Pandemi sonrası gezdiğim ilk müze sergisi Londra’da British Museum’da “Nero: The Man Behind The Myth” başlıklı Roma İmparatoru Neron sergisiydi.
Kovid-19 sonrası kapalı alanda kalabalık bir ortamda sergi gezmek ürkütücü gelmiş ve sergi ne kadar ilginç de olsa bir an önce kendimi dışarı atmak istemiştim.
Tüm gezenler maskeli olsa da.
Hatta çoğunun yaş nedeniyle çift aşılı olduğundan emin olsam da.
İşte yaz aylarında pek de dikkat etmediğimiz ama sonbaharda bir kez daha karşımıza çıkacak ciddi bir konu, kapalı mekânlara, etkinliklere aşı zorunluluğu getirilmesi.
Sadece İstanbul’u değil, tüm Türkiye’yi ilgilendiren bir konu aslında, aşı olmayanlar mekânlara ya da etkinliklere giremesin önerisi.
Önce TURYİD (Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği) ve TESDER (Canlı Müzik ve Eğlence Sektörü Derneği) çift aşılı olmayanların mekânlara ve etkinliklere hem izleyici hem de çalışan olarak katılabilmelerinin yasaklanması çağrısını yaptı.
“Aşı mecburiyetinin sadece müzik ve eğlence sektörü için değil; turizmden yeme içme sektörüne, perakendeden her düzeyde organize edilen tanıtım ve açılışlara kadar sosyal birlikteliğin gerçekleştiği her alanda acilen uygulamaya geçmesi önerimizi kamuoyunun dikkatine sunarız” dediler.
İKSV’den BKM’ye farklı kültür-sanat kurumları da bu çağrıyı destekledi.
Sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada şimdi bu konu tartışılıyor.
İngiltere, eylül ayından itibaren gece kulüplerinden kalabalık etkinliklere birçok alanda aşı pasaportu kontrolü yapacağını açıkladı.
Aşısız olanlar kalabalık etkinliklere kesinlikle katılamayacak.
Şimdi ise bu uygulama New York’ta resmen başladı, New York’ta çift aşılı olmayanlar artık müzelere, kültür-sanat etkinliklerine, sanat fuarlarına ve sanat galerilerine giremiyor.
Aşısı tam olmayanlar müzelerde, kültür-sanat etkinliklerinde, sanat fuarlarında ve sanat galerilerinde çalışamıyor.
Aşı belgeleri gösterilmek zorunda, yoksa çok ciddi para cezaları var.
Peki, bu durumda henüz aşı sırası gelmemiş olan 12 yaşından küçük çocuklar ne olacak?
Yanlarında aşılı bir yetişkinle kültür-sanat etkinliklerine katılabilecekler diyor New York’ta yetkililer.
Fransa ve İtalya’dan sonra ABD’de bu uygulamayı ilk başlatan eyalet New York’tan sonra San Francisco da yarın itibarıyla kapalı sosyal alanlarda aşı zorunluluğu getiriliyor.
İngiltere’de ise bu durumda 12 yaşından küçük çocuklar tiyatrolara gidemeyecek deniliyor.
Belli ki bu konuyu tüm ülkeler daha çok tartışacak, ama ne kadar tartışırsak tartışalım, artık hiçbir ülkede belli sektörler tam kapanmayı kaldıracak durumda olmadığı için ne yazık ki daha iyi bir çözüm bulmak mümkün değil.