Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dünyanın farklı ülkelerinden 1000 şefin aday gösterildiği ve 700 şefin değerlendirildiği Basque Culinary World Prize (BCWP) 2023’ün kazananı, sevdiğimiz bir şef Ebru Baybara Demir.

Böylece Ebru Baybara Demir bu ödülü Türkiye’ye taşıyan ilk Türk kadın şef oldu.

Ödülü kazandığı Basque Culinary Center ve Yoshihiro Narisawa tarafından Tokyo, Japonya’da düzenlenen ve sektörün önde gelen isimlerini bir araya getiren gastronomi zirvesi ‘Traditions in Motion’da açıklandı.

Tebrikler Ebru Baybara Demir

Ebru, 100 bin euro ödüllü ‘Basque Culinary World Prize’da uzun zamandır ardı ardına ilk 10 aday arasına girmeyi başarıyor.

Haberin Devamı

Malum, Bask bölgesi gastronomi turizmi ve ekonomisini canlı tutmak ve gastronomiye katkısını dünyaya duyurmak için önemli çalışmalar yapıyor.

‘Basque Culinary World Prize’ da bu çalışmalardan biri.

Böyle önemli bir ödülde ilk 10 aday arasına girmek bile büyük başarıydı.

“Ebru Baybara Demir, Türkiye’nin güneydoğusunda 14 bin Suriyeli sığınmacının yaşadığı Harran bölgesinde, Harran Gastronomi Okulu Projesi için çalışıyor” diye anlatmıştı o zaman İspanyollar, adaylar arasındaki Ebru’yu.

“Okulun amacı, Türkiyeli ve Suriyeli kadınlara yemek eğitimi vererek iş imkânı yaratmak ve tabii bunu yaparken de Türkiye ile Suriye arasında kültürel bir köprü kurmak” diye özetlemişlerdi.

Ayrıca, Ebru ‘Topraktan Tabağa’ başlıklı bir de sürdürülebilir tarım projesi başlatmıştı.

Bu yıl ise korkunç depremden etkilenenlere de elini uzattı. Depremlerin ardından “Gönül Mutfağı” aracılığıyla binlerce kişiye sıcak yemek sağladı.

Halen Mardin’de gönüllülerin kurduğu Topraktan Tabağa kooperatifi aracılığıyla yerel buğdayların çoğaltımı ve küçük üreticinin desteklenmesiyle yerel kalkınmaya destek olan projeler yürütüyor.

Pilot projesi Diyarbakır’da başlayan Biobozunur Atık Yönetimi Projesi ile de pazar yerlerindeki sebze ve meyve atıklarının dönüştürülmesini sağlıyor.

Zaten bu ödül mutfaktaki başarısını toplum yararına kullanmayı başarmış şeflere veriliyor.

İspanyol şef Joan Roca’nın başkanlığını yaptığı jüride Perulu şef Gastón Acurio, İtalyan şef Massimo Bottura gibi isimler de yer alıyor.

Haberin Devamı

Peki ama biz Ebru Baybara Demir’i nasıl tanıyoruz?

“Hayatım Yenibahar” projesini hatırlayacaksınız.

Ebru Baybara Demir, kurduğu Cercis Murat Konağı’nda Mardinli kadınlara iş imkânı yarattı, el işçiliğini öne çıkaran “Hayatım Yenibahar” projesiyle.

Hatta elde edilen gelir, “Hayatım Yenibahar” kadınları ve Mardinli kız çocuklarına eğitim desteği için bağışlandı.

Peki ama her şey nasıl başladı?

Ebru Baybara Demir, üniversiteyi bitirdikten sonra doğduğu topraklarda rehberlik yapmaya başladı.

Tam 25 yıl önce, 100 kişilik bir Alman turist grubunu yemeğe götürmesi gerekti, uygun bir yer bulamayınca komşulardan yardım isteyerek 100 kişiyi kendi evinde Mardin ev yemekleriyle ağırladı.

Hemen akabinde kendi restoranını açmaya karar verdi. 2001’de Mardin’de tarihi Cercis Murat Konağı’nda ilk restoranını açtı.

Hatta daha sonra İstanbul Suadiye’de bir de şube açtı, Mardin tatlarını İstanbul’a taşıdı.

Hangi tatlar mı?

Kişk çorbası, Tarçınlı Mahlepli Patlıcanlı Pilav, Alluciye (ekşili erik yahnisi), Incasiye (pekmezli erik tavası), Kitel Raha (Süryani içli köftesi), Hımmısiye (ekşili nohut yemeği), Kazan Kebabı, Kaburga İçinde Sarmısaklı Yaprak Sarması, Dobo (kuzu but, badem, sarımsak, yenibahar)…

Haberin Devamı

Ebru, yaptıklarıyla sadece Güneydoğu Anadolu mutfağının ve Mardin’in gelişimine katkı sağlamakla kalmadı, aynı zamanda Mardinli ev kadınlarına da iş olanağı yarattı.

Daha sonra ise bu başarısını Suriyeli göçmenlere ve bölgedeki depremzedelere destek olarak devam ettiriyor.

İşte şimdi şaşırmadık, Ebru “Basque Culinary World Prize”ı çoktan hak etmişti.