Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Hatırlayacaksınız, sanat koleksiyonunda Andy Warhol, Takashi Murakami, Damien Hirst, Alex Israel ve David LaChapelle gibi isimlerin yanı sıra Vijat M, Taly Cohen ve William Benhamou gibi genç sanatçılara da yer veren Paris Hilton, karantina döneminde resim yaptığını açıkladı.

Hilton, yaptığı resimleri çocuklara yardım eden hayır kurumu Starlight Children’s Foundation’a destek sağlamak amacıyla açık artırmayla satışa çıkardı.

Hemen sonra ise 90’ların ünlü süpermodeli Claudia Schiffer, sergi küratörlüğüne soyunduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Schiffer, Düsseldorf Müzesi için 90’ların moda fotoğrafları temalı bir sergi hazırladı.

“Fashion Photography From the 1990s curated by Claudia Schiffer” başlıklı sergi geçen yıl gerçekleşti.

Sergide Juergen Teller, Karl Lagerfeld ve Ellen von Unwerth gibi isimlerin fotoğrafları yer aldı.

Şimdi ise süpermodel Heidi Klum tam 10 adet NFT’yle dijital sanatıyla karşımıza çıkıyor.

Sanatla her zaman ilgili olduğunu söyleyen ve uzun yıllardır resim yapan Heidi Klum koleksiyoner kimliğiyle de biliniyor.

2002 yılında, 11 Eylül’de görev yapan arama-kurtarma köpeklerine saygı duruşunda bulunan bir kamu sanat projesi için heykeller yapan 100 isimden biriydi.

2016’da Art Basel Miami Beach sırasında UNICEF’i desteklemek için resim yaptığı bir Roche Bobois masasını açık artırmayla sattı.

En son, Heidi Klum, haziran ayında Apefest’in bir parçası olarak Times Meydanı’ndaki dijital bir reklam panosunda bir Bored Ape Yacht Club NFT resimlerinden birini sergiledi.

Hepsi popüler koleksiyona dayalı olarak tam 10 NFT’lik bir ‘drop’ planlıyor şimdi.

NFT’ler konusunda ise Artnet’e verdiği röportajda şöyle diyor Heidi Klum: “Evimdeki ekranlarda görüntülediğim yalnızca iki NFT’m var. İlki benim Cryptopunk’ım, ki bu da bana benziyor. İkincisi ise özel etkinlikler yapan bu topluluk olan Afterparty için bir Ütopyacı.

NFT sanat dünyası vahşi. Evimde hangi sanat eserlerini astığımı bilmiyorsun. Ancak NFT’lerde cüzdanınız sayesinde insanlar neye sahip olduğunuzu görebilir. Sanırım bu yüzden birçok insan bundan zevk alıyor. Ve borsada oynamanın yeni bir yolu gibi. Çok şey kaybedebilirsin. Çok şey kazanabilirsin. Bu, insanların övünebilmeleri için bir yol - bunu övünebilmek için yaptığımdan değil!

Haberin Devamı

NFT yapan tüm bu farklı insanlara bakarken, ‘NFT’m ne olurdu?’ diye düşündüm. Çoğu insan NFT’lerini onlar için yaratan sanatçılara sahiptir. Ama resim yapmayı sevdiğim için kendiminkini yaratmak istedim. Bu yüzden benim fikrim, Cryptopunks’ın yanında Board Apes olan en önemli 10 NFT’yi boyamaktı.

Bildiğiniz gibi, tüm NFT piyasası çöktü. Düşmektense şimdi satın almak muhtemelen daha iyidir. Bu, herhangi bir şeyi satışa çıkarmak için en kötü zamandır. Ama yakında NFT’lerimi drop edeceğim. Benim için asıl önemli olan daha çok bunu yapma tutkusu.”

Nasıl ‘Everydays’ ile dikkatleri üzerine çeken ve Beeple olarak tanınan Mike Winklemann bile NFT dünyasından geleneksel sanata geçtiyse ve şimdi dijital alan yerine sanat galerisinde resimleriyle karşımıza çıkıyorsa, Heidi Klum da NFT resimlerini bir galeride sergilemeye niyetli.

Haberin Devamı

Bir kez daha görüyoruz, bir dönem takı yapmak ya da moda tasarımcılığına soyunmak ne kadar modaysa, şimdi de dijital sanat o kadar moda.