Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bu haftanın gündeminde moda vardı. Londra’da gerçekleşen The Fashion Awards, BoF’ın semineri “Voices” ve tabii Virgil Abloh’un üzücü ölümü...

Moda dünyasının uyanışı geç de olsa pandemi ile birlikte sonunda başladı. “Gerçekçi olmayan bir sistem kurduk. Bu en büyük markalar için bile büyük yük oldu. Bazı genç tasarımcılar da bu oyunu kurallarına göre oynamak istedi ve kendileri için en iyi olanı düşünmek yerine büyük markalarla yarışmaya çalıştı. Değişim üzerine kurulu bir endüstride bazen çok yavaş hareket ediyoruz, çok büyük ve çok ayaklı olduğu için moda endüstrisinde uzun zamandır konuştuğumuz sorunları pandemi berraklaştırdı. Şimdi gerçekten durup yeniden düşünmek ve yeniden başlamak lazım” dedi pandemin ilk günlerinde Amerikan Vogue’un efsane editörü, Conde Nast’ın sanat direktörü Anna Wintour.

Haberin Devamı

Modada büyük değişim

Bu hafta ise The Fashion Awards’dan BoF (Business of Fashion) Voices seminerine, Annie Leibovitz’in son kitabıyla yeniden yükselişinden Virgil Abloh’un moda dünyasını gerçeklerle yüzleştiren acı kaybına kadar birçok şey yaşandı.

The Fashion Awards

Modanın Oscarları denen The Fashion Awards, her yıl aralık ayının ilk haftasında Londra’da Royal Albert Hall’da gerçekleşiyordu. Ön masada Lady Gaga, David Beckham, Salma Hayek Pinault, Donatella Versace, Tom Ford, Ralph Lauren, Gigi Hadid, Kate Beckinsale, Kate Moss, Lara Stone, Karlie Kloss, Marilyn Manson, Mario Testino, Nadja Swarovski, Naomi Campbell, Skepta, Stella Tennant, Natalie Massenet, Carine Roitfeld, Edward Enninful gibi isimler yer alıyordu. “Şeytan Prada Giyer”in yazılmasına neden olan Amerikan Vogue’un efsane yayın yönetmeni Anna Wintour, belki de hayatında ilk defa “front row”da değil, ikinci sırada oturuyordu. “Modanın kraliyet ailesi burada” diyorlardı; haklıydılar, en iyi modeller de fotoğrafçılar da moda tasarımcıları da her zaman bu törene katılıyordu. İngiliz Moda Ödülleri beş yıl önce adındaki “İngiliz”i çıkarıp daha uluslararası bir boyuta geçti, bunun için de Tom Ford’dan Ralph Lauren’e Amerikan moda dünyasının önemli isimlerini Londra’daki törenlerde bir araya getirdi.

Haberin Devamı

Modada büyük değişim

Geçen yıl pandemi nedeniyle çevrim içi yapılan ödüllerde sadece tören farklı değildi, kategoriler de farklıydı. Topluma, yaratıcılığa, çevreye ve insanlığa katkısı olan 20 marka ve kişiye ödül verildi. Moda kadar hızlı değişen ve sürekli tüketimi destekleyen bir sektörün de bu duruma gelmesi ilginçti, ama bir o kadar da olumlu bir gelişmeydi. Bu yıl ise Elon Musk’ın süper model annesi Maye Musk’tan, Kardashian ailesinin tüm fertlerini tüm dünyanın tanıdığı bir marka haline getiren pazarlama gurusu Kris Jenner’a kadar tam kadro moda ödüllerindeydi. İngiliz Moda Konseyi, bir kez daha moda ve eğlence dünyasından bütün ünlü isimleri Royal Albert Hall’da bir araya getirerek bütün dünyanın gözlerini Londra’ya çevirmeyi başardı. Royal Albert Hall’daki törenden sonra ise Madonna, Dua Lipa, Maye Musk, Mert Alaş, Edward Enninful gibi isimler, geceye Chiltern Firehouse’da Mert Alaş’ın yeni markası Seventy One’ı da kutlayarak devam etti. Ama geceye damga vuran bol ünlü isimli parti değil, bir gün önce ani ölümüyle herkesi yasa boğan Virgil Abloh ve hayatın ne kadar kısa olduğu gerçeğiyle bir kez daha yüzleşmekti.

Haberin Devamı

Modada büyük değişim

BoF-Voices

2007’de McKinsey&Co gibi önemli bir yönetim danışmanlığı şirketinde çalışıyordu Imran Amed. Boş zamanlarında evinde kanepesinde otururken başlattı Business of Fashion’ı. Başta basit bir blogdu, ama Imran Amed’in Çin, Hindistan ve Brezilya’nın yükselen gücünü, 2008 krizinin tüketici alışkanlıkları üzerindeki değişimini ve tabii moda dünyasına dijital dünyanın etkisini görmesiyle kısa sürede BoF başka bir boyuta ulaştı. Index Ventures, LVMH, Carmen Busquets ve Felix Capital’den yatırım aldı. Daha sonra ise büyük haber geldi, BoF’ın son yatırımcısı Japon Nikkei Grubu’nun sahibi olduğu Financial Times gazetesi oldu. Financial Times gibi 130 yıllık saygın bir gazetenin 12 yıllık geçmişi olan bir moda bloguna yatırım yapması önemli bir gelişmeydi. İyi içerik daima kazanıyor; ister dijitalde, ister basılı olsun, içerik iyiyse takip ediliyor. Bu hafta Soho Farmhouse’da gerçekleşen Voices 2021’de yapılan panellerde moda yerine iklim krizi, çok kültürlülük, kapitalizm, aktivizm, yapay zekâ, metaverse, mantardan yapılan vegan materyaller gibi güncel konular öne çıktı. Bu arada Elle dergisi de artık kürke tamamen karşı olduğunu ve dergide çekimlerde de ilanlarda da kürke yer vermeyeceğini açıkladı.

Virgil Abloh

Off-white’ın kurucusu, Louis Vuitton erkek koleksiyonlarının kreatif direktörü Virgil Abloh, sadece bir moda tasarımcısı değildi. 41 yıllık hayatına sanatçı, mimar, endüstriyel tasarımcı, DJ kimliklerini de sığdırmıştı. Son 10 yılın popüler kültürüne yön veren sayılı isimden biriydi, sokak stilini lüks modaevlerine de prestijli sanat galerilerine de sokmayı başardı. Üstelik Şikago’da büyüyen Ganalı göçmen bir ailenin oğlu olarak. Moda gibi kaprislerin bol olduğu bir endüstride yaratıcılığının yanı sıra her zaman iyiliği ve kibarlığıyla öne çıktı. Hatta belki de ilk defa iyi ve kibar olmanın moda olmasına neden oldu. İşte en çok da o yüzden ani ölümü onu tanıyan tanımayan herkesi derinden sarstı.

Virgil Abloh’un ölümünden bir gün sonra gerçekleşen Moda Ödülleri’nin büyük bir bölümü Virgil Abloh anısına yapılan konuşmalara ayrılmıştı. Louis Vuitton için hazırladığı “Virgil Buradaydı” başlıklı son koleksiyon ise önceden planlandığı gibi Art Basel Miami ile eş zamanlı olarak, ölümünden sadece 2 gün sonra Miami’de sergilendi.