Kıvılcım Pınar Kocabıyık, Kovid-19 sürecinde iklim krizi konusunda farkındalık yaratmak için Yuvam Dünya Derneği’ni kurdu.
Eşi Levent Kocabıyık, kardeşleri Zehra ve Muratcan Eğilmez ve yakın arkadaşları Nil Karaibrahimgil-Serdar Erener, Ayşe Kaya ve İmge Pamukçu ile birlikte.
Yuvam Dünya Bilim Kurulu Başkanı ise orman yangınları faciasında sık sık adını duyduğumuz, Boğaziçi Üniversitesi İklim Merkezi Başkanı Prof. Dr. Levent Kurnaz.
Yuvam Dünya, Milli Eğitim Bakanlığı ile İklim Değişikliği Projesi’nin müfredata girebilmesi için çalışıyor.
Hedefi 1.5 milyon öğrencinin iklim krizi konusunda eğitim almasını sağlamak.
“İklim kriziyle mücadelede emisyon düşürmek ve krizin etkileriyle baş etme becerisini geliştirmek önemli” diyor Kıvılcım Pınar Kocabıyık.
“Biz en çok kuraklıkla, doluyla, orman yangınlarıyla, gıda kıtlığıyla ve göçle etkileneceğiz. Son rapora göre, Türkiye’nin güneyindeki ülkeler daha da kötü etkilenecek. Bunun için de kültür değişimi yapmak istiyoruz. Sosyal medyanın bizlere dayattığı çok tüketme alışkanlığından kurtulmamız lazım. Özellikle gençlerin bunun yanlış olduğunu anlaması lazım. Aslında cool olan para harcamak değil, kaynaklara saygılı olmak. Para harcamak kaynakları da tüketmek anlamına geliyor. Bir şeyi aldıktan sonra çok daha uzun süreli kullanmak bizim geleneklerimizden; anneannemizin dolabından eşya kullanmak hoşumuza giderdi. Şimdi de aynı çantanın 10 renginden alan gençler olmasın, onun yerine paylaşmayı bilsinler istiyoruz” diye görüşlerini anlatıyor.
Bunun için de bilim insanlarıyla topluma bilgileri yayabilecek popüler arkadaşları arasında bir köprü olmak istiyor.
Bir yandan da Yuvam Dünya bünyesinde iklim dostu rehberlerini hazırlıyor, Boğaziçi Üniversitesi ile haftalık “İklim Kültür” dergisi çıkarıyor, bu konuda çok okunan yabancı kitapları Türkçeye çeviriyor, karbon ayak izi uygulaması çıkarıyor, İklim Krizi ve Sürdürülebilirlik Zirvesi düzenliyor.
Çok yakın zamanda ‘Türkiye’de İklim Değişikliği Algısı’ araştırması yaptırıp sonuçlarını da açıkladılar.
Araştırma sonuçları için, “Karşımızdaki kriz çok büyük ve bu krizi de dünyadaki 8 milyar insanın yol haritası ve tercihleri belirleyecek. Bu araştırma bize neslimizin hikâyesini değiştirebileceğimize ve bunun için toplumsal dönüşümün zemininin oluşmakta olduğuna, yuvamız dünyamızı iklim krizinin etkilerine karşı güçlendirmeye yönelik büyük bir umut verdi” diyor.
Çocuklardan sonra iklim krizi konusunda daha endişeli olduğunu da ekliyor Kıvılcım Pınar Kocabıyık.
Önce YGA ve TEMA’da çalışmalarda yer almış.
Tarım ve coğrafi işaretler ve kadın girişimciliği konularında çalışmış.
Bu arada University of Illinois Urbana-Champaign’de Sürdürülebilirlik, Yale University’de ise İklim Değişikliği Uzmanlığı programlarını tamamlamış.
Daha sonra ise İstanbul Üniversitesi Coğrafya Lisans programına başlamış, bu yıl bitiriyor.
Şimdi de dünyanın en büyük sorununa iklim krizine kafa yoruyor, bu konuya dikkatleri çekmek için farklı iş birlikleri yapıyor; Kerem Bürsin’den Beşiktaş’a birçok isim ve kurumla bir araya geliyor, müziğin ve sanatın gücüyle hepimizi harekete geçirmeyi amaçlıyor.
Yuvam Dünya için Nil Karaibrahimgil de yeni bir şarkı yaptı: “Uyan Anne, Uyan Baba”.
“Borusan Filarmoni ilk defa bir sanatçıya böyle bir iş için destek verecek ve bu şarkıyı dünyaya duyuracağız” diyor Kıvılcım Pınar Kocabıyık.
Nil Karaibrahimgil’in Yuvam Dünya ve iklim krizine dikkat çekmek için yazıp söylediği, Borusan Filarmoni Orkestrası’nın seslendirdiği ‘Uyan Anne, Uyan Baba’ şarkısının lansmanı, Nil Karaibrahimgil, Kıvılcım Pınar Kocabıyık ve Prof Dr. Levent Kurnaz’ın katılımıyla 42 Maslak’ta bugün gerçekleşecek.