Panik atakların son zamanlarda çok çoğaldığı biliniyor.  Panik atakların nedenleri ve olası semptomları (nefes alamıyormuş gibi hissetmek, hızlı bir kalp, göğüs sıkışması, mide bulantısı ve karıncalanma dahil) ve tabii kendi kendinize ya da başkalarına nasıl koçluk yapabileceğiniz konusunda bilgi edinin. Elbette, daha önce hiç panik atak geçirmediyseniz ve göğüs ağrısı ve nefes darlığı yaşıyorsanız, kalp sorununuz olmadığını doğrulamak için acil servise gitmelisiniz diye de uyarıyorlar.

7-  Endişenizi avantaja çevirin.

Kaygı kontrolden çıktığında zayıflatıcı olabilir, ancak normal seviyelerde kaygı aslında bir güç olabilir diyorlar. Biraz kaygı, güvenli olmayan bir şey yapmak üzereyken alarm zili görevi görebilir ve sizi daha vicdanlı bir insan yapabilir. Endişeli hissediyorsanız, bu aynı zamanda hayatınızda bir şeylerin yolunda gitmediğinin ve değişime ihtiyaç duyulduğunun bir işareti olabilir. Kaygıyı kabul etmek, korkularınızla yüzleşmenize ve kişisel güç oluşturmanıza da yardımcı olabilir.

8 - Sağlığınız için asla vazgeçmeyeceklerinizi belirleyin.

Günlük hayatta sizi mutlu eden sevdiğiniz alışkanlıkları ya da küçük ritüelleri değiştirmemekte fayda var.