LVMH Grubu’nun başkanı ve CEO’su Bernard Arnault, Elon Musk’ı geride bırakarak, dünyanın en zengini oldu. Peki, ama Bernard Arnault hakkında ne biliyoruz?
Bu hafta 184.3 milyar dolarlık kişisel servetiyle Elon Musk’ı geride bırakarak dünyanın en zengini unvanını kazandı. En azından şimdilik! Hisse fiyatlarıyla birlikte listedeki sıralama anlık değişiyor. Ama bu satırlar yazılırken Bernard Arnault listenin zirvesinde.
Bernard Arnault ismi elbette Elon Musk kadar popüler değil, zaten çoğu zaman ön plana çıkmamasıyla biliniyor. Bernard Arnault’nun adını bilmeseniz de sahip olduğu lüks markaları bilmeyen yok! Tesla’nın (TSLA) hisse fiyatı bu yıl yüzde 54 düşerken, LVMH hissesi, ABD ve Avrupa’daki güçlü satışların desteğiyle sabit kaldı. LVMH’nin piyasa değeri 362.4 milyar euro (386 milyar dolar). Artan enflasyona rağmen lüks piyasası etkilenmedi. Zaten asıl ilginç olan da pandemiden sonra lüks sektörünün yine yeniden yükselişe geçmesi. Hatta bu hafta İngiliz gazetelerinde bir haber vardı: “Artık 20’li-30’lu yaşlarında birçok kişi, anne-babalarıyla yaşamaya devam ediyor, sadece kira vermemek için ve masraflarını azaltmak için. Ama bu sayede elde ettikleri kârı lüks marka çanta, ayakkabı, giysi almaya yatırıyorlar” diye!
LVMH imparatorluğu
Bernard Arnault, aralarında Louis Vuitton ve Sephora’nın da bulunduğu yaklaşık 70 moda ve kozmetik markasını bir çatı altında birleştiren LVMH imparatorluğunu yönetiyor.“Kendimi Fransız mirasının ve Fransız kültürünün elçisi olarak görüyorum. Yarattığımız şey sembolik. Versay ile Marie Antoinette ile bağlantılı” diye özetliyor.
Ocak 2021’de LVMH, şimdiye kadarki en büyük lüks marka satın alımı olduğuna inanılan Amerikalı mücevher evi Tiffany&Co’yu 15.8 milyar dolara satın aldı. LVMH, 46 otel, tren ve nehir gemilerinin sahibi veya yöneticisi olan lüks konaklama grubu Belmond için 2019’da 3.2 milyar dolar harcadı.
Mihenk taşı Christian Dior
Peki, ama Bernard Arnault hayata nasıl başladı? 1949’da Fransa’nın kuzeyindeki Roubaix’de doğdu. Paris’teki prestijli bir mühendislik okulu olan École Polytechnique’den mezun oldu. Kariyerine aile şirketi Ferret-Savinel’de başladı ve art arda terfi ettikten sonra 1978’de yönetim kurulu başkanı oldu. Altı yıl sonra, Fransız hükümetinin Boussac Saint-Freres’i devralmak için yeni bir yatırımcı aradığı haberini duydu. İflas eden tekstil grubu önemli bir varlığa sahipti: Ünlü bir Fransız modaevi olan Christian Dior. Arnault, grubun kontrolünü satın alarak yeniden kâra geçirdi ve dünyanın önde gelen lüks tüketim malları şirketini geliştirmek için bir strateji başlattı. Kendi deyişiyle “Bu süreçte, Christian Dior’u yeni organizasyonun mihenk taşı olarak yeniden canlandırdı.”
Arnault, grubun Louis Vuitton ve Moët Hennessy’nin birleşmesiyle kurulmasından iki yıl sonra, 1989’da LVMH’nin çoğunluk hissesini satın aldı. O zamandan beri şirketin başkanı ve CEO’su. Kendi adı birçok kişi tarafından hemen tanınmasa da Arnault’nun büyümesine aracı olduğu markalar -Christian Dior’dan Dom Pérignon’a kadar- herkesin bildiği isimler haline geldi.
Son 30 yılda Arnault, LVMH’yi şarap, alkollü içki, moda, deri ürünler, parfüm, kozmetik, saat, mücevher, lüks seyahat ve otel konaklaması satan 75 markayla bir lüks tüketim merkezine dönüştürdü. Ocak 2021’de grup, lüks sektörünün şimdiye kadarki en büyük satın alımı olan ikonik ABD’li mücevher evi Tiffany&Co’nun 15.8 milyar dolarlık devralımını tamamladı.
Notre Dame bağışı
2019’da, Paris Katedrali’nde çıkan büyük yangının ardından Notre Dame’ın yeniden inşasına yardımcı olmak için 200 milyon euro (212 milyon dolar) bağışta bulundu. Hatırlayacaksınız, daha yangın söndürülemeden önce ezeli rakibi, Gucci grubunun sahibi, Kering ve Artemis Grup’un başkanı François-Henri Pinault, ailesi ve şirketi adına Notre Dame’a 100 milyon euroluk bağış yapacağını açıkladı. Hemen akabinde ise Bernard Arnault, 200 milyon euro bağış yapacağını duyurdu ve bir anda 100 milyon euroluk bağışı gölgede bıraktı.73 yaşındaki Arnault, uzun süredir Avrupa’nın en zengin insanı unvanını elinde tutuyor, ancak Musk’tan çok daha düşük bir profile sahip ve herhangi bir büyük sosyal medya platformunda kişisel olarak aktif değil.
Eşini Chopin ile etkiledi
Arnault evli, bir rivayete göre, konser piyanisti olan eşi Helene Mercier’i piyanoda Chopin ve diğer klasik bestecileri çalarak etkiledi. Beş çocuğu var ve şimdi her biri LVMH’de (Louis Vuitton Moet Hennessy) çalışıyor ve Bernard Arnault’nun aksine sosyal medya paylaşımlarıyla dikkatleri çekiyor.
Arnault ailesinin tüm fertlerini tanımayabilirsiniz. En tanıdık gelen Antoine Arnault ve eşi Natalia Vodianova. Natalia Vodianova 2 yıl önce kendi vakfı Naked Heart Foundation için Bodrum’da Villa Maça Kızı’nda özel bir davet de vermişti. Bernard Arnault hakkında ipucu veren iki bilgiyle bitirelim: Her cumartesi, hem kendisinin hem de rakiplerininkiler dâhil olmak üzere 25 mağazayı ziyaret ediyor. Uçuşları Twitter’da takip edilince özel jetini sık kullandığı için utandığını ve sattığını ekim ayında açıkladı. Hiç şüphesiz zamanlama konusunda çok başarılı.
Paris’te Türkiye çağdaş sanatı sergisine ev sahipliği yaptı
Bernard Arnault kültür-sanat konusunda da aktif. Hatırlayacaksınız, Bernard Arnault’nun radarına tam 10 yıl önce Türkiye çağdaş sanatı girmişti. Paris’teki Louis Vuitton Champs Elysees mağazasında yer alan sanat merkezi Espace Culturel’de 11 çağdaş Türk sanatçının eserlerinden oluşan “Yolculuklar: Günümüzün Türkiye’sinde Gezintiye Çıkmak” sergisi gerçekleşmişti. İki yıllık bir çalışmanın sonucu olan sergiyi küratör Herve Mikaeloff ile birlikte gezme şansım olmuştu. Mikaeloff, sık sık İstanbul’a gelmiş, sanatçıların atölyelerini ziyaret etmiş, bütün sergileri takip etmiş ve kendisine ilginç gelen 11 sanatçıyı seçmişti. Mikaeloff aynı zamanda Arnault’nun sanat koleksiyonuna nelerin ekleneceğini de seçen isimlerden biri.
Gehry imzalı vakıf müzesi var
Bernard Arnault’nun sanat dünyasında daha önemli bir yer kazanmasına neden olan Paris’teki Fondation Louis Vuitton ise 2014 sonunda açıldı. Mimar Frank Gehry imzalı Fondation Louis Vuitton Paris’te Eyfel Kulesi kadar ilgi çeken bir yer haline geldi.