Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

ABD Başkanı Joe Biden ikinci kez Başkanlık için adaylıktan çekildi ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris’i desteklediğini açıkladı. İşte bu hafta gündemde Kamala Harris var

ABD eski Başkanı Donald Trump’a yapılan suikast girişimi ve hemen ardından ABD Başkanı Joe Biden’ın ikinci kez Başkanlık için adaylıktan çekilmesi üzerine gözler ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’e çevrildi. Aslında 20 Ocak 2021’de Kamala Harris, Başkan Yardımcısı olarak yemin ettiğinde de tüm gözler onun üzerindeydi. Çünkü bu göreve seçilen ilk kadın, ilk Siyah Amerikalı (Jamaikalı) ve ilk Güney Asyalı (Hintli) Amerikalıydı. 

Haberin Devamı

Tüm gözlerin çevrildiği Kamala Harris

Üvey kızı Ella’ya modellik kontratı 

Öncesinde Başkan Biden seçim kampanyasında Başkan Yardımcısı adayının Kamala Harris olduğunu açıkladığında herkes hemfikirdi: Kamala Harris gerekli özelliklerin sıralandığı tüm kutuları dolduruyordu. Kadın, siyah ve Hintli seçmen gruplarına hitap ediyor, Yahudi eşiyle Yahudilerin de oyunu kazanıyordu. San Francisco Bölge Savcısı, Kaliforniya Başsavcısı ve ABD Senatörü olarak geçmişi de parlaktı. Daha sonra Biden-Harris döneminde yaptıkları ise ailesiyle yemin törenindeki gururlu ve neşeli yürüyüşün yanında biraz sönük kaldı. Göçmenler konusundan ekonomiye birçok alanda Cumhuriyetçiler tarafından acımasızca eleştirildi. Hatta silik bulundu. Oysa daha yemin töreninin hemen ertesinde üvey kızı Ella bile dünyanın en önde gelen ajanslarından IMG tarafından bir modellik kontratına kavuşmuştu. 

Her alanda beklenti yüksekti ama 

Kamala Harris ve ailesinden sadece siyasette değil her alanda beklenti yüksekti. Ancak beklentileri karşılayamadığı gerekçesiyle sık sık eleştirilere maruz kaldı. Hatta ekibinde çok sık büyük değişiklikler oldu. Daha sonra ise 81 yaşındaki Joe Biden’ın sağlık nedenleriyle adaylıktan çekilip yerine Kamala Harris’i desteklediğini açıklamasıyla 24 saat içinde Demokrat Parti 100 milyon dolara yakın yeni bağış aldı. Bu elbette bir rekordu ama Kamala Harris’in başarısından çok Demokrat Parti destekçilerinin başarısıydı, çünkü daha Kamala Harris hedeflerini açıklamamıştı bile. 19-22 Ağustos’ta gerçekleşecek Demokrat Parti Kongresi’ne kadar durum netleşecek ve Demokrat Parti’nin ABD 47’nci Başkan adayı resmen açıklanacak. Kamala Harris’i Joe Biden’ın izinde Hillary-Bill Clinton’dan Nancy Pelosi’ye birçok isim desteklese de Michelle ve Barack Obama Harris’i desteklemek için cuma gününe kadar bekledi. Bu da dikkat edilmesi gereken bir detay! Hatırlatalım, ABD seçimleri 5 Kasım’da gerçekleşecek. 

Haberin Devamı

Tüm gözlerin çevrildiği Kamala Harris

Genç Başkan adayı olarak söz ediliyor 

Şimdi tüm gözlerin çevrildiği Kamala Harris ister istemez çevrimiçi cinsiyetçi ve ırkçı saldırılarla karşı karşıya. “Çocuksuz kedili kadın” olarak eleştiriliyor, gülüşüyle bile alay ediliyor. Oysa 2014 yılında avukat Douglas Emhoff ile evlendi, eşinin çocukları Ella ve Cole’un da dâhil olduğu geniş, karma bir aileleri var. Kariyerinde liyakatle değil, aşk ilişkileri sayesinde ilerlediği söylentileri de gündemde. Ki bu konunun merkezinde yer alan Kaliforniyalı politikacı Willie Brown, 2020 yılında Sanfrancisco Chronicle gazetesine yazdığı “Elbette, Kamala Harris ile çıktım. Ne olmuş?” başlıklı makalede bu konuya açık yüreklilikle cevap veriyor.  

Haberin Devamı

“Kamala Harris, Yahudi bir adamla evlenen Hintli ve Jamaikalı göçmenlerin kızı. Onun deneyimi Amerikan rüyası ve eritme potası, ancak gerçekte siyahların deneyimi değil, özellikle de Georgia ve Kuzey Carolina gibi güneydeki hareketli eyaletlerde” diyenler de var. 

Kamala Harris, sürekli elitist olarak damgalanan bir eyalet olan Kaliforniya’dan geliyor. Bu da onu Delaware’li ılımlı Biden’ın muaf olduğu eleştirilere açık hedef haline getiriyor. Trump’ın Harris’i “Biden’la aynı ama daha radikal” diye eleştirmesinden Biden’ın kendi isteği dışında bu karara zorlandığı ve bunun arkasında Harris’in olduğu gibi birçok söylenti de var. Sadece 1 haftada ABD tarihinde birçok önemli değişim yaşandığını göz önüne alınca şu anda neler olacağını kestirmek zor. Anketlerde Harris öne geçse de kurşun yiyip yıkılmayan tam tersine yumruğunu havaya kaldıran Trump’ın karşısında mücadele etmek kolay değil. Üstelik Kamala Harris’in hâlâ Demokrat Parti içinde vermesi gereken bir sınav da var. Bu arada en güzel olan ise 59 yaşındaki Kamala Harris’ten genç Başkan adayı olarak söz edilmesi. Kadınlara karşı yaş konusunda son derece acımasız olan kamuoyunun 59’uncu yaşını doldurup Ekim’de 60 yaşında olacak Kamala Harris’i genç ilan etmesi sevindirici bir gelişme. 

Tüm gözlerin çevrildiği Kamala Harris

Vogue’un kapak sınavı

Amerikan Vogue dergisi seçimin gidişatını öngöremedi. Ağustos kapağını first lady Jill Biden’a ayırdı. Donald Trump destekçileri, Vogue’u, Melania Trump’ı first lady olduğunda bile kapak yapmaması nedeniyle çok eleştirmişti. Vogue, Şubat 2021’de Kamala Harris kapağıyla da çok eleştirildi. Çünkü fotoğraflar da styling de çok özensiz bulundu. Harris, çekimde moda editörleri hazır bulunmasına rağmen kendi kıyafetlerini giydi. Pantolon ceket altına giydiği Converse ayakkabıları ve her zamanki inci kolyesiyle objektif karsısına geçtiği karenin Vogue kapağına yakışmadığını söyleyenler oldu. Oysa fotoğraf, 2018’de Beyonce’yi Vogue kapağı için çekerek Vogue’un ilk siyah kapak fotoğrafçısı olan Tyler Mitchell imzalıydı. Ancak styling kadar ışık da eleştirildi. Vogue, dijital sayısının kapağında ise Kamala Harris’in Michael Kors imzalı açık mavi pantolon ceket takımıyla daha resmî bir portresine yer verdi. Vogue ekibi, o dönem basılı edisyonunda, Harris’in daha günlük hâliyle yer almasının bilinçli bir tercih olduğunu ve fotoğraflardan memnun olduklarını açıklamak durumunda kaldı.

Tüm gözlerin çevrildiği Kamala Harris

Yaş meselesi

Bill Clinton ABD Başkanı olduğunda 47 yaşındaydı, iki dönem başkanlık yaptıktan sonra tam 23 yıl önce 2001’de emekli oldu. Şimdi ise 77 yaşında, hem 81 yaşındaki Joe Biden’dan hem de 78 yaşındaki Donald Trump’tan (ay farkıyla da olsa) hâlâ daha genç. Şu anda 78 yaşındaki Donald Trump en yaşlı başkan adayı. Elbette konu sadece yaş değil. 78 yaşında çok fit ve beyni zehir gibi çalışan çok örnek de var.

Kamala Harris kimdir?

1964’te Oakland, Kaliforniya’da doğdu. Annesi Shyamala Gopalan, progesteron reseptör geni üzerindeki çalışmaları ile meme kanseri araştırmalarında ilerleme kaydeden Hintli-Amerikalı bir biyologdu. Babası Donald J. Harris ise Afrika-Jamaika kökenli bir Jamaikalı Amerikalı, Stanford Üniversitesi’nden emekli ekonomi profesörü. Kamala Harris, Howard Üniversitesi ve Kaliforniya Üniversitesi Hastings Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu.